Foto: tANJUG AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Prošle godine je Novak Đoković morao da se pogleda u ogledalo kako bi uspeo da preokrene meč. Znao je šta je sve na crti i uspeo je da se podigne. U trenutku kada se presvukao i gledao u ogledalo Janik Siner je vodio sa 7:5, 6:2.

Foto: Nova.rs

Ipak, onda je usledio preokret koji je još jednom zacementirao status najboljeg igrača svih vremena. Još jednom je uspeo da napravi neverovatan preokret i da dobije preostala tri seta sa 6:3, 6:2, 6:2. Đoković je tada bez ikakve dileme ušao u glavu mladog Italijana koji pokazuje da je najbolji igrač na travi u novijoj generaciji tenisera.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je do sada oba puta slavio protiv mladog Italijana, ali ovog puta bi mogao da bude to izuzetno težak meč zbog napretka Sinera u poslednje vreme. Iako je ove sezone osvojio samo jednu titulu

Ipak, mnoge će zavarati njegov kvalitet sa obzirom na činjenicu da je na putu do polufinala Vimbldona (petak, 14.30) igrao sa pet igrača kojima je prosečan renking na ATP listi 93. Zaista neverovatno i to je jedan od onih podataka koji se ne pamti u istoriji Vimbldona.

Đoković napada osmu titulu na Vimbldonu po čemu bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom čime bi postao rekorder još jednog grend slema. U Australiji je stigao do 10 titula, a na Vimbldonu cilja osmu.

Foto: Tanjug AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Od 2013. godine nije poražen na Centralnom terenu Vimbldona i najduži niz pobeda na ovom teren i dalje traje, a trenutno je na 43. O Đokovićevoj dominaciji najbolje govori to što je osvojio četiri titule zaredom u Londonu, a sada želi da peta pute pravi pečat i nastavak sna o kalendarskom grend slemu koji je osvojio još samo čuveni Rod Lejver.

Razlikuje se Novak i od svih drugih igrača po tome što često gleda i mečeve drugih igrača i što pravi analizu i u toku samog turnira. Ispratio je partije Sinera iako nije mogao da ih prati jer su igrali istovremeno.

„Uglavnom smo igrali istovremeno, gledao sam prvi set danas malo i on igra na veoma visokom nivou. Voli da igra na travi, na brzim podlogama jer voli da bude agresivan i kontroliše poene“, rekao je Đoković.

Siner je unapredio servis na travi i tako uspeo da dođe do lakih poena jer je ranije već imao dobro kretanje. Srpski teniser će igrati svoje 46. grend slem polufinale, a sa druge strane ga čeka rival koji je po prvi put stigao do ove faze turnira.

Zanimljivo da je Siner u jednom trentku i zaćutao i samo se nasmejao kada su ga pitali koga bi radije u polufinalu Đokovića ili Andreja Rubljova (u tom trenutku se još igrao meč). To je samo pokazalo koliki strah imaju ostali igrači od Đokovića.

View this post on Instagram

A post shared by BBC SPORT (@bbcsport)

Sve legende tenisa koje su pričale sa novinarima ističu da je Đoković ubedljivi favorit za osvajanje trofeja. Radek Štepanek, čovek koji i te kako dobro poznaje Srbina jer mu je bio rival, trener, a i dalje mu je prijatelj, ističe u prvi plan Novaka koji igrao na drugom nivou u odnosu na sve ostale.

„Definitivno su Alkaraz i Đoković bili već viđeni u četvrtfinalu, a i u finalu da igraju jedan protiv drugog. Ako pitate mene i ko je moj lični favorit, onda ću vam reći da je to Novak. Igra vrlo dobro, zna ovo mesto bolje nego svaki drugi momak koji je ostao u žrebu. Jednostavno, vi vidite kako on pojačava kako turnir odmiče, jasno je da je favorit, ali ostala su mu još dva meča da bi to i opravdao. Ne znamo još uvek šta može da se desi, ostalo je još da se igra, hajde da vidimo šta nam priča donosi do kraja sedmice“, poručio je Štepanek za Nova.rs.

Radek Štepanek kao trener Đokovića
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Treći okršaj Đokovića i Sinera je jedan od najiščekivanijih mečeva jer još jednom Novak mora da pokaže da ne želi da dozvoli da se mladi lavovi pitaju za trofeje. Za sada su se pitali samo kada nije učestvovao.

Niko u ovom trentku na planeti nema više samopouzdanja od Đokovića, a kako i ne bi kada je porušio sve moguće rekorde. Sada ima istorijsku priliku da po prvi put u karijeri ima dva grend slem trofej više od Rafaela Nadala, koji će se vratiti da odigra verovatno poslednju sezonu tokom 2024. godine.

„Ne želim da zvučim arogantno, ali naravno da smatram sebe favoritom kada pogledamo moje rezultate ovde i prethodna izdanja Vimbldona i novo polufinale. Naravno da smatram sebe favoritom“, poručio je Đoković.

BONUS VIDEO Novak Đoković ne može da izgubi taj-brejk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar