Novak Đoković
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Po prvi put sam doživeo da na jedan grend slem dođem pre Novaka Đokovića. I to nije ono najčudnije. On je 539 kilomtera daleko od stadiona na kom želi da zaigra na najvišem nivou poslao zabrinjavajuću poruku. Dok se čeka dolazak najboljeg na svetu on deluje kao da se koprca u živom blatu...

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Đoković je i dalje najbolji teniser svih vremena i to će nastaviti da bude taman da ne bude upisao nijednu pobedu do kraja karijere (koliko god da traje), ali to i dalje ne znači da je savršen. Iako je od njega u delu srpske javnosti napravljen ideal koji se granici sa nekim nebeskim biće, Novak nam ovih pet meseci iznova i iznova pokazuje da je samo čovek.

PROČITAJTE JOŠ

A šta je odlika čoveka do da pravi greške. Novak je napravio nekoliko grešaka, ali je samo pitanje kako će uspeti da se iz njih podigne. Možda sada na Rolan Garos ne dolazi kao glavni favorit, ali ko može da ga otpiše. Bukvalno niko jer ne bi bio ni prvi ni poslednji put da je nakon sumorne sezone na šljaci zablistao u Parizu (čitaj 2023. godina). Ipak, to ne znači da sve funkcioniše savršeno, a sada je to priznao i sam.

„Naravno da sam zabrinut, Uopšte nisam igrao dobro ove godine, osim nekoliko mečeva tu i tamo. Tako je, kako je. Ne vidim se kao favorita u Parizu. Ići ću meč po meč. Nisam baš imao sjajnu noć, danas je bilo teško. Užasno sam se osećao u prvom delu meča. Neću da oduzmem zasluge Tomašu, zaslužio je pobedu, alij ne znam šta da mislim o ovom meču. Radije bih ga zaboravio“, poručio je Đoković koji još jednom provlači u podtekstu da je imao problema sa zdravljem.

Foto:Martial Trezzini/Keystone via AP

Svestan je Đoković ogromnog problema u kom se nalazi u ovom trenutku, a ostaje da vidimo da li postoji rešenje. Ili se ono trenutno nalazi u Dubaiju? Nenad Zimonjić se nije našao u Ženevi, verovatno zbog toga što je ranije dogovorio neku drugu saradnju ili se iza toga nalazi još nešto.

Ukoliko se Zimonjić ne bude pojavio u Parizu – upaliće se novi alarm. Ukoliko se bude pojavio, a Đoković ne bude igrao na nivou koji može da dosegne – upaliće se alarm. Zapravo činjenica da Novak još nema titulu, pa ni finale ove godine znači da ukoliko ne ode do kraja na Rolan Garosu… Ko zna kakav nas onda narativ čeka, odjednom će se svi setiti da je napunio 37 godina i…

Đoković je protiv Mahača delovao daleko od svog nivoa, tresao se kao prut prilikom jedne promene. Šta god da se desilo, pa je do toga došlo čini se da Novak nema dovoljno „kilometara“ u nogama i da će to biti njegov najveći takmac u Parizu. Kako da pobedi samog sebe u ovom trenutku.

Nije prvi put da ga vidimo ovakvog i da mu se tresu ruke, ali je to obično bio indikator da nešto nije u redu.

EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Uz dužno poštovanje, ali Tomaš Mahač jednostavno ne može da kontroliše situaciju protiv najboljeg tenisera sveta i čoveka sa 1.101 pobedom (treći u istoriji tenisa).

„Ne znam ni kako sam osvojio drugi set. Kada sam došao ovde, nadao sam se da ću odigrati više od jednog meča, a odigrao sam tri. Nije lepo patiti se na terenu, voleo bih da sam se osećao dobro na terenu. Teško je koncentrisati se na tenis kada su ti druge stvari na umu. Nadam se da ću biti spreman i dobrog zdravlja za Rolan Garos“.

Da li je ovde po sredi ozbiljniji zdravstveni problem? Činjenica da je tražio pomoć fizioterapeuta posle prvog seta je bio još jedan alarm koji se upalio. Đoković mora da pronađe formulu u vozu od Ženeve do Pariza i da u prestonici Francuske obriše sve ono nije valjalo.

Novaku je takođe neophodan trener. Kada nema Marka Panikija, Gorana Ivaniševića i Nenada Zimonjića kao savetnik se pojavljuje samo Miljan Amanović, koji jeste fizioterapeut sa magičnim rukama, ali ne i vrhunski teniski stručnjak. Novaku je potreban Zimonjić koji je spreman da se suprostavi i koji će biti autoritet kao iz perioda u reprezentaciji. Mora da bude taj koji će reći da nešto mora da se promeni hitno. To je i više nego očigledno. Pričali su i Dejan Petrović, njegov prvi profesionalni trener, ali i Nikola Pilić, njegov teniski otac kako ga određuje sam teniser, da je trener neophodan Đokoviću. To se sada potvrđuje još jednom. Makar za svađu jer je poznato da Đoković sam analizira rivale, a onda skauting doteruje sa trenerom.

Ovo što smo videli nikako ne obećava, pa je strepnja pred Rolan Garos sada veća. Ali, to smo znali i ranije kada je odlučio da zaigra Ženevu – sve sem titule će biti novi neuspeh (čak bi neki upotrebili i pojam debakl).

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Da li je Đoković odradio bazične pripreme sa Gebhardom Fil-Gričom koje je propustio decembra? Da li je prenatrpan raspored na kraju sezone sada učinio da eho traje čak pet meseci. Da li je Đoković i dalje spreman da se potpuno posveti treninzima jer informacije iz Beograda najave da nije trenirao najvišim intenzitetom.

Naravno da će dežurni stručnjaci odmah reći da je vreme za penziju (verovatno nisu izdržali ni do ovog dela teksta), ali sačekajmo da se završi ova evolutivna faza Novaka 4.0. Sada to ne izgleda dobro, ali u tenisu se mnogo stvari promeni sa samo jednom ili sa dve pobede… Pogotovo na grend slemu.

Novače, ovako više ne ide. Nešto mora da se promeni ekspresno. Nakon što je gotovo sve magično promenjeno od 1. januara. Sada je potrebna promena u smislu rutine i izvesnog povratka na staro. Da bi bio onaj pravi mora da bude posvećen baš onako kako je bio u 20 godina karijere.

BONUS VIDEO Poslednji poen Đokovića u prvom setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare