Novak Đoković u Rijadu
Foto:: Wang Haizhou / Xinhua News / Profimedia

Da li bi ovo mogao da postane presedan koji će otvoriti neka nova vrata u tenisu? U ATP strepe od onoga što bi moglo da usledi...

ATP već godinama unazad vodi duge i naporne razgovora sa igračima pokušavajući da odbije njihovu nameru da dobiju više novca. To im sa pravom i pripada, ali je kolač decenijama deljen drugačije da je teško to odjednom pomeriti.

Na tome radi i Udruženje teniskih profesionalaca (PTPA) koje želi veća primanja za igrače i veći procenat od onog koji trenutno dobijaju. „Slem šest kraljeva“ garantuje svakom igraču po 1,5 miliona dolara, a jedan igrač će odneti kući čak šest miliona.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo zbog mogućnosti da igrače privole i druge organizacije, setite se šta se umalo desilo sa fudbalskom superligom, pa je odjednom reformisana Liga šampiona tako da se dobije – superliga… Tako nešto uvek postoji mogućnost da se desi u tenisu. Đoković se godinama zalaže da igrači dobijaju više novca, a sada je našao idealnu protivtežu ATP. Organizacija kojoj novac nije nikakav problem i koja bi direktno mogla da izvrši pritisak na ATP da se stvari promene.

Šta ukoliko prebogati šeici ubede igrače da igraju dve ili tri nedelje godišnje tenis u Saudijskoj Arabiji. I to bilo da postoji direktan dogovor sa ATP ili ne. Da li Saudijska Arabija dobije masters ili ne…

A o tome se naširoko pričalo, pa čak i od 2025. godine. Ipak, najave nikada nisu potvrđene. Trebalo je da masters bude odigran januara 2025. godine neposredno pre Australijan opena (koji počinje već 12. januara, pa je to praktično nemoguće).

Navodno, ATP organizaciji je ponuđeno mnogo novca od Arapa i deluje da je samo pitanje vremena kada će vesti biti zvanične.

U Rijadu bi igrali samo teniseri, jer je navodno već dogovoreno i da se mesec dana ranije u istom gradu održi Završni masters za teniserke, mada zvaničan kalendar za 2024. još nije objavljen.

Igralo bi se na stadionu na kom je bila održana egzibicija između Đokovića i Alkaraza u Rijadu. Postavljalo se pitanje da li će tako biti razbijena „Super devetka“ kako su se ranije zvali mastersi i da li će biti uveden i taj 10. turnir. Za sada od toga nema ništa, ali za sada.

Od 1990, kada je ustanovljena ova kategorija turnira, uvek ih je bilo devet. Pričalo se o tome da bi Majami mogao da proda licencu Rijadu (ili da to čak uradi i Madrid, koji doduše zakonski još uvek ne može), a nagradni fond bi bio verovatno najbogatiji od svih mastersa.

Pregovori su počeli krajem prošle godine, pa je tako PIF („Javni investicioni fond“) postao glavni sponzor ATP rang liste. ATP je shvatio da je bolje da sam prihvati taj novac, nego da strepi od potpune odmazde (van ovakvih od po dve ili tri sedmice godišnje), pa se očekuje da Rijad dobije svoj turnir već od 2027. godine.

Za sada samo Džeda ima „Next Gen“ turnir koji je prošle godine osvojio Hamad Međedović. Sve ovo navodi na zaključak da je „Six Kings Slam“ samo generalna proba.

BONUS VIDEO Novak Đoković i izjava posle finala u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar