Tek kada neke stvari osetite na sopstvenoj koži shvatite ih u potpunosti. Imate sve vreme svest o tome, ali ne do kraja, ne dok ih sami ne doživite.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Poslednjih dana sam dobio sijaset pitanja kako izgleda novinarski deo na US Openu i šta će biti sada kada više nema Đokovića na turniru. Prosto, odgovor bi bio – ne znam. Zašto? Zato što mi se to još nije desilo. Tenis, naravno, ne prestaje, ali očekujem da će interesovanje navijača u Srbiji drastično pasti.

Od kada sam početkom 2022. godine počeo da pratim Đokovića po grend slem turnirima sve do Rolan Garosa se nije desilo da završi takmičenje pre četvrtfinala. Iako je nekako novinarski posao uvek uključivao i kukanje, zaista sam imao sreću da gotovo uvek gledam Đokovića do samog kraja.

Uostalom, ovo je osmi grend slem koji radim sa lica mesta i osvojio je u tom periodu četiri titule i igrao još jedno finale. I više nego korektno.

PROČITAJTE JOŠ

I sada dolazimo do situacije šta se dešava kada Đoković ne stigne do druge sedmice. To je potpuno nova situacija čak i za srpske novinare koji sada počinju da shvataju glavobolje Grka, Danaca, Holanđana, pa gotovo svih drugih – osim Španaca koji su se pretplatili sa Rafaelom Nadalom i Karlosom Alkarazom da mogu da odahnu tek dva dana nakon finala. Doduše i Španci se nalaze u istom sosu kao i mi jer oni po prvi put nemaju nijednog igrača u trećem kolu…

Kakva lavina iznenađenja zbog koje će neke druge kolege shvatiti kako izgleda biti 14 dana u neprestanoj trci i jurnjavi. To je valjda čar ovog posla.

Foto: Nova.rs/Miodrag Dimitrijević

Nema sada više treninga Novaka, nema dugih mečeva i konferencija za medije, nema mnogo aktivnosti koje se dešavaju van samog terena. Mnogo sadržaja je odjednom nestalo jer nije ostalo srpskih predstavnika na US Openu (sa izuzetkom juniorke Teodore Kostović). Sada odjednom hvatam sebe da gledam i grend slem iz jednog drugog ugla. Mogu da uživam u samoj igri, u tenisu, u čitavoj atmosferi, a ne samo u rađenju posla. Ipak, to je samo privremeno, vrlo brzo će uslediti novi nalet adrenalina jer turnir ulazi u završnicu.

Opet ćemo trčati do trening centra, gledati mečeve na stadionima i trčati sa laptopom u rukama. Opet ćemo čekati komentar neke situacije i gledati govor tela posle bitnog meča. Samo sada neće biti onog ličnog, patriotskog u čitavoj priči. Odjednom to radimo iz potpuno objektivne perspektive.

Ovo je najranije ispadanje Novaka Đokovića još od Australijan opena 2017. godine i to valjda najbolje govori koliko je čovek konstantno u vrhu.

Novak Đoković
Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Prosto ne mogu da se naviknem na činjenicu da telefon ne vibrira po ceo dan i da ne jurim večito. Počinjem da shvatam kako je bilo raditi u eri pre interneta kada si čitav dan radio samo duplericu za novine. Jednostavno, odjednom imate vremena i da sednete na teren broj 9 i pogledate malo juniorskog tenisa.

Novak je razmazio navijače stalnim dolascima do samog kraja i borbom za trofeje koje je najčešće i osvajao, ali istovremeno učinio da naš posao izgleda ponekad jednostran i automatizovan. Sada se mora pronaći dodatna kreativnost i pokazati da tenis nema znak jednakosti sa Đokovićem.

Imate vremena da osetite ono kroz šta prolaze navijači, odjednom sam mogao da odem sa kompleksa US Opena da odradim jedan nešto duži intervju bez griže savesti (doduše, vratila me se ona vrlo brzo, pa sam se i vratio na kompleks). Shvatite tada koliko je protok vremena relativan i kolika je bila privilegija gledati Đokovića u završnicama turnira. Uplašite se još koliko će to trajati…

Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Svuda se i dalje priča o Novaku. Gde god da prošetate na kompleksu čujete „Novak…“, „ĐokOvić“ (vole taj udar na drugo o)… Komentarišu kako je ispao, smeju se ili su utučeni, ali to uglavnom rade u trenutku potpune hipnoze teniskom lopticom. Novak je i dalje priča što govori o magnitudi ovog iznenađenja.

Čak ni akreditovani novinari nisu sigurni da će gledati finale US Opena ukoliko ne igra teniser iz njihove zemlje. To praktično znači da bih mogao da ostanem bez mesta u samom finalu, već da, kao i svi u Srbiji, to pratim putem ekrana. Mnogo se stvari odjednom zatvara, ali je i to jedno drugačije iskustvo.

Sada je izazov onaj koji već godinama pokušavaju novinari da iznesu na pravi način. Tenis nije Novak Đoković i trebalo bi pratiti to zbog igre, a ne zbog uspeha jednog čoveka. Ovo je sada test i za novinarstvo, ali i za navijače.

Možda je ovo jedan mali prozor u to kako bi sve moglo da izgleda kada jednom ode u penziju…

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar