Foto: Screenshot 60 minutes

Odnos Novaka Đokovića i Rafaela Nadala biće večna tema tenisa. Ne postoji veće rivalstvo u istoriji muškog sporta, ali su mnoge priče i dalje nepoznate.

Verovatno nijedan sporista u istoriji nije bio veći rob navika, ustaljenih praksi, sujeverja i šablona ponašanja kao što je to Nadal. Neke od stvari su postojale oduvek, a neke su formirane sa godinama kako bi se ušlo u glavu rivala.

Kada prvi put izađete protiv njega na teren niste ni svesni da ste već u svlačionici izgubili prvi set. Zbog čega? Đoković je to najbolje pojasnio i tako otkrio kakav utisak ima Nadal na sve igrače.

PROČITAJTE JOŠ

„Igram protiv Nadala na Rolan Garosu, a njegova svlačionica je pored moje, zar ne? Dakle, tako smo blizu. I pokušavamo da damo jedno drugom prostora. Ali onda ni svlačionica nije tako velika. I način na koji skačete okolo kao Nadal pre nego što izađemo na teren… U svlačionici, on radi sprinteve pored tebe. Čak mogu da čujem muziku koju sluša, znate, u njegovim slušalicama. Znaš, to me nervira“, rekao je Đoković. Ipak, tu nije bio kraj. Naprotiv.

Pojasnio je da mu je trebalo vremena da nauči neke stvari.

„Na početku svoje karijere, nisam shvatao kako je sve to deo scenarija, zar ne? Tako da sam se toga uplašio. Ali to me takođe motiviše da sam radim stvari i da pokažem da sam spreman, znaš? Spreman sam za bitku, za rat.“

Kako to zapravo izgleda videli smo neposredno pre finala Rolan Garosa 2022. godine. Dok su se Nadal i Kasper Rud pripremali da izađu Norvežanin nije mogao da pomeri pogled sa srpskog igrača.

Osvrnuo se i na to kako je srušio Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine. To je bilo poslenje veliko finale čuvenog Švajcarca.

„Setove koje sam osvojio dobijao sam u taj brejkovima, sedam-šest, sedam-šest, 13-12. I generalno, ako vidite statistiku, bio je daleko bolji igrač u svakom pogledu. Ali dobio sam meč. I tako vam to zapravo govori da i dalje možete da pobedite ako birate u kojim trenucima meča ćete biti na vrhuncu, i igrate najbolje kada je to važno.“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U jednom trenutku je američki novinar Džon Verthajm želeo da sazna koliko je veličina Novakove mete koju gađa iz poena u poen. Odgovor koji je dobio ga je šokirao jer to nije mogao ni da nasluti.

„Ovako. Mali novčić. Ponekad, da. Ponekad, povremeno…“, rekao je Đoković uz ogroman osmeh. Upitao ga je odmah Amerikanac da li ozbiljan.

„Ozbiljan sam. Znaš, s vremena na vreme, ciljam tu veličinu. Zavisi od momenta, trenutka meča, protiv koga igram, kakva je taktika. Iako u tenisu nema fizičkog kontakta, ipak ima dosta kontakta očima. Kada menjamo strane, kada sedimo na klupi, a onda mi na velikom ekranu pokažu kako pije vodu. I onda ga gledam. Kako pije vodu? Da li se znoji više nego obično? Da li diše dobro… Da li diše duboko ili ne? I onda pogledam kako on komunicira sa svojim timom, znate. Imate sve ove različite elemente koji su u igri koji zaista utiču na performanse i samu igru“, ispričao je srpski as.

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar