Ulazimo u period godine u kom će još jednom biti podvučena fina razlika koja postoji između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza.

Tenis je dobio rivalstvo koje je po svemu suprostavljeno, razlika u godinama, razlika u turnirima na kojima se igra, razlika u temperamentu, to su samo neki elementi najnovijih spektakularnih teniskih okršaja.

PROČITAJTE JOŠ

I upravo je ta razlika na ATP listi sada posebno zanimljiva jer Alkaraz ima samo 430 poena prednosti ispred srpskog tenisera pred početak onog ključnog dela američke turneje. Moći će Španac da uveća taj broj bodova već u Kanadi (od 7. do 13. avgusta) jer je tamo prošle godine eliminisan već u prvom kolu neočekivanim porazom od Tomija Pola. To znači da bi prednost mogao da uveća za 990 bodova, ali onda se očekuje pravi odgovor Đokovića i borba za povratak na presto.

„Fokusiram se na Toronto. To je masters 1000, veoma važan turnir. Kao što sam uvek govorio, dolazim na svaki turnir misleći da ću pobediti i verujući da mogu da ga pobedim. Trenutno se fokusiram na Toronto i Sinsinati. Naravno, glavni cilj je US Open“, rekao je Alkaraz svestan da i Đoković ima isti cilj.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Đoković je već rekorder po broju godina koje je završio na mestu broj 1, a sada želi da taj saldo uveća na osam godina. Da nakon 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020. i 2021. godine doda tu i ovu 2023. godinu. Da bi u tome uspeo moraće da osvoji 700 bodova više od Alkaraza do kraja godine (pobeda u finalu US Opena bi, primera radi, bila dovoljna razlika). Španac i Srbin su se već kvalifikovali za Završni masters u Torinu, a Alkaraz ima 6.675 bodova naspram 5.945 Đokovića.

„Nadam se, sa moje strane da je to početak novog rivalstva (smeh). On će dugo biti na turu, ali ne znam koliko dugo ću ja biti. Odigrali smo tri meča, veoma bliska, dva u kasnim fazama grend slema. Nadam se da igramo i na US Openu, dobro je za sport da igraju prvi i drugi, skoro pet sati trilera, ne može da bude bolje za naš sport“, iskren je bio Đoković.

Ipak, nakon toga sledi Novakov napad na vrh ATP liste. Alkaraz će imati da brani do sredine septembra 2.180 bodova, a istovremeno će Đoković moći da dođe do 3.000 novih bodova, nije igrao prošle godine na mastersu u Sinsinatiju (1.000) i US Openu (2.000).

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant)

„Raduje me povratak u Njujork, kroz karijeru sam najbolje partije beležio na tvrdoj podlozi, trava mi je poslednih 5,6 godina omiljena. Ali kada se uzme sav skup turnira i gde sam beležio najviše uspeha verovatno je to tvrda podloga, poslednje sam finale izgubio od Medvedeva i dobio fantastiačnu podršku i ljubav od publike što nije uvek bio slučaj. Toga se jako drago sećam i to me motiviše da se vratim, Njujork je glavni cilj uz Dejvis kup. Igraću i Sinsinati kao pripremu za US Open, pa da vidimo šta ćemo dalje“, rekao je Đoković.

To praktično znači će Đoković moći da napadne vrh ATP liste još jednom, iako je igrao neuporedivo manje mečeva od Španca u sezoni (51 naspram 38). Sve ovo nam garantuje vrhunski spektakl, a onda sledi potpuna zamena uloga. Od početka oktobra Alkaraz brani samo 360 poena (bio je povređen prošle godine u tom periodu sezone), a Đoković će braniti 2.850 poena (1.500 sa završnog mastersa, 600 zbog finala Pariza, 500 zbog trofeja u Astani i 250 zbog titule u Tel Avivu)

Upravo to što postoji toliko mogućih scenarija i toliko bodova koje mogu jedan i drugi teniser da nadoknade čine da će svaki turnir do kraja godine biti pravo dokazivanje ukoliko žele da podignu trofej za svetskog broja 1.

BONUS VIDEO Novak zaplakao posle finala Vimbldona dok je pričao o sinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar