Novak Đoković Dejvis Kup
Novak Đoković Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Nakon rane eliminacije na US Openu, nastupa u Dejvis kupu i egzibicije u Sofiji sa Grigorom Dimitrovim, Novak Đoković će vraća tenisu na mastersu u Šangaju koji se igra od 2. do 13. oktobra.

Najbolji teniser svih vremena ove godine nije osvojio nijedan ATP turnir, a jedinu titulu osvojio je na Olimpijskim igrama u Parizu gde je dočekao toliko željenu zlatnu medalju.

Osim toga, igrao je samo jedno finale u kojem je ubedljivo poražen od Karlosa Alkaraza na Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji zvanični meč na turnirima Đokovića je bio za zaborav pošto je u trećem kolu u Njujorku poražen od Alekseja Popirina sa u četiri seta.

Sada želi da posle pet godina od poslednjeg učešća stvari promeni u Šangaju gde je četiri puta osvajao pehar i gde je poslednji meč odigrao 2019. godine kada je u četvrtfinalu poražen od Stefanosa Cicipasa.

Prethodno je 2018. godine osvojio titulu pobedom nad Bornom Ćorićem.

Motiva tako neće nedostajati, pošto osim potere za prvom ATP titulom ove godine jurri i mesto na Završnom mastersu u Torinu koje se obezbeđuje na osnovu godišnje ATP trke.

Najboljih osam će nastupiti u Torinu, a Novak Đoković je trenutno na devetom mestu sa svega sa 3.260 bodova, 35 bodova manje od Aleksa De Minora i 210 bodova manje od Andreja Rubljova sa kojim bi mogao da ukrsti koplja i u Šangaju.

Novak Đoković na US Openu 2024
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Tejlor Fric i Kasper Rud imaju 3.890, odnosno 3.795 bodova i obojica su eliminisani na startu turnira u Tokiju i Pekingu, što znači da nisu u zavidnoj formi pred masters u Šangaju.

Novak je prošle godine u Torinu osvojio titulu, pa tako brani 1.300 bodova, a ukoliko ih ne odbrani čeka ga veliki pad na ATP listi. Ista je situacija i sa mastersom u Parizu gde je najbolji svih vremena podigao pehar prethodne sezone.

Novak je tako u situaciji na koju nije navikao – da se bori za prvu ATP titulu i mesto na Završnom mastersu.

A kada pričamo o potencijalnim rivalima na putu do titule u Kini, imao je sreće u žrebu jer je izbegao i Janika Sinera i Karlosa Alkaraza sve do finala.

Ipak, daleko od toga da će mu biti lako.

Đoković je slobodan u prvom kolu, dok ga u drugom čekja bolji iz duela Amerikanca Aleksa Mikelsena i kineske senzacije Junčaokoetea Bua.

Bu briljira na turniru u Pekingu gde je stigao do polufinala i namučio Sinera a pobedio i igrače poput Anddreja Rubljova i Lorenca Musetija.

Novak Đoković
Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pre toga je odličan bio i u Hangžuu gde je uzeo skalp Karenu Hačanovu.

Potencijalni rivali u trećem kolu su mu Đovani Mpeši Perikar i Flavio Koboli. Francuz je igrao odličnno na Vimbldonu, ali od tada nema ozbiljniji rezultat dok je Italijan ipak daleko od nivoa potrebnog za iznenađenje.

Od osmine finala već kreće „ozbiljna“ priča. Potencijalni rivali su Aleksandar Bublik ili Frensis Tijafo koji je ove sezone stigao do polufinala US Opena i koji je potencijalna mina za srpskog asa.

Kada je reč o četvrtfinalu, slede najverovatnije sudar sa igračem iz Top 10.

Najteži rival u njegovom delu žreba je Aleksandar Zverev i sa njim može igrati u polufinalu, a tu je mogući protivnik i Tejlor Fric.

U drugom delu žreba su i Janik Siner i Karlos Alkaraz koji bi mogli da ukrste koplja u polufinalu i sa njima Srbin možete igrati tek u finalu.

Na drugoj strani su i Danil Medvedev i Kasper Rud.

Od srpskih igrača u glavnom žrebu je i Miomir Kecmanović. Prvi rival mu je Australijanac Rinki Hidžikata, a ako ga prođe ide na megdan još jednom Australijancu Alekseju Popirinu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar