Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Tenis nije računovodstvo, račun za struju ili geolokacija. Brojke vam neće uvek otkriti ko je bio bolji, ko je pobedio ili ko je trebalo da pobedi. Ipak, u tenisu su takođe izuzetno bitne i nema navijača koji ih ne prati.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

U eri „Velike trojke“ smo se navikli na to da iz sedmice u sedmice imamo napad na ovaj ili onaj rekord. Uostalom, pogledajte poslednje dve godine Novakove karijere u koliko ste naslova pročitali reč „istorija“. Istorijski rezultat, istorijski meč, podatak za istoriju, niko ovo nije uradio u istoriji… To su samo neki od naslova koji su postali donekle i izlizani, iako i dalje stoje. Sada su istorija, a opet jesu tačni.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je toliko suludo pomerio granice jednog sporta da jednostavno svaki meč predstavlja neki novi suludi rekord. Uostalom, čovek ima 1.102 pobede (treći po broju trijumfa u istoriji tenisa, vidite ne može se bez istorije), pa i ne čudi što drži gotovo svaki važniji rekord. Jedan još uvek nije u njegovim rukama, naravno, nemojte da skočite odmah kao oni najverniji navijači da time što ukazujemo na jedan rekord omalovažamo ostale, ali bi vrlo brzo mogao da postane.

Novak Đoković – Roberto Karbaljes Baena Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Srpski teniser je znao i pre početka turnira da mu samo tri trijumfa donose ukupno 369. pobedu na grend slemu u karijeri. Zašto je to bitno? Pa, samo je Rodžer Federer u istoriji tenisa uspeo da dođe do ovog broja pobeda. Đoković bi od subote mogao da postane drugi koji je u tome uspeo, a potencijalno od ponedeljka ukoliko slavi i u trećoj rundi i u osmini finala kao jedini koji je to uradio – stigao do 370.

Zvuči to zaista neverovatno, ali će vas jedan drugi podatak verovatno šokirati još više. Čak 17 puta u 19 učešća do sada je stigao barem do četvrtfinala Rolan Garosa, a od 2010. godine je redovno ulazio u najboljim osam na ovom turniru. U tom periodu je tri puta podigao trofej, od čega je dva puta to uradio u poslednje tri godine.

Novak Đoković – Roberto Karbaljes Baena Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Potpuno će vas oduvati sa nogu kada saznate ovo Novak sada ima jednak broj pobeda na Australijan openu i Rolan Garosu – po 94. Da, dobro ste pročitali, samo što je u Melburnu podigao 10 titula, a u Parizu „tek“ tri. Zaista nestvarno, zar ne? Jednostavno, ovaj podatak najbolje govori o surovoj konstantnosti koju je pokazao u Parizu tokom čitave karijere i sa pravom je možda i drugi najbolji šljakaš u 21. veku, pa čak i u istoriji tenisa. Može se o tome diskutovati i te kako jer je pre suludo dominantan bio Giljermo Viljas, ali je ipak Nadal podigao granice na surovo visoke visine.

Đoković želi da uradi nešto što su od početka 2000. godine uspeli da urade samo Guga Kuerten i Rafael Nadal. Da odbrani titulu u Parizu. To je podvig koji je teško mogao i da se desi sa obzirom na nezapamećnu dominaciju Nadala na šljaci, pa, ipak, sada Đoković može još jednu neverovatnu stvar da veže uz svoje ime.

BONUS VIDEO Novak Đoković Miljanu: Šta nazad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare