Novak Đoković u Monte Karlu 2024
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Ako je Novak Đoković tokom godina nešto naučio sve navijače, onda je to činjenica da uspeva da se opet iznova izmisli. Postoje najmanje tri različite verzije koje smo gledali svih ovih godina, a sada smo ušli u novu etapu.

Obično je Novak Đoković pravio velike preseke u pauzi između dve sezone, ali sada kada je pauza bila nikada manja, ta odluka je malo odložena. Došlo je do promene čitavog tima, kako lica, tako i uloga, ali je Goran Ivanišević bio jedan od onih koji su preživeli prvi talas.

Ipak, posle Indijan Velsa i Majamija je usledio rastanak sa Ivaniševićem, a sada se Nenad Zimonjić nalazi na probnom radu u Monte Karlu. I samo letimičan pogled pokazuje da je došlo do promene u pristupu srpskog asa, koji sada izgleda fokusiranije nego ranije na tenis. Uz to je stigla i neka taktička promena, više podsvesna nego svesna, što govori i Novakovo iznenađenje na konferenciji za medije.

PROČITAJTE JOŠ

„Trideset puta sam izašao na mrežu? Vau… Nisam imao osećaj da sam toliko puta bio na mreži, ali pretpostavljam da je to bilo potrebno da budem agresivan koliko je to moguće. Da pokušam da napadnem pri svakoj kraćoj lopti protiv igrača kakav je Museti, jer je dobar u odbrani i veoma je brz i pokretljiv, može da te povredi na više načina. Bio je to deo plana, da mu to oduzmem, da budem agresivniji“, poručio je Đoković.

Od igrača koji se predstavio planeti kao izuzetni defanzivac, postao je igrač koji diktira svaki poen, koji napada u svakoj mogućoj prilici, a sada je još oštriji nego ranije. To najbolje od svega pokazuje evoluciju kroz koju prolazi, a vrhunac bi trebalo da se dostigne na Rolan Garosu, o čemu je govorio više puta do sada.

Novak Đoković i Nenad Zimonjić u Monte Karlu
Foto: Felice Calabrň / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zimonjić je implementirao neke nove metode u radu, što se videlo i na treningu. Primera radi, Đoković je deo treninga odradio sa trakom koja mu je hvatala obe noge istovremeno. To znači da je fokus bio na boljem kretanju nego do sada koje je često ključno na ovoj sporijoj podlozi. Novak je upravo to isticao da je na tome radio sa Ivaniševićem u prethodnom periodu.

Nenad je želeo da utiče i na Novakovu brzinu reakcije i da ga natera da se potroši maksimalno na treningu. Kako je to zamislio da uradi? Dvojica juniora su istovremeno bila na jednoj strani, a Novak na drugoj strani terena. To je smanjilo vreme reakcije Đokovića koji je bio na maksimalnom broju obrtaja sve vreme.

To je samo jedna od trenerskih minijatura nekada najboljeg dublaša planete koji je isto to izveo i na Vimbldonu 2022. godine, kada je dve nedelje sarađivao sa Srbinom. Novak mu veruje u potpunosti, što je ključna stvar da bi ova teniska veza uspela.

„Moram da kažem da se u nekim momentima meča nisam osećao sjajno na terenu, ali to je takođe deo prvih nekoliko mečeva na šljaci… Nastavio sam, kao što sam rekao, verovao sam da će proces treninga i sve što radim sa timom dati nagradu. Već osećam sjajne stvari na terenu ovih dana, to mi je najvažnije da sam na pravom putu. U Parizu želim da dođem do vrha kada je u pitanju igra i osećaj, ali na dobrom sam putu“, rekao je Đoković.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Sve ovo pokazuje da u ovom trenutku najviše radi na kretanju, ali i na dobijanju dodatne mišićne mase koju obično ima tokom sezone na šljaci. Ova nova koža srpskog asa još jednom pokazuje da mora stalno da napreduje, jer ukoliko stoji u mestu, svi ostali ga vrlo brzo stižu.

Odlučio se i na još jedan nešto drugačiji potez, jer smo obično prethodnih godina videli da sam dolazi u Monako (prolazio je prošle godine kroz privatnu krizu baš u Monte Karlu). Ovog puta je sa njim čitava porodica i oseća se mnogo opuštenije.

Uostalom, „počistio je kuću“, kako vole Amerikanci da određuju ovakve velike promene, i zasada probni rad Zimonjića deluje dosta dobro.

Nekoliko puta je imao pravi savet za Srbina u toku meča, ali i da raspali vatru u njemu čak i kada savet odmah ne da rezultat. Ti razgovori su bili ono što je Novaku nedostajalo u poslednje vreme, a sada mu je dalo dodatni podstrek.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

BONUS VIDEO Novak Đoković poručio Nenadu Zimonjiću: Nemoj!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare