Monte Karlo je očuvao tradiciju koju su mnogi odavno napustili.

Za razliku od svih ostalih mastersa, nisu igrači automatski prijavljeni za turnir na osnovu rang liste, već moraju da se prijave za svako izdanje ovog turnira čije su kvalifikacije počele 8. aprila, a veliko finale je zakazano za 16. april od 14.30.

PROČITAJTE JOŠ

Jedini masters (serija 1.000) koji ima ovakvu politiku ima čitav niz specifičnosti, ali i razloga zbog kojih će se pratiti sa posebnom pažnjom. Jedna od njih je rekord koji Novak Đoković može da obori u Monaku.

Upravo se kneževina dugo vodi kao njegovo prebivalište, sličnu stvar su uradili i mnogi drugi teniseri, ali i vozači Formule 1, a sada bi mogao da postane i najstariji šampion turnira u istoriji.

Đoković je do sada osvojio 38 masters titula i sa novom u Monaku bi postao najstariji šampion – trenutno to zvanje drži legendarni italijanski teniser Nikola Petranđeli koji je sa 34 godina te 1968. godine podigao trofej.

Ostali rekordi će vrlo verovatno ostati netaknuti jer je Rafael Nadal ovde podigao 11 trofeja (osam zaredom), a ima i čak 73 pobede. Đoković je poslednju titulu osvojio 2015, što mu je bila druga titula u Monaku, a sada mu upravo titula ovde i u Sinsinatiju nedostaje da dođe do trostrukog „Zlatnog mastersa“. Nijedan drugi teniser u istoriji nije nikada osvojio svih devet turnira.

Osvajanjem titule bi srpski as prihodovao i 892.590 evra i skoro 1.000 bodova, a verovatno će mu najveći rival biti Stefanos Cicipas, koji je dvostruki šampion ovde, i želi i treću titulu zaredom.

„Srećan sam što počinje sezona na šljaci. Želim da osvojim treću titulu. Ali neću previše da razmišljam o tome. Osećam se sveže i radujem se što ćemo igrati na šljaci. Uživam u činjenici da sam dva puta pobedio na ovom takmičenju. Dobro se osećam igrajući ovde, pred svojim navijačima. Ovo je praktično moj domaći turnir. Zaista mi se sviđa taktička analiza tenisa na šljaci. Mislim da je dublje nego što ljudi misle. Uključeno je mnogo strategije. Ne očekujete da ćete pogađati lude vinere. Morate da imate mnogo strpljenja“, poručio je Cicipas.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Đoković je prošle godine srušen već u drugom kolu kada je bolji od njega bio Alehandro Davidovič-Fokina sa 6:3, 6:7(5), 6:1, ali je to usledilo nedugo nakon terora koji je proživeo u Australiji.

Ove godine na turniru nema Nadala, apsolutnog rekordera, ali ni Karlosa Alkaraza, 19-godišnjeg čuda iz Mursije, koji je trebalo da bude glavni takmac Đokoviću na turniru. Zbog povrede je, kao i prethodna dvojica, turnir otkazao i Feliks Ože-Alijasim, pa je sada lista potencijalnih mina Đokoviću značajno smanjena.

Ipak, voljom žreba bi već u četvrtfinalu mogao da ima pakleni okršaj (u osmini finala ga čekaju verovatno Miomir Kecmanović ili Lorenco Museti) sa Janikom Sinerom, a u polufinalu bi na crtu mogli da mu izađu Danil Medvedev, koji je poznat po tome što mrzi šljaku, ili Holger Rune sa kojim je nedavno i trenirao na ovim terenima (baš kao i dve godine ranije).

U finalu bi potencijalno mogao da ga sačeka Cicipas, a verovatno mnogi priželjkuju baš taj okršaj. Neće ovo biti nimalo lak zadatak za Đokovića jer će još jednom morati da savlada najmanje tri Top 10 igrača (ukoliko favoriti opravdaju očekivanja) na putu ka masters titule. Đoković želi da što bolje otvori sezonu na šljaci, pa bi u slučaju osvajanja titule možda i odlučio da preskoči masters u Madridu koji je na programu dve nedelje kasnije. Ipak, to je samo jedna od pretpostavki.

Klub u Monte Karlu se smatra jezgrom tenisa od kada su ovde počeli da se održavaju turniri i za tenisere i teniserke. Klub je osnovan 2. aprila 1893. godine, a tokom godina je rastao i proširivao se. Po mnogima ima najlepši pogled na ATP turu jer se samo još Umag (serija 250) nalazi na samoj obali. Čitav klub je podignut u „Art Deco“ stilu i svaka terasa na kojoj se nalaze tereni ima mnogo cveća i drveća čempresa.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Na ovim terenima trenira i više od 100 dece od četiri do 14 godina starosti, a rade na ovim terenima od septembra do juna. Da biste postali član kluba neophodno je da vas podrže dva sadašnja člana, a godišnja članarina za odrasle košta 7.000 evra. Za decu do 18 godina je samo 200 evra, a zanimljivo da je i u toku turnira moguće odigrati po koji gem na terenima koji se ne koriste (tokom turnira je njih sve više).

Teniski kompleks je napravljen kao stepenenice koje vode ka moru ima 21 teren sa šljakom i dva na betonu. Samo su dva pokrivena, a devet imaju mogućnost drenaže.

Jedna od najlepših teretana se nalazi upravo u Monaku, što je jedna od glavnih atrakcija kluba, a poseduje i bazen koji izgleda neverovatno.

Mnogi teniseri i vozači Formule 1 su zbog poreza odlučili da budu stanovnici Monaka, a trenutno najpoznatiji stanovnik ove države na svetu jeste Šarl Lekler.

Ipak, ovaj kameni biser teniskog sveta na obali mora svake godine privuče mnogo poznatih faca iz svih delova. Prošle godine se tako Đoković fotografisao sa Izabel Gular i Stelom Maksvel, koje su manekenke „Victoria secret“, ali i Markom Veratijem i Nejmarom, fudbalerima Pari Sen Žermena sa kojima je u jednom trenutku i pimplovao loptu.

Od 2005. godine je na čelu Monaka princ Albert II, koji je u društvu Đokovića nedavno gledao meč Monaka i Partizana. On je redovan na tribinama barem za finale. Ove godine karta za finale košta najmanje 80 evra, a gotovo sve karte su rasprodate. Ulazak za sve dane turnira košta najmanje 435 evra, a ide i do neverovatnih 1.515.

Dolazile su ti i zvezde Formule 1 poput Luisa Hamiltona, bio je tu i Tom Brejdi, legendarni NFL kvoterbek, ali i mnogi drugi.

BONUS VIDEO Nestvaran poen Đokovića i Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar