Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Postoji razlika između tradicije i tvrdoglavosti, a Vimbldon neretko uspeva da balansira na najtanjoj liniji koja tu postoji. Ipak, sve bi bilo drugačije da je Ol Ingland klub odlučio da posluša barem poneki savet Novaka Đokovića.

Godinama ranije je Novak Đoković uspeo da veže čak pet dana zaredom na kojima je izlazio na terene Vimbldona.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom izdanju će vezati najmanje tri u slučaju da u nastavku meča protiv Huberta Hurkača u osmini finala (7:6(6), 7:6(6)) osvoji još jedan set. Mnogi smatraju da ovo nije nikakva slučajnost i da organizatori nepotrebno ponavljaju scenario koji je viđen tokom 2015. godine. Te godine je finale završeno još jednom titulom Đokovića, a ove godine veruju navijači da će i ovog puta biti ispoštovana ova Novakova vimbldonska tradicija.

U godinama kada mnogi turniri pokušavaju da budu što moderniji Vimbldon voli da tera po svom. Iako su neke tradicije zaista sjajne i vredne divljenja zbog toga što su tako tvrdoglavo očuvane druge ostaju prava enigma. To su pre svega dve. Zašto na Centralnom stadionu i dan danas mečevi počinju tek u 14.30 i zašto se i dalje vode politikom da ne ometaju komšije, pa posle 23.00 nema tenisa. Dakle postoji limit na obe strane, što se ne viđa ni na jednom drugom grend slemu.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Primera radi program na stadionu „Filip Šatrije“ u Parizu počinje od 12.00. Razlika od sat i po (13.30 po lokalnom vremenu) mogla je da bude i više nego dovoljna da Đoković završi meč protiv Hurkača već u nedelju. Ipak, sada je posao odložen za ponedeljak, pa će potencijalno biti situacija da Đoković igra tri dana zaredom. Sada sa 36 godina će njegovo telo to možda podneti nešto teže jer pravog i potpunog oporavka neće biti.

Ukoliko pitate navijače Đokovića on je namerno stavljen baš u taj termin uveče kako bi bio pod dodatnim pritiskom zbog sata i potencijalno da bi se meč odložio za sutra.

Istina je da je stavljen Đoković u najatraktivniji termin za TV (tu se oseti odsustvo Rafaela Nadala i Rodžera Federera koji bi barem neke večeri bili u kasnijem terminu), a to se vidi i na primeru Karlosa Alkaraza koji će protiv Matea Beretinija potencijalni maraton započeti znatno kasnije. Ipak, istovremeno su pre Alkaraza dva meča ženskog singla koji sigurno neće trajati kao meč Andreja Rubljova i Aleksandera Bublika (tri sata i 20 minuta).

Sve ovo je moglo da bude izbegnuto da se Ol Ingland klub odlučio da promeni neka pravila. Čak ni to što je Đoković javno govorio o tome i ukazao na problem i potencijal da se reši nije pomoglo da Englezi smatraju da bi trebalo promeniti neki propis.

Đoković je prošle godine objašnjavao kako bi Vimbldon mogao da razmisli o promenama kako bi pomogao igračima.

„Čuo sam priče o tome da se možda pomeri početak mečeva, tačnije prvih mečeva na najvećim terenima uključujući i Centralni teren. Ne vidim razlog zašto ne bi počinjali ranije pogotovo sada kada imamo i intervjue na terenu koje nismo morali da dajemo do pre nekoliko godina. Mislim da bi se većina igrača složila da svi želimo da mečevi na Centralnom terenu počinju ranije“, poručio je tada Đoković.

Nije to bila jedina sugestija koju je imao za organizatore, ali i sledeće je odbijena.

„Takođe vreme koje postoji između mečeva, ukoliko ste postavljeni da igrate poslednji na Centralnom terenu gotovo je izvesno da ćete meč završiti pod krovom, sa promenjenim uslovima, stilom igre, načinom na koji se krećete na terenu. To zapravo postaje turnir u dvorani u najvećem broju slučaju kada si raspoređen na Centralnom terenu ili Terenu 1 uveče“, poručio je tada  Đoković.

Dakle, sve ovo je moglo da bude izbegnuto. Samo da nije tradicije. Ili tvrdoglavosti.

BONUS VIDEO Poen koji je odlučio prvi set, Novak ne može da izgubi taj-brejk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare