Novaku Đokoviću se ukazuje pomoć na US Openu 2024
Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Operacija. Bicikl. Traka za trčanje. Nedostatak kinezi traka. Hitna reakcija. Nastavak oporavka. Rad, rad, rad. Masaža. Satima, satima, satima... Verovatno vam je dosadilo da pročitate i ovaj pasus do kraja, a ne da ovo radite iz dana u dan.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Znate li koja je razlika između dobrih i vrhunskih igrača? U količini uloženog rada (pogotovo onda kada ima se ne trenira ni najmanje). Znate li u čemu je razlika između vrhunskih i najboljeg? U tome što se rad ne dovodi u pitanje ni u kojoj opciji. U tome što će svaki dan biti posvećen nekom segmentu, u tome što je tenis 30 i više godina stvar broj 1 u životu.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je imao paklenih devet meseci, pravi ispit sopstvene psihičke snage. Udarac za udarcem, nedostatak onog završnog guranja do samog trofeja, razočarenje i neprestano novi pokušaji. Najslabija sezona u poslednjih 15 godina mu je ipak donela olimpijsko zlato u Parizu i to pokazuje koliko je veliki. Čak i u najgoroj sezoni je uspeo da uradi nešto što mnogi nikada ne uspeju. Ali, kolika je žrtva podneta.

Ona nije finansijska, ona je vremenska i psihička. Ulaganje nestvarne energije samo da bi bio konkurentan, da bi doveo sopstveno telo na neki optimum.

Veoma je tu bila bitna uloga Miljana Amanovića, njegovog fizioterapeuta. To je jedini član tima koji je preživeo od samog početka i koji se pokazao kao nezamenljiv. Bio je odsutan privremeno zbog sopstvenih zdravstvenih problema, ali je pokazao da je GOAT među fizioterapeutima u teniskom svetu. Vrlo moguće i šire.

Novak Đoković, Miljan Amanović i Boris Bošnjaković
Foto: Nova.rs

Dobroćudni div, uvek nasmejan i neverovatno snažan sa ogromnim rukama deluje kao da bi mogao da ispravi asfalt šakama, a kamli čvor u mišiću. Amanović je imao superispunjeno leto. Đoković je doživeo povredu medijalnog meniskusa na Rolan Garosu, a svi smo tada znali da vreme do 26. jula otkucava kada mora da bude na sopstvenom vrhuncu. Olimpijske igre su bile iznad svega ostalog.

Imao je Amanović pune ruke posla ove godine jer je Đoković imao neobično dugu prošlu sezonu, nije imao dovoljno vremena za odmor, a onda i bazične pripreme, pa je bez prave baze uplovio u novu sezonu. Kada se to kombinuje sa malerima poput prehlade i povreda dovede nas do ovog trenutka u vremenu kada je završio grend slem sezonu bez trofeja.

Foto: Nova.rs

Dakle, to je jedan deo priče, drugi deo govori o tome koliko je morao da radi na oporavku. Sate i sate je provodio na oporavku i pokušao da ga ubrza koliko god je to moguće. Divio mu se svet jer je uspeo da se vrati za Vimbldon, a onda je posle iste povrede Hubert Hurkač uspeo da se vrati i ranije.

To najbolje govori da sa godinama oporavak ide ipak teže i da je potrebno uložiti dodatni rad. Novakova priprema za svaki meč traje manje ili više četiri sati od kada dođe na kompleks. Njegov oporavak je ipak tajna čiju satnicu još ne znamo. Poznato je da često traje duže od sat i po, ali to je samo „prva ruka“, rad se tu ne zaustavlja.

Novak Đoković, Miljan Amanović i Boris Bošnjaković
Foto: Nova.rs

Upravo zbog toga je Đokoviću i lakše da igra na grend slemu jer ima čitav jedan dan između za oporavak. Kakav je majstor oporavka bio najbolje govori Australijan open 2023. godine kada je proveo u kolima sa Amanovićem verovatno najveći deo vremena dok su išli sa jednog na drugi oporavak kako bi uspeo da izgura što dalje (na kraju je osvojio titulu).

Oporavak je ono što se zaboravlja, a što zapravo iscrpljuje srpskog asa. Ogromne napore sada ulaže u sam oporavak, kako od umora, tako i od samih povreda. Njegov natrpani raspored je tako postao još zgužvaniji jer bi sve trebalo postići u najčešće vrlo kratkom razmaku.

Novak Đoković na US Openu 2024
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

To je ogroman pritisak na tim i na sve oko njega, ali on to nosi stoički. Ipak, o tome se malo govori. Uostalom, teško da će se preliti i mnogo van ovog teksta, ali bi trebalo da postoji svest o tome. Makar kod onih koji su Novakovi najveći navijači.

Đoković to nikada ne ističe u prvi plan, reći će više uzgred da je proveo sate na stolu za masažu. Ali je samo tri, četiri dana posle operacije kolena već vozio bicikl po 45 minuta. Želeo je da održi kondiciju pod budnim okom Amanovića. U jednom trenutku je došlo i do problema pošto u Srbiji nije bilo moguće kupiti kinezi trake, pa je moralo da se reaguje hitno.

Svi ovi momenti su doveli do toga da Đoković bude dodatno umoran. Zato će ga ova pauza između dve sezone verovatno bukvalno podmladiti jer će moći da uradi sve baš kako treba.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare