Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Novak Đoković još jednom dominantnom partijom uspeo je da se plasira u finale Vimbldona.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Ono što je pre 37 dana izgledalo kao nemoguća misija nakon operacije meniskus, sada je postala stvarnost i srpski teniser će se boriti za svoju osmu titulu na Vimbldonu, ukupno 25. grend slem titulu u neverovatnom 37. finalu koje će igrati u 37. godini života.

PROČITAJTE JOŠ

A još jedna podatak zbog kojeg treba sesti i nakloniti se. Novak Đoković je ukupno u karijeri igrao na 75 grend slem turnira na kojima je stigao do pomenutih 37 finala, što je skoro polovina od onoga što je učestvovao. Dame i gospodo, to je skoro svaki drugi grend slem na kojem je završio u finalu.

A meč je išao u njegovom ritmu kada dominira od početka do kraja.

Uporni Italijan Lorenco Museti ipak na kraju nije bio dovoljno ozbiljna prepreka koja bi čak i namučila srpskog tenisera na putu do novog finala.

#related-news_0

U svakom od tri seta Đoković je pronalazio način da na kraju izađe kao pobednik i da bez trunke drame sebi da šansu za novu titulu.

Nakon početne borbe i prvih pet gemova u kojima nismo videli brejk loptu, Novak je namirisao krv i napao servis rivala u šestom gemu. Za tili čas je došao do tri vezna lopte za brejk i tu je praktično prvi set bio gotov.

Pametno je Đoković napadao Musetija i strpljivo gradio svaki poen znajući da Italijan ume da besomučnosti da vraća loptice i da svaka žurba može skupo da ga košta.

Forsirao je dubokim loptama bekend rivala iz kojeg Museti nije mogao da na napadne i terao ga van terena, a onda menjao ritam u poenu. Dobijao je tako loptice za napad ili neiznuđene greške rivala, a odlično je funkionisalo i menjanje ritma sa dropšotovima.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Ono što je posebno imrpesivno jeste da je od ukupno odigranih 214 poena na meču, Đoković išao 56 puta na mrežu i ponovo bio sjajan sa osvojena 43 poena. One koje nije osvojio su bile uglavnom situacije gde nije imao realne šanse.

Novak je pokazao i zavidnu defanzivu koja je podsetila na njegova najbolja izdanja.

U više navrata je sjajnim kretanjima uspevao da odoli naletima Musetija, a u ovom meču je potpuno slobodno i često proklizavao i to bez ikakve zadrške tako da je i pitanje povrede stavio u drugi plan.

Naravno, nije sve u potpunosti funkcionislao bez greškke, naročito u drugom setu kada je jurio brejk zaostatka od prvog gema.

U tom periodu su njegovi udarci izgubili oštrinu i dubinu, pa je Museti mogao da bude ofanzivniji. Italijan je pokušao i sa povećanom dozom rizika i to je u nekim momentima davalao rezultata, ali čim je stao servis, Novak je odmah uzvratio brejk.

Novak Đoković Foto:Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Posebno imponuje činjenica da je sve vreme pokazivoa mirnoćiu i čekao priliku da uzvrati udarac, a kada je ona došla, odmah je zgrabio i na kraju dominacijom u taj-brejku došao do velikih 2:0.

Jasno je bilo svima na stadionu da je meč gotov u tom trenutku jer je bilo evidentno da ni najbolja igra Musetija nije dovoljna da parira Đokoviću na centralnom terenu Vimbldona.

Novi brejk na počektu trećeg seta rešio je sve dileme, a uprkos borbi rivala koji je u jednom trenutku kada je Đoković servirao za meč došao do brejk šanse, nije bilo posebne drame.

Đoković je tako nakon ubedljive pobede nad Runeom, prolaska bez borbe u polufinale i ubedljivog trijumfa protiv Musetija u laganom ritmu stigao do duela sa Karlosoma Alkarazom u velikom finale.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Ono gde ima mesta za oprez pred veliki okršaj jeste činjenica da je napravio čak 31 neiznuđenu grešku, devet više od rivala dok su bili izjednačeni po broju vinera sa po 34.

To je delom i posledica želje da konstantno pritiska Musetija i da igra napadački što je dovodilo i do grešaka, ali će morati da ih smanji u finalu sa Alkarazom koji je ipak nekoliko dimenzija kvalitetom iznad Italijana.

Kako je i sam Novak posle meča rekao, igrao je onoliko koliko je bilo dovoljno da ostvari pobedu i to je u ovom trenutku jedino važno.

Do duela sa Špancem imaće dovoljno vremena za analizu, a nivo igre diktira i nivo igre protivnika, a Novak je mnogo puta u karijeri pokazao da ga najveći izazovi najviše inspirišu.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Španac mu je pored toga ostao dužan zbog poraza u prošlogodišnjem finalu koji je bio bolan i zbog kojeg je ponovo ostao bez kalendarskog grend slema.

Museti je tako arhiviran na najefikasniji moguči način za razliku od epopeje na Rolan Garosu kaoja je imala ispostaviće se i koban uticaj na povredu koja je usledila u meču protiv Fransiska Serundola.

Drama je ovoga puta morala da se traži na nekom drugom kanalu, a Museti je ispraćen kući kako kaže pun pozitivnih utisaka nakon rezultata karijere na grend slemovima.

A sad adio Lorenco, buenos dias Karlos, vreme je za osvetu i da se naplate neki računi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare