Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković će na Olimpijskim igrama u Parizu imati priliku da se domogne onoga što mu nedostaje, a što već dugi niz godina želi - olimpijskog zlata.

Srpski teniser u Pariz stiže kao jedan od glavnih favorita, ali s obzirom da još uvek nema titulu u 2024. godini, može se reći da su se nešto veće šanse za zlato davale Janiku Siner i Karlosu Alkarazu, koji su ponovo potvrdili da su daleko ispred svih iz svoje generacije u ovom trenutku.

Kako se Siner povukao zbog zdravstvenih problema, Novak je umesto drugog postao prvi nosilac, dok je Alkaraz skočio na drugo mesto i njihov duel neće biti moguć pre finala.

Nedugo potom, sa turnira se povukao i nezgodni Holger Rune.

PROČITAJTE JOŠ:

To su odlične vesti za Đokovića, jer ga je Alkaraz nedavno savladao na Vimbldonu, a stigao je u Pariz i kao aktuelni šampion Rolan Garosa. Alkaraz je pokazao neverovatnu sposobnost prilagođavanja na različitim podlogama, pa je tako zaista teško reći koja mu je omiljena, ali kada bi morao da izabere jednu, verovatno bi to bila šljaka. Popularni Karlitos će u Parizu biti opterećen i dublom sa Rafaelom Nadalom, ali nema sumnje da će mu glavni fokus biti singl.

Ono što bi bilo značajno za Srbina jeste izbegavanje Aleksandera Zvereva, koji je igrao finale Rolan Garosa, već je pobedio Đokovića na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju u polufinalu i maksimalno je naoštren da ponovo napadne zlato. Zverev se odlično snalazi na šljaci i kao treći nosilac bi bio ozbiljna pretnja srpskom teniseru u potencijalnom polufinalu.

Dakle, mnogo bolja opcija bi bila da sa Novakove strane žreba upadne Danil Medevdev, koji se ne snalazi najbolje na šljaci i nije u sjajnoj formi.

Aleksander Zverev
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Od ostalih tenisera iz top 10, bilo bi dobro da Novak izbegne Kaspera Ruda kome je šljaka ubedljivo omiljena podloga, a Norvežanin ga je već pobedio ove godine u Monte Karlu. Tu je i Stefanos Cicipas, koji bi mogao da bude problem, dok bi nešto pogodniji rivali verovatno bili Aleks de Minor, Tejlor Fric, Igo Umber ili Tomi Pol.

Od preostalih šest nosilaca, teško je reći ko bi Novaku najviše „legao“. Alehandro Tabilo ga je već dobio u Rimu ove godine, Artur Fis je nedavno osvojio turnir u Hamburgu, Lorenco Museti ga je namučio na Rolan Garosu, nešto manje na Vimbldonu, dok i Sebastijan Baez i Feliks Ože-Alijasim vole da igraju na šljaci. .

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče ostalih tenisera, koji vrebaju iz drugog plana, ne bi bilo loše da Novak u svom delu žreba izbegne Fransiska Serundola, Tomasa Martina Ečeverija, Nikolasa Džarija, Jana Lenarda-Štrufa, Nuna Borhesa (pobedio Nadala za titulu u Bostadu), pa čak i Dušana Lajovića, koji ga je prošle godine pobedio u Banjaluci. Svi ovi teniseri obožavaju šljaku, pa je jasno da Novak može da dobije i lakše rivale od njih, što bi mu sigurno značilo, pogotovo u ranoj fazi turnira.

Ono što je zanimljivo jeste da Novak može da se susretne i sa velikim rivalima, odnosno veteranima poput Nadala, Endija Marija i Stena Vavrinke. Nadal je nedavno igrao u finalu Bostada, pokazao je da još ima volje i snage za ozbiljno takmičenje, a definitivno da „kralj šljake“ ne dolazi sa belom zastavicom u Pariz.

Rafael Nadal
Foto: Tanjug/Bjoern Larsson Rosvall/TT News Agency via AP)

Mari će posle Olimpijskih igara „svirati“ kraj karijere, a zamislite koliko bi dobro bilo da se oprosti baš na meču sa Đokovićem, inače velikim prijateljem.

Tu je i Vavrinka, koji već godinama nije u samom svetskom vrhu, ali znamo koliko je Švajcarac umeo da pravi problema Novaku na Rolan Garosu u prošlosti, pa nije baš rival za poželeti u ovom trenutku.

Koliko god mogli da budu nezgodni protivnici, nekako bi bilo specijalno i posebno da Novak bar sa nekim od njih, ako ne i sa svom trojicom, odmeri snage u Parizu, nadamo se na njegovom zlatnom putu.

Žreb za singl je na programu u četvrtak od 11 sati.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare