Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Kada pogledate naslovnu fotografiju verovatno vam je odmah pao na pamet opis "Novak Đoković grli jedini trofej koji nije osvojio". I kako je igrao ove nedelje... Ali, polako da pogledamo najpre činjenice.

Foto: Nova.rs

Novak Đoković je razbio Huana Pabla Variljasa sa 6:3, 6:2, 6:2 i tako obezbedio sebi rekordno 17. četvrtfinale na Rolan Garosu. Koliko je to impresivno najbolje svedoči činjenica da je „Kralj šljake“ Rafael Nadal sada ostao na drugom mestu sa 16 takvih dostignuća. Đoković je upisao i 86 pobedu na Otvorenom prvenstvu Francuske, više nego što većina ostalih igrača ima ukupno na grend slem turnirimna.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je od početka bio spreman za sve što ga čeka. Kada uđe u meč tako što napravi brejk znate da je spreman. Strepeli su navijači kako će izgledati nakon mečeva u prva tri kola, a onda je prosto zablistao. Tri meča na kojima je izgledalo kao da mu se ne radi ovo, da više ne uživa u tenisu, kao da sve vreme hoda po staklu, govor tela koji je bio daleko od onog kakav je obično na grend slemovima.

Sve to je obrisao kao gumicom, a onda smo videli kako Variljas, taj ekspert za maratone, sada ne uspeva da pronađe rešenje na Novakove udarce. Srpski teniser je brzo stigao do 4:0, zabrinuo je mnoge posle gubitka servis gema, ali je to bio samo jedan izuzetak koji je pokazao pravilo. Pravilo je bilo jasno – Novak je došao da pobedi ovde, da pobedi brzo i bez nervoze.

I ova osmina finala je često bila pravi pokazatelj kakvog bi Novaka trebalo očekivati u završnici. Obično je u osmini finala dizao nivo forme (nekad dramatično, nekad samo nivo iznad), a onda gotovo uvek stizao do trofeja kada je to bilo kako treba. Ovaj meč je bio preslikan onom duelu protiv Aleksa de Minora na Australijan openu (tada 6:2, 6:1, 6:2) i ovog puta je srpski as sve meč na ispod dva sata (sat i 57 minuta).

Foto:Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Koliko je bio dominantan svedoči jedan zanimljiv podatak protiv Alehandra Davidoviča Fokine je u 13 gemova prvog seta imao devet vinera, a protiv Variljasa je u devet gemova imao 13 vinera. Čak šest je upisao u prva tri gema. Agresivnost koja mu je bila preko potrebna za šljaku je sada tu.

Uspeo je da iskontroliše publiku, postavio je ton već u prvom gemu (što je zaista sjajna taktika u ovakvim momentima) i onda prosto „ubio“ meč dominacijom na svakom poenu. To je i sam poručio da je želeo da na svakom poenu bude maksimalno fokusiran. Kada je u tome uspeo usledila je jedna lavina zvižduka na koju je odgovorio nakon što je osvojio poen. Ućutkao je „Filip Šatrije“, a onda im poručio da ih sada ne čuje. Naravno, usledili su novi decibeli koji su zaparali vazduh. Decibeli koji su nahranili Đokovića da se zaigra još bolje.

I zaista Variljas se za malo toga pitao na ovom susretu, čak i kada bi bljesnuo ubrzo bi ga Đoković vratio u ništavilo sopstvenih frustracija. Koliko puta je Peruanac pričao sa samim sobom i kritikovao neke odluke, verovatno više puta nego navijač koji je bez prestanka vikao „Vamos Huan Pablo“. Kao što je pukao glas navijaču, pukao je i otpor Peruanca.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto; REUTERS/Lisi Niesner

Sve je ovo znala publika, na kraju, da prepozna. Tako je Đoković doživeo da mu navijači u Parizu, verovatno po prvi put u karijeri, skandiraju „Novak, Novak“ po završetku meča. Ti mali sukobi, konflikti tokom meča su zaboravljeni, a Novak je doživeo ono što je trebalo odavno. Poklonila mu se i francuska publika.

Koliko to zapravo znači srpskom teniseru pokazao je već na samom terenu kada je publici poslao dve poruke. Jedna je bila ona verbalna direktno u kameru, a druga je bila neverbalna i direktno na kameri.

„Bilo je veoma dugo (smeh). Pokušavao sam da odgovorim na svaki poen, pre nego što odgovorim na pitanje želim da se zahvalim publici na podršci, hvala sto me podržavate, učinili ste nešto lepo i osećam tu pozitivnu energiju“, rekao je Đoković.

Nakon toga je dobio marker u ruke i samo napisao „Allez“. Bio je to njegov način da kaže hvala navijačima. I ne zaboravite, ukoliko sve bude onako kako priželjkuju navijači, retko ko će se sećati meča protiv Variljasa. Ali, zauvek će se pamtiti skandiranje igraču koji već u Parizu može da dođe do rekordnog broja grend slem titula.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar