Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nikada, ali nikada ne ljutite Novaka Đokovića. Protiv svih to može i da upali, ali ne protiv njega. I deceniju i po ponavljaju istu grešku, ali ako to gledamo iz vizure navijača srpskog tenisera onda samo treba reći - Hvala.

Vimbldon je odlučio da započne kampanju za predstojeći turnir od 3. do 16. aprila, a marketing sektor je pomislio da je odlična ideja da izostavi Novaka Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Godinama se zaboravlja na jednog od najvećih šampiona sporta, a to više nije nimalo slučajno. Pokušavaju da umanje njegove velike uspehe, pokušavaju uvek da narativ promene i da svetla sačuvaju za nekog drugog.

Godinama su reflektori bili upereni u Rodžera Federera, onda u velikog borca Rafaela Nadala, u senzacije poput Kevina Andersona, Matea Beretinija ili Nika Kirjosa, a sada su svetla uperena ka Karlosu Alkarazu.

I dok svi ostali osporavaju ili umanjuju uticaj Đokovića, ostali teniseri pokazuju veliko poštovanje prema njemu. Tačnije, barem neki. Drugi nastavljaju da se uklapaju u narativ po kome Đoković mora da bude negativac.

Malo ih zanima i to što je poslednji put na Centralnom terenu Vimbldona izgubio 2013. godine u finalu od Endija Marija ili što od 2017. godine niko ne zna šta je pobeda protiv Đokovića na ovom turniru. Ove godine može da izjednači apsolutni rekord Federera po broju titulu (8), ali i to ne možete da pročitate od zvaničnog sajta.

Ostaje da se vidi da li će turnir promeniti svoj odnos u poslednjih sedam dana jer je sada počeo da objavljuje poneki poster ili poruku o Đokoviću i to tek nakon hajke na društvenim mrežama zbog kojih su organizatori morali da se „peru“.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Da li se sećate bezobrazluka engleske publike kada je Novak igrao protiv Kajla Edmunda, domaćeg igrača? Tada su mu aplaudirali za duple servis greške, radovali se kad izbaci lopticu u aut i vikali kada je trebalo Novak da servira.

Na kraju je Novak uspeo da savlada Edmunda posle preokreta, a ostaće upamćeno i kako je na srpskom psovao publiku.

Sada Edmund kaže da se Vimblon ne povezuje sa Novakom Đokovićem. Ne povezuje se sa sedmostrukim šampionom? Ne povezuje se sa čovekom koji ima 86 pobeda na terenima Ol Ingland kluba, dok svi ostali igrači u Top 20 imaju – zajedno – 85? Očigledno da neko želi da naljuti Đokovića, očigledno da na sopstvenim greškama ništa nije naučio.

Sada je Vimbldon odlučio da na posteru nakon toliko kritika doda Novaka Đokovića i Elenu Ribakinu. Trebalo je da se pobuni ogromna većina navijača da bi to bilo urađeno.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

I postoji još jedan potez zvaničnog naloga Vimbldona na Tviteru koji pokazuje nepoštovanje prema aktuelnom šampionu.

Objavili su šta je Alkaraz rekao o svom napretku na travi i izostavili jedan deo.

„Na travi, morate da se krećete dobro. Volim da gledam snimke Federera, Marija, koji su se kretali najbolje na travi“, stajalo je u objavi Vimbldona.

Ipak, izostavili su jedan deo koji pokazuje koliko je Đoković ispred ostalih igrača na ovoj podlozi.

„Ne mogu da pričam o Đokoviću jer on klizi kao na šljaci i to neće biti slučaj kod mene“, poručio je Alkaraz. Zašto se još jednom selektivno izdvaja neki detalj? Pa, zar na to već nismo navikli.

Novak sigurno jeste i to će mu dati dodatni motiv da pokaže svima koliko je spreman i da sruši još jedan rekord.

Ipak, organizatori su uspeli da zaborave i na svog šampiona Endija Marija na svim promotivnim spotovima. Jedini Britanac od Freda Perija (amaterska era, 1936. godine) koji je osvojio titulu na Vimbldonu je isto tako zaboravljen. I to je za mnoge veliki znak pitanja. Ukoliko pogledate objave videćete da na njima dominira Federer iako ove godine verovatno neće ni biti u Londonu u tom periodu.

I to je samo početak. Ne zaboravite, do Vimbldona je ostalo još 10 dana.

BONUS VIDEO Jokić: Kakva parada, moram na trke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar