EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novak Đoković ove nedelje započinje pohod ka tituli na Mastersu u Rimu, a žreb mu uopšte nije povoljan.

Srpski teniser slobodan je u prvom kolu, dok će u drugom za rivala imati Romana Safijulina ili Korentana Mutea, koji je u glavni žreb upao kao srećni gubitnik. Rus i Francuz igraju meč prvog kola u četvrtak (odložen zbog kiše), a zanimljivo je da Mutea trenira Petar Popović, poznati srpski trener. Đoković je na stratu turnira mogao da se sastane i sa Stenom Vavrinkom, ali je iskusni Švajcarac odustao zbog povrede, pa ponovo neće doći do duela dvojice veterana, ako se Novak uopšte tako može nazvati.

Na terenu Novaka nismo gledali još od Monte Karla, kada je sredinom aprila poražen od Kaspera Ruda sa 2:1 u setovima u polufinalu. Posle toga odlučio je da propusti Masters u Madridu, kako to obično i biva, a „slobodno vreme“ iskoristio je da dođe u Srbiju i napravi promene.

PROČITAJTE JOŠ:

Još pre Monte Karla Novak se rastao sa Goranom Ivaniševićem, dugogodišnjim trenerom, a umesto njega došao je Nenad Zimonjić, s kim saradnja još uvek nije zvanično potvrđena. Zimonjić zna kako da pomogne Đokoviću, odlično ga poznaje i van terena i razume njegovo ponašanje, što je u ovom trenutku i te kako važno, pa je sada sa njim i u Rimu.

Međutim, kada je došao u Beograd, Novak je odlučio da obnovi saradnju sa Gebhardom Fil-Gričom, dok je tim napustio kondicioni trener Marko Paniki, nakon mnogo godina uspeha i trenutaka za pamćenje. Grič je bio u Novakovom timu do 2019. godine, a više od tri decenije godina ovaj 67-godišnji Austrijanac ima iskustva u tenisu. Znanje je sticao na univerzitetima u Insbruku i Beču i sa Đokovićem je radio od 2009. do 2017. godine, a zvanično do 2019. godine kada je Marijan Vajda rekao da Grič odlazi.

To znači da Novak ide na sigurno, zna kome da veruje u ovom veoma važnom trenutku karijere, jer Rim je prva od četiri najvažnije stanice ove sezone.

Što se tiče puta do titule u Rimu, Novaku neće biti lako, ali baš sada su mu potrebni jaki mečevi na šljaci, kako bi što spremniji, i fizički i psihički, dočekao Rolan Garos, a kasnije i Olimpijske igre u Parizu, koje su glavni cilj ove godine.

Potencijalni rivali u trećem kolu su Alehandro Tabilo i Jakub Menšik, dok bi osmina finala donela okršaj sa Fransiskom Serundolom ili Karenom Hačanovim. Potencijalna prilika za osvetu došla bi u četvrtfinalu, jer će tamo po projekcijama čekati Norvežanin Kasper Rud. Polufinale je daleko, ali se očekuje da će do tog dela turnira doći neko od Aleksandera Zvereva ili Grigora Dimitrova.

Sa druge strane žreba su Danil Medvedev i Rafael Nadal, koji je vezao nekoliko odličnih mečeva u Madridu, ali bi veliko iznenađenje bilo da u Rimu dogura do finala.

Ono što je bitno napomenuti jeste da u Rimu nećemo gledati Janika Sinera i Karlosa Alkaraza, koji se muče sa povredama, a pitanje je u kakvom će stanju dočekati Rolan Garos.

Novak je do sada osvojio šest titula u Rimu, ima skor 67-11 na tom turniru, a igrao je u osam od poslednjih 10 finala. Prošle godine titulu je osvojio Medvedev, dok je Đoković poražen u četvrtfinalu od Holgera Runea, te brani samo 200 poena, a može da osvoji novih 1.000 ili 800 kako već volite da računate.

Na poslednje objavljenoj ATP listi Novak je i dalje prvi sa 9.990 bodova, Siner je drugi sa 8.860, dok Alkaraz ima 7.345. Srpski teniser je osigurao prvo mesto do kraja Rolan Garosa, što znači da u džepu ima 428 nedelja na vrhu sveta, a nije nemoguće da taj rekord podeblja, ako u Parizu odbrani titulu.

Rim je uvek bio turnir na kom je Novak hvatao zalet za finiš sezone na šljaci, a sada su tu i Olimpijske igre na istoj podlozi, pa nema sumnje da je Đoković sve isplanirao kako bi baš tada bio na vrhuncu forme. Bazu je ovog puta stekao u Beogradu, potom je bio i Crnoj Gori, pa je trenirao prethodnih nekoliko dana u Rimu, a sada će od prvog meča morati da ubaci u veću brzinu i pokaže da i dalje ima snage, motivacije i moći za najveće uspehe.

Istina je da nas je Novak malo zabrinuo sa nešto slabijim i sporijim otvaranjem sezone, malo ko je očekivao da će do maja biti bez titule, jer nas jednostavno nije tako navikao, ali već u Rimu trebalo bi da ga vidimo fizički spremnijeg nego što je to bio slučaj u Monte Karlu, ali i pre toga. Upravo na tom segmentu Đoković je najviše radio sa Fil-Gričom, dok motivaciono i psihički ne bi trebalo da bilo šta zakaže u ovom delu sezone, jer su Igre u Parizu iza ugla.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, Rim će dati pravi odgovor na pitanje u kakvoj je formi Đoković i da li treba da brinemo pred tri najvažnija turnira u godini (Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre), ali zasad nema mnogo razloga za brigu. Novak sigurno pozitivno razmišlja, nema problema sa povredama, a smisleno je napravio i nekoliko promena u timu, što i te kako može da da rezultate.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar