Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Kako Novak može da ostane bez prvog mesta na ATP listi?

Đoković je zagarantovano na vrhu planete sve do 20. marta. Tog ponedeljka će biti objavljena ATP lista posle „petog grend slema“, a prvo mesto Đokovića bi tada mogao da ugrozi samo Karlos Alkaraz.

PROČITAJTE JOŠ

Španac je otkazao egzibiciju u Las Vegasu i prethodno turnir u Akapulku zbog problema sa povredom, te i dalje nije poznato da li će zapravo nastupiti u Indijan Velsu. Tu odluku će sa timom doneti neposredno pre početka turnira u Kaliforniji.

Čak i ukoliko bude igrao biće mu neophodno da osvoji titulu kako bi prestigao Novaka (7.160 bodova naspram 6.780), sve sem toga će ga ostaviti na drugom mestu.

Ukoliko ga ne bude pretekao tokom Indijan Velsa, to neće moći da uradi ni tokom turnira u Majamiju jer tamo brani 1.000 ATP poena kao aktuelni šampion. Neće moći da uveća bodovni saldo već samo da ostane na istom zaostatku u odnosu na srpskog tenisera.

Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Druga pretnja za Novaka bi mogao da Stefanos Cicipas koji bi u slučaju vrhunskih rezultata u Americi mogao da dođe do prvog mesta na planeti. Grčki teniser trenutno ima 5.805 bodova, a prošle godine je imao katastrofalne rezultate na ovim mastersima, što mu zapravo i daje šansu da postane 29. ATP broj 1 u istoriji.

Na Indijan Velsu ga je Dženson Bruksbi eliminisao u trećem kolu, dok ga je u Majamiju porazio Alkaraz u osmini finala. Cicipas brani samo 135 bodova tokom marta, pa mu neophodno da nadoknadi 1.480 bodova u odnosu na prvoplasiranog Novaka. To bi mogao samo u slučaju da na jednom turniru osvoji titulu, a da na drugom dođe najmanje do finala (poraženi u meču za trofej dobija 600 bodova).

Ukoliko ni Cicipas, ni Alkaraz ne uspeju da osvoje titule, Novak će biti na prvom mestu sve do turnira u Monte Karlu. Tamo je poražen u drugom kolu od Alehandra Davidoviča Fokine, pa brani samo 25 bodova…

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar