Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

U teniskom svetu se sada sa nestprljenjem čeka nekoliko stvari. Ipak, nema one koja izaziva više zanimanja za navijače u Srbiji od povratka Novaka Đokovića.

Kada će opet zaigrati Rafael Nadal i Nik Kirjos? Kada će Đoković opet na terenu? Da li možemo da gledamo Karlosa Alkaraza i Đokovića u novom finalu? Da li Rune može da dođe do mastersa na američkom tlu? To su neka od pitanja koje provejavaju tenisom dok se sve češće govori o mlađoj generaciji koju predvode Artur Fils i Aleks Mikelsen, ali to su imena koja će dobiti još veću pažnju do trenutka dok se na teren ne vrati Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

I zaista kada je zakazan taj veliki povratak? Srpski teniser je odlučio da preskoči masters u Kanadi koji se ove godine održava u Torontu i koji je često poznat i kao Rodžers kup.

Taj turnir je na programu od sedmog do 13. avgusta, a Đoković je četiri puta podizao ovaj trofej. Doduše poslednji put još 2016. godine, ali ovog puta se to nije uklapalo u njegove planove.

Odmah nakon završenog finala Vimbldona, u trenucima u kojima je Novak bio neobično miran, srpski teniser je saopštio svoj plan. On je značio da će u Kanadi ove godine propustiti da vide Đokovića, istog onog kome je prošle godine bio zabranjen ulazak u državu.

„Raduje me povratak u Njujork, kroz karijeru sam najbolje partije beležio na tvrdoj podlozi, trava mi je poslednih 5,6 godina omiljena. Ali kada se uzme sav skup turnira i gde sam beležio najviše uspeha verovatno je to tvrda podloga, poslednje sam finale izgubio od Medvedeva i dobio fantastiačnu podršku i ljubav od publike što nije uvek bio slučaj. Toga se jako drago sećam i to me motiviše da se vratim, Njujork je glavni cilj uz Dejvis kup. Igraću i Sinsinati kao pripremu za US Open, pa da vidimo šta ćemo dalje“, rekao je Novak nakon poraza od Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona.

Novak Đoković u Sinsinatiju
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

I ne čudi što je Đoković odlučio da se vrati baš za Sinsinati, ovaj turnir je tokom godina bio dobra priprema za US Open. Pre svega zbog toga što je beton toliko sličan, da su uslovi prilično slični, a i jer se igra u relativno mirnom Ohaju gde nema toliko poznatih ličnosti i ogromnog broja navijača.

Uostalom Sinsinati se jedne sezone igrao na terenima US Opena, što svedoči da ta američka turneja ima mnogo zajedničkih činilaca. Pred ovaj grend slem je Đoković odlučio da se pojavi na betonu jer ima mnogo, mnogo više igrača koji se dobro snalaze na ovoj podlozi nego na preostale dve (šljaka i trava), pa je to ujedno prilika i da se podigne forma, ali i da se vidi na kom su trenutno nivou rivali.

Od 13. do 20. avgusta je na programu ovaj turnir koji je prava uvertira za US Open koji je na programu samo osam dana nakon završenog ovog finala mastersa.

Novak Đoković Sinsinati
Foto: EPA/TANNEN MAURY

Đoković je do sada samo dva puta uspevao da podigne ovaj trofej, te mu je, koliko god to čudno zvučalo, ovo najneuspešniji masters sa „samo“ dve titule. Dugo je bio proklet, predugo za mnoge navijače, a kada je 2018. godine konačno podigao onu čuvenu vazu značilo je da je postao prvi teniser u istoriji koji je svaki masters osvojio. Niko drugi nikada nije stigao do više od sedam, a Novak je svaki od devet osvojio najmanje dva puta. Da, dve godine kasnije je još jednom osvojio Sinsinati i tako prekinuo jedno pravo malo prokletstvo na američkom tlu.

Srpski teniser je odlučio da se za Ameriku priprema u Crnoj Gori, kao što je to činio i prethodne dve godine, ovog puta i primoran na taj potez jer više ne upravlja teniskim klubom na Dorćolu, koje je vratio gradu. Tako je Srbija doživela da ima najboljeg tenisera svih vremena, ali da on nema svoju pravu bazu u Beogradu… To je, ipak, druga priča.

Đoković je proveo vreme nakon Vimbldona sa suprugom i decom i tako napunio baterije za sve što ga čeka u SAD, a tamo je još jednom na stolu istorija. Đoković će pokušati da obezbedi novu grend slem titulu i ode na verovatno neuhvatljivih 24.

I uz sve to i dalje provejava bojazan da možda (pret)poslednji put gledamo Đokovića u SAD…

BONUS VIDEO Novak u potpunosti izludeo Rubljova: Poen koji pokazuje nemoć Đokovićevog rivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar