Novak Đoković
Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Šesti put zaredom se Novak Đoković i Karlos Alkaraz nalaze na suprotnim stranama žreba za grend slem. Ovog puta je Srbin dobio put do 25. grend slem titule koji bi mogao da bude prilično, na momente, truckava vožnja.

Srpski teniser je saznao rivale na žrebu u četvrtak, a na terenu će se naći već u noći između ponedeljka i utorka kada je odlučeno da njegov deo žreba igra prve mečeve.

Krenimo od opšte priče zbog čega je dobro zašto je Novak Đoković sa jedne, a Karlos Alkaraz, Janik Siner i Danil Medvedev sa druge strane žreba. Osim očiglednog da neće moći da igra protiv njih pre finala, tu je i još jedan izuzetno bitan trenutak.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković će biti u privilegovanom položaju da praktično bira kada će igrati mečeve tokom svojih dana na US Openu. Srpski teniser je ubedljivo najveća zvezda u svom delu žreba, a prvi sledeći po broju titula u žrebu je Aleksander Zverev.

Nemac je prethodnih godina često znao da „strada“ i da ga guraju u izuzetno kasne termine, pa je neretko igrao do dva ili tri ujutru. Još jednom bi mogao da se nađe u toj situaciji.

Očekuje se da srpski teniser na početku igra u noćnim terminima (verovatno oko 01.00 po vremenu u Srbiji), a da kasnije polako prelazi u dnevni termin (u vreme kada će se igrati i samo finale).

Foto: COREY SIPKIN / UPI / Profimedia

Nakon što smo postavili opšte parametre da se pozabavimo malo onim što je u ovom trenutku jedino izvesno. Đoković u prvom kolu igra protiv Radua Albota, trenutno 138. tenisera sveta iz Moldavije. U najboljim danima je ovaj teniser stigao do 39. mesta, ali jedinu titulu je osvojio u Delrej Biču (serija 250) pre pet godina.

Poseban je kuriozitet da on i Đoković igraju već 16 godina paralelno na ATP turu, ali da se do sada nijednom nisu susreli. Moldavac ima 35 godina i neslavan skor protiv Top 10 igrača – nikada nije pobedio.

Poražen je u svih 11 susreta, a Novak će savete moći da dobije od Ilije Bozoljca, Janka Tipsarevića, Filipa Krajinovića, Miomira Kecmanovića i Dušana Lajovića koji su igrali protiv njega.

U drugom kolu bi mogli da vidimo reprizu trećeg kola od prošle godine ukoliko Laslo Đere uspe da savlada Jana Lenarda Štrufa.

Ipak, Nemac je trenutno u boljoj formi i momak iz Sente će dramatično morati da podigne formu.

Onda idu dve potencijalne mine i put koji će biti prilično neugodan pre nešto lakšeg četvrtfinala u kom bi mogli da ga sačekaju Andrej Rubljov ili Grigor Dimitrov, igrači koji su postali redovne mušterije srpskom teniseru kada je u pravoj formi. Uostalom, Rubljova i dalje muči proklektstvo četvrtfinala jer u ovoj fazi grend slema ima nestvarnih 0-10.

Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Treće kolo može Novaku da donese najneočekivanijeg masters šampiona ove godine. Aleksej Popirin je nanizao šest pobeda zaredom i pokazao da može da igra na visokom nivou u kontinuitetu i stigao do titule u Montrealu.

Popirina su navijači u Srbiji dobro upamtili jer je ove godine već dva puta igrao protiv srpskog asa na grend slemu, a i na Australijan openu i na Vimbldonu je uspeo da mu uzme po set. Ipak, Đoković je uspeo oba puta da pregrmi tu neugodnu prepreku, ali je činjenica da Australijanac napreduje sve više i više iz meseca u mesec.

I onda osmina finala verovatno protiv jednog od dva Amerikanca – Frensisa Tijafoa ili Bena Šeltona, koji su prvi favoriti za tu fazu. Šeltonu je prošle godine Đoković „spustio telefon“ Amerikancu jer je tokom čitavog meča pokušavao da raspali publiku i vikao „Ovo je moja kuća“. Sa druge strane je Tijafo stigao do finala mastersa u Sinsinatiju i deluje da je konačno pronašao pravu formu, na US Openu je pre dve godine stigao do polufinala i tako pokazao da bi i u sledećim godinama opet mogao da se desi neki takav bljesak. Ipak, ni Tijafo, ni Šelton nikada nisu savladali Đokovića do sada u karijeri (0-3 ukupno).

Sve je ovo pokazatelj da nas čekaju spektakularne dve sedmice u Njujorku od 26. avgusta do 8. septembra.


Novakov put do titule na US Openu 2024

1. kolo: Radu Albot

2. kolo: Đere/Štruf

3. kolo: Popirin/Martinez

Osmina finala: Šelton/Tijafo

Četvrtfinale: Rubljov/Dimitrov

Polufinale: Zverev/Rune/Fric

Finale: Siner/Alkaraz/Medvedev

View this post on Instagram

A post shared by US Open (@usopen)

BONUS VIDEO Prva konferencija Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar