Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Novak Đoković je izgledao na momente kao da je silom nateran da se nađe na "Artur Ešu". Delovalo je u nekoliko momenata kao da su ga odjednom izvukli usred pripreme i rekli mu da igra. Takav je i bio ishod.

Foto: Nova.rs; shutterstock

Aleksej Popirin je upisao, bez ikakve dileme, pobedu karijere sa 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Lako pamtljiv rezultat koji ne otkriva onu pravu istinu. Ona kaže da se Australijanac „nudio“ Đokoviću više puta u toku susreta i čak kada je delovao da će Đoković preokrenuti odjednom bi se sve raspalo.

Zašto baš tako oštro određenje? Zato što je sam Novak postavio takav ton.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ne znam, nemam objašnjenje. Raspala mi se igra totalno, nisam svež od početka. Jako brzi uslovi, totalno drugačije u odnosu na šljaku i ono što sam trenirao. Ovo je stvarno bilo mučno igrati na ovaj način i ovako se osećati sa reketom u rukama. Osećao sam se kao amater, mnogo loš nivo. Sastavni deo sporta, može biti da su Olimpijske igre uticale na mene, bilo je veliko emotivno pražnjenje. Neslavno sam završio, ali idemo dalje.“

Olimpijske igre su uzele danak, ali to je žrtva koju bi Novak Đoković potpisao u svakom trenutku. Čak i da ga probudite u četiri ujutru ne bi oklevao. Olimpijsko zlato je bilo jedino što mu je bilo neophodno da zaokruži bogatu karijeru, a US Open 2024 je prosto došao prebrzo. Nije stigao da se odmori, nije stigao da se emotivno pripremi za sve što ga čeka.

Ipak, neshvatljivo je da njegovo glavno uporište, kamen oslonac od povrede lakta (2017. godina) postane njegova ahilova peta. Servis je od najpouzdanijeg oslonca, postao pravi Trojanski konj. Odigrao je u prva dva kola najgore servis mečeve u karijeri. Protiv Radua Albota je pogodio 47 odsto prvog servisa, protiv Lasla Đera 47,2, a sada znatno boljih, ali nedovoljnih 58. Možda vam ove brojke ne znače ništa, ali osvajao bi gotovo uvek titule kada su ti procenti bili 75 i više…

Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Napravio je i grešku u pripremi (za njega je ona 80 odsto posla) jer je odradio trening sa Aleksandrom Kovačevićem koji jeste odličan igrač, ali nije tip igrača kakav je Australijanac. Njegovi servisi nisu do te mere ubitačni.

Razlog je dakle psihička nespremnost da se odgovori zahtevu jednog grend slema, zatim i neka fizička opterećenja koje nije želeo da ističe u prvi plan. Ipak, Miljan Amanović je imao pune ruke posla, snimljen je i Đoković pre početka kako mu masira problematični deo stomaka.

Novakovu nije funkcionisao servis, emotivno nije bio na pravom mestu jer je porodica ostala u Beogradu, psihički nije bio spreman nakon Olimpijskih igara, a fizički nivo je bio problematičan manje ili više cele godine. Kada se na to nadoveže i povreda medijalnog meniskusa koja ga je dodatno usporila i otežala mu već pakleni put… Ništa drugo nije mogao da bude ishod.

Bio sam na osam grend slemova, ali je ovo prvi put da sam doživeo da Đoković do kraja nije siguran u sebe. Probao je da uradi nešto, ali je onda preterana kombinatorika uzela danak.

Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

„Pokušao sam mnogo stvari, ponekad je to problem, izgubite osnovu, ritam, kretnju, sve… Velika mentalna borba da igram ova tri meča, nisam igrao ni blizu najboljem nivou, nije dobro biti u tom stanju gde se osećaš okej fizički, ali ne možeš da pronađeš igru. Igra se raspada, moraš da prihvatiš da se ovakvi turniri dešvaju, možete da kažete da je to zbog Olimpijskih igara, ali se trudim da unapredim igru.“

Mnogi su se zato odmah zapitali gde je i šta radi Goran Ivanišević. Novak je prvi put od 2017. godine ostao bez grend slem titule.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare