Borba za prvo mesto na svetu ponovo će moći da se odluči na jednom jedinom turniru.

Karlos Alkaraz je iznenađujuće izbačen u četvtrfinalu mastersa u Torontu jer je Tomi Pol slavio sa 6:3, 4:6, 6:3. Alkaraza je isti igrač eliminisao prošle godine u prvom kolu, pa je sada povećao bodovni saldo za 170 bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo zbog toga će od ponedeljka početi otvorena borba za prvo mesto, jer sada Novak Đoković i te kako može da se nada da će se posle Sinsinatija vratiti na prvo mesto na svetu. Za to mu je neophodna titula, ali i da Alkaraz dogura najviše do polufinala.

Srpski teniser prošle sezone nije igrao, pa ne brani nijedan poen. Može da osvoji 1.000 bodova u Ohaju, dok će Alkaraz braniti 180 bodova koliko je dobio za četvrtfinale prošle sezone, u kom je bolji od njega bio Kameron Nori.

Razlika između Đokovića i Alkaraza je sada tačno 600 bodova (9.395 naspram 8.795), što znači da će Srbin osvajanjem titule i ukoliko Alkaraz ne prođe dalje od polufinala vratiti na prvo mesto ATP liste. Borba za vrh se sada ozbiljno zakuvala, ali će Novak imati paklen put da dođe do titule.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Slobodan je u prvom kolu, a onda bi u sledeća dva mogao da igra sa polufinalistima Toronta Alehandrom Davidovičem Fokinom i Aleksom de Minorom. Od tog trenutka nadalje bi mogao na megdan Janiku Sineru ili Tejloru Fricu, Danilu Medvedevu ili Holgeru Runeu i na kraju potencijalno Alkarazu.

To sve znači da će borba za vrh planete biti izuzetno napeta, a sada će svaka pobeda i posebno poraz moći da odluče.

Alkaraz se samouništio u četvrtfinalu protiv Amerikanca i po prvi put smo videli i kako lomi reket. Za to nije kažnjen od strane sudije, ali je pokazao da je frustriran zbog toga što ne igra na svom očekivanom nivou. Španac je ove sezone odigrao 54 mečeva i upisao 49 pobeda, ali trenutno nije zadovoljan nivoom na kom igra.

Srpski teniser je više puta isticao da mu prvo mesto na svetu nije prioritet, već osvajanje trofeja, iako to sad nekako ide jedno uz drugo. Želeo je da kaže da nema motiva ili da ima previše godina da bi igrao na vrhunskom nivou iz sedmice u sedmicu i da mu je potreban dodatni odmor.

Ipak, sada kada zna da bi osvajanjem Sinsinatija mogao da se vrati na vrh sveta, to će sigurno biti dodatni motiv. Uostalom, mogao bi da napravi idealnu podlogu da preuzme to mesto na US Openu, jer će Alkaraz braniti pehar i 2.000 bodova (neće moći da uveća bodovni saldo), dok će Đoković nakon svakog trijumfa uvećavati svoj bilans.

Praktično bi mogao da dođe do vrha i sa samim pojavljivanjem u polufinalu US Opena, u slučaju da odigra dobar turnir u Ohaju. Sve ovo navodi na zaključak da nas do kraja godine čeka pravi bodovni ringišpil, jer od oktobra počinje niz turnira na kojima će Novak braniti ogroman broj bodova, dok će Alkaraz tu moći da nadoknadi prednost.

Sve je spremno za spektakl, a borba za vrh između dva igrača čini da svaki meč bude utoliko zanimljiviji.

BONUS VIDEO Novak zaplakao posle finala Vimbldona dok je pričao o sinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare