Novak Đoković i Karlos Alkaraz
Foto: Nova.rs

Prvo Karlos Alkaraz je ozbiljan car. Drugo između njega i Novaka Đokovića ima više sličnosti nego što mislite. Ipak, ovo je priča o jednom napadu i izvrtanju istine. Zapravo ovo je priča o obmani i laži.

Foto: Nova.rs

Velika bura se podigla zbog činjenice da je otac Karlosa Alkaraza snimao trening Novaka Đokovića. To nigde nije zabranjeno pravilima, iako je neki nepisani kodeks da se to ne radi bez pristanka drugog igrača, pa striktno gledano po knjizi Karlos Stariji nije napravio nikakav faul.

PROČITAJTE JOŠ

Problem nije ta prosta činjenica, nego jedna potpuno drugačija. Naime, problem je što su to preneli srpski mediji, neki odmah, neki sa zakašnjenjem tek kada je na to pitanje odgovorio Novak Đoković.

Delimično je problem i u tome što se srpski mediji nalaze sada na grend slem turnirima i što mogu da ponude istinu ili barem detalje koji su do 2016. godine, a pogotovo od početka 2022. godine bili nepoznati, sada nema mogućnosti za fabrikovanje, već samo za proveravanje činjenica. Ipak, neki su navikli da ni tome ne budu skloni.

Barem za ono što su videli svojim očima, barem za ono što je vezano za srpske tenisere. Ne postoji opcija da budete na više mesta istovremeno, ali gotovo bez izuzetka će svaki srpski novinari ispratiti korake igrača sa Balkana.

Đoković je zbog svega što je uradio tokom karijere apsolutni prioritet, pa je prirodno da se isprati svako njegovo pojavljivanje na Vimbldonu.

Tako je srpski teniser odradio trening pred nastavak meča sa Hubertom Hurkačem u ponedeljak ujutru, a na terenu broj 1 je odmah do njega završavao trening i Alkaraz (na primer, ni ove detalje mnogi nisu mogli da ponude jer prosto fizički nisu bili tu, čak ni u Londonu ili Engleskoj). Španski teniser je sa timom ostao 15 minuta duže, gledao je trening Đokovića, pokazivali su jedni drugima nešto na telefonu.

Foto: Nova.rs

I zaista, ono što je sam potvrdio i sam Alkaraz, njegov otac je snimao trening Novaka. Tu informaciju je objavila i Nova.rs istog dana.

I zbog toga bi trebalo skinuti kapu Špancu koji se ne libi da kaže istinu, baš kao i Đoković. I trebalo bi mu reći svaka čast ne samo zbog istine već i zbog toga što čak i kada mu je otac napravio problem stao uz njega. Na koga vas to podseća?

„O, verovatno je istina. Moja otac je veliki teniski navijač. On ne gleda samo moje mečeve. Dolazi u klub u 11.00 prepodne, a odlazi u 10 uveče, gleda mečeve i treninge svih. To što je imao mogućnost da vidi Ðokovića uživo, da, verovatno je istina da je snimao treninge“, poručio je španski teniser koji je čak otkrio i ono što niko nije očekivao da je veliki Novakov navijač njegov otac.

EPA-EFE/NEIL HALL

Ovo je razoružalo novinare željne senzacije, iste one novinare koji nisu bili na tom treningu i koji su navikli da uvek uspeju da predstave istinu na jedan način, bez da dobiju pravi odgovor. Navikli su mnogi da nema ni srpskih novinara koji bi mogli da pojasne šta sve trpi Đoković na putu ka osvajanju titula, sada odjednom postaje jasno da nije Novak nužno zlikovac, već da je često žrtva medijskih interpretacija…

Uostalom, sudbina je htela da budem verovatno jedini koji je ispratio uživo i skandal sa Novakovim ocem u Melburnu (skandal zbog pogrešne interpretacije reči i iskorišćavanja Novakovog oca u promovisanje nekih drugih ideja), ali i da sada budem na tom sada već famoznom vimbldonskom treningu. Bio sam fokusiran na ono što radi Đoković i na čemu se radi pred nastavak meča osmine finala, ali sam primetio da je Alkarazov tim ostao duže, da su se polako pakovali i da su koristili mobilni. Ubrzo je stigla potvrda da je otac Alkaraza snimao trening.

Ipak, iako mi to daje za pravo da napišem po koju, ne znači da želim da vas ubedim, već samo da izložim činjenice, a tačkice ćete lako i sami povezati.

Pogledajte i fotografiju koja je nastala dan nakon tog treninga. Primetićete obrazac da se koristi telefon na treningu.

Foto: Nova.rs

Vratimo se sada trećem licu.

Odgovor koji je dao Alkaraz je bio maestralan, ali pogledajte pitanje koje je postavljeno.

„Navodno je na srpskoj pres konferenciji član tvog tima, tačnije tvoj otac snimao trening Novaka Đokovića tokom vikenda. Da li je to istina?“

Primetićete da se čitav događaj odvijao u ponedeljak, a ne za vikend…

Alkaraz nije razumeo pitanje na engleskom, pa je ono ponovljeno.

„Tvoj otac je navodno ili član tvog tima snimao trening Novaka Đokovića na Orangiju. Pitam da li je to bio slučaj? Da li ima osnova u tome?“

Alkaraz je poručio da ne razume pitanje, pa mu je prevedeno na španski. Onda je usledio odgovor u kom potvrđuje da je to verovatno slučaj.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Pitanje koje implicira od starta da srpski novinari lažu. I onda kada je Alkaraz potvrdio da je istinito pisanje medija u Srbiji onda je sve odjednom nestalo. Alkaraz je još jednom, kao i ranije u Parizu odlučio da oda poštovanje Đokoviću, iako su mnogi želeli da ga isprovociraju.

Španski „Relevo“ je objavio da je u pitanju „obmana iz Srbije“ da je Alkarazov otac snimao trening Đokovića. U sredu ujutru je objavljen tekst da je u pitanju obmana, a onda je uveče Alkaraz sam to demantovao.

Odlučite kome želite da verujete.

Naveo je da „srpski mediji izvrću stvarnost kako bi stvorili viralne i kontroverzne vesti i da je jedino jasno da je to daleko od realnosti od onoga što se dogodilo tog jutra na Vimbldonu“. Kao drugu opciju je naveo mogućnost da vesti dolaze „iz Đokovićevog okruženja nakon što smo videli da su mu Španci prisustovovali na treningu“.

Bili su i srpski mediji na treningu. I još jednom, odlučite kome želite da verujete Alkarazu ili nekome drugom.

„Relevo“ nije objavio do kraja dana ni reč kojom ih je demantovao španski as.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Ne bi ni u jednom trenutku trebalo zaboraviti da je Đoković odgovorio na to pitanje bez da osuđuje oca Alkaraza, a onda će doživeti nekoliko sati kasnije da bude optužen da neko iz Novakog okruženja plasira takve priče. Jednostavno bi voleo da u miru radi ono što radi najbolje.

„To je situacija takva, okolnosti su takve da na treninzima nemamo privatnost, iako ponekad bih voleo da imam više privatnosti. Onda to daje više mogućnosti da isprobam neke stvari, da komuniciram jasnije sa svojim timom. Činjenica jeste da nisi potpunosti opušten na treningu. Znaš da su tu tvoji rivali, znaš da svi gledaju preko ramena šta se događa, na čemu radiš. Svaki udarac se meri, procenjuje i ocenjuje“, poručio je Đoković.

Istakao je Novak da bi to moglo da utiče na analizu. U pitanju je forma u tom istom trenutku, a ne snimci od pre nekoliko dana, meseci ili godina.

„To kroz neku analizu sutra utiče na eventualni susret sa Alkarazom ili bilo kim. Koncentracija je potrebna. Za mene je trening kao meč. Taj intenzitet unosim i na trening. Ponekad atmosfera je ležernija ako se bolje osećam, napetija ako se loše osećam. Suština je ta da svojim rivalima ne želiš da odaješ utisak da ti je slabo, da si nervozan, da ne ide. Činjenica jeste da smo svi veoma usredsređeni.“

Ne dozvolite da vas obmanjuju oni koji su obmanama skloni.

BONUS VIDEO Novak u potpunosti izludeo Rubljova: Poen koji pokazuje nemoć Đokovićevog rivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar