Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

"Vuk dlaku menja, ali ćud nikada". Ovo je toliko lako upotrebiti kada god se dođe do manje ili više otvorenog sukoba Novaka Đokovića i navijača na bilo kom turniru. Ipak, na Vimbldonu je sve utoliko posebnije.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Tokom godina je u Srbiji izgrađeno mišljenje da su britanski navijači najgori od svih. Ipak, činjenica jeste, da barem u slučaju Novaka Đokovića, mnogo više problema ima sa navijačima na stadionu „Filip Šatrije“ u Parizu. Jedino tamo će mu zviždati u trenutku kada izađe na teren, jedino tu će mu stalno dobacivati. Pariska publika je izgradila sebe kao simbol provokatora, a to se ubrzo prelilo na terene širom Francuske, ali i sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Tako se i došlo u London. Jedina razlika koja je sada evidentna je što Đoković ne želi da ćuti, ne želi da se povuče i uvek želi da prokaže oni koji pređu sve granice. Imali smo nekoliko takvih situacija tokom poslednjih godina. Na Australijan openu su izbačeni sa tribina „Voliji“ koji su provocirali, u Parizu je obezbeđenje moralo da stišava određene ljude… Taj haos se brzo prelio i na Vimbldon.

Obično je Đoković imao problema sa publikom kada je igrao protiv domaćih ljubimaca, ali čak ni protiv Džejkoba Firlija nije bilo toliko strašno. Dobio je poštovanje koje je zaslužio.

Ovog puta se desila paradoksalna situacija, pa su kočnice „popustile“. Naime, navijači su uglavnom vikali Holger Ruuuune, sa tim produženim „u“. Ipak, došlo je do situacije da su neki pomislili da je to zviždanje, pa je deo tribine počeo da zviždi. U trenutku se došlo do toga da deo navija za Runea, a druga polovina protiv Đokovića.

Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Sve ovo je napravilo potpuni ršum na tribinama, pa je već pomalo umorna, ali publika u dobrom raspoloženju sa nekim promilim šampanjca dozvolila da se zabavlja na ovaj način. To se dešavalo u trenutku kada Rune nije uspevao da se ozbiljnije suprotsavi srpskom asu koji je stigao po 60. put u karijeri do četvrtfinala grend slema.

Uostalom, Đoković je dozvolio Dancu da dođe samo do dve brejk lopte i da nijednom ne uspe da ga napravi. Srpski teniser je mnogo češće koristio servis volej igru, pa je osvojio 29 od 37 poena na mreži što je bilo pomalo nostalgično.

Geret Bejl je navikao na fudbalsku atmosferu, a sada je imao priliku da vidi nešto najbliže tome na teniskom terenu. Bio je specijalni gost Đokovića jer je do njega sedeo i Mark Maden, Novakov menadžer.

Đoković je slao poljupce navijačima, gunđao i sebi u bradu, ali sve ovo ga je samo raspalilo da zaigra baš onako kako zna.

Publika je pokazala još jednom da zna da priredi pakao, ali čak i u takvim uslovima je tokom 20 godina karijere Đoković navikao da igra.

Ipak, Đoković nema nikakve dileme da je u pitanju bio niz provokacija.

„Svi navijačima koji imaju respekt hvala što su došli ovde, njima čestitam iz dubine srca i duše. A svim onima koji su odabrali da me ne poštuju želim dooobroo veče. Laaakuuu noooć. Laaakuuuu noooć, laakuuu nooooć“, rekao je Đoković aludirajući na produženo „u“ koje se čulo nekoliko puta u toku susreta.

Pokušao je voditelj programa da „odbrani“ navijače, ali Đoković nije želeo da dozvoli da se narativ promeni.

„Ne, ne, to ne prihvatam, Ali to ne prihvatam, Znam da su navijali za Runea, ali ja više od 20 godina na turu i znam šta je šta. To je bio izgovor za zviždanje meni. Igrao sam u mnogo težim okruženjima, verujte mi, ne možete da me dotaknete“, jasan je bio Novak.

BONUS VIDEO Sjajan poen Đokovića u trećem setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar