Proročica je rekla Neu da je Izabrani ("The Chosen One"), u teniskom matriksu kroz kodove linije, loptica i brojeva savršeno prolazi samo jedan jedini čovek - Novak Đoković.

Foto: Nova.rs

Zastrašujuće je ponekad šta može da uradi kada nameri da to ostvari, deluje da bi mogao da izmesti planinu ukoliko to bude poželeo. Tokom godina nam ponestaje dovoljno pravih epiteta da se opišu partije Đokovića. Istoriju piše toliko često da je to postala izlizana fraza, rekord je postao nešto što se podrazumeva, a sujeverja više ni ne postoji jer šta god da se dešava jedno je sigurno – Novak Đoković pobeđuje.

PROČITAJTE JOŠ

Onima koji nisu navijači Novaka ovo će delovati kao preterivanje (spoiler alert: tako je i u nastavku), ali zaista do kraja u Srbiji nismo svesni amplitude koju Đoković izaziva gde god da se pojavi. Đoković je istovremeno anđeo čuvar i babaroga tenisa, uspeo je da objedini dve uloge u savršeni balans. Prigrlio je i jednu i drugu poziciju, a navijači u Srbiji mu pružaju posebno zaleđe i snagu (kako je samo veselo govorio o tome da ga čeka nastup u dresu Srbije)…

Đoković je ovaj turnir video kao sudbinu. U sredu je odlučio da da sebi oduška i prosto je nestao. Posle tri sata i devet minuta tenisa protiv Janika Sinera trebalo mu je da odmori glavu, pa je otišao u šoping sa porodicom. Goran Ivanišević je istakao da nije znao ni da li će izaći na megdan Hubertu Hurkaču. Siner je na kraju grupne faze napravio sebi medveđu uslugu jer je pokazao da je pravi takmičar i ostavio Đokovića u turniru. Kako to vole da kažu Amerikanci – to ga je ujelo za zadnjicu.

Novak Đoković
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

„Izabrani“ kog je čuveni italijanski list sramno nazvao „kanibalom“ (ipak, to je neki drugi problem o koji će se neki drugi Italijani ograđivati) ove godine je uradio toliko velikih stvari. Navedimo neke od njih.

Osvojio je tri grend slem titule i igrao četiri grend slem finala.

Stigao do toga da je svaki grend slem osvojio najmanje tri puta. Osvojio je 24 grend slem titula. Apsolutni rekord.

Stigao je do 400. sedmice na vrhu ATP liste (garantovanih 406, a verovatno i mnogo više).

Osvojio 98 titula u karijeri (osam ove godine), treći u istoriji tenisa. Sada ga samo 11 deli od Džimija Konorsa.

Stigao do 40. masters titule. Najviše od svih ikada, zapravo više od Rodžera Federera (28) i Pita Samprasa (11) zajedno.

Sedmi put osvoji Završni masters više nego iko pre.

Osmu godinu završio na prvom mestu ATP liste. Sledeći po tom učinku je Sampras sa šest (doduše zaredom).

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

I na kraju kako je to pao Janik Siner? Srpski teniser ga je „pokvario“ onako kako ne bi mogao pre 10 godina. Zapravo, pitanje je da li bi mogao baš ovako da to učini i prošle godine. Goran Ivanišević je unapredio mnoge aspekte u njegovoj igri, ali je posebno istakao tek nekoliko. Deluje nemoguće, ali Đoković pronađe način da ponovo nešto izmisli.

„Teško je napredovati kad je on u pitanju, to je loše i dobro za mene kao trenera, unapredio je voleje, igru na mreži i pozicioniranje na mreži. Promašio je neke lake voleje, ali je imao neke sjajne voleje, pozicionira se bolje, teško ga je proći na mreži, ranije je to bilo lakše. Bolje se oseća tamo, na US openu je u finalu protiv Medvedeva odigrao nekoliko najvažnijih voleja. Forhende udara jače, servira bolje, posebno drugi servis koji mu ponekad ide preko 200 kilometara na čas“, rekao je Ivanišević.

Janik Siner Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Statistika govori frapantne stvari. Đoković je odservirao čak 13 asova i nije napravio nijednu duplu grešku. Pogodio je 70 odsto prvih servisa, a uspeo je da osvoji 29 od 32 poena na prvi servis. Čak 91 odsto. Na drugi servis 64 odsto, a spasao je i sve brejk lopte u meču (dve).

Đoković je dao Sineru da diše tek sredinom drugog seta kada je publika uspela da ga malo probudi, ali ne zadugo. Đoković je protiv Sinera u grupi igrao tri sata i devet minuta, a onda je pometlao Karlosa Alkaraza u polufinalu i Sinera u finalu za tri sata i 12 minuta ukupno.

Priznao je Novak da je i njega „pojeo“ trenutak… Ipak, to je trajalo baš toliko – trenutak.

„Igrao sam tenis bez greške set i po, do 3:2 u drugom setu, onda sam počeo da promašujem prvi servis, publika se umešala, imao sam sreću što je promašio forhend u osmom gemu. Ni ja nisam imao sreće za dupli brejk kad je lopta od mreže otišla u aut. Od početka sam osećao da postoji drugačija energija i od njega i od mene u odnosu na prethodni meč. Osetio sam da nije toliko slobodan i komforan kao u prethodna četiri meča koja je dobio i da je to moja šansa i da moram da je iskoristim, da kontrolišem razmene i da nametnem svoju igru, što nije bio slučaj u grupi.“

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Novak nije dozvolio Sineru da se pita za bilo šta, osetio je tačno blagi fizički pad jer Italijan nikada u sedam dana nije odigrao ovoliko mečeva protiv Top 8 igrača. Novak je to osetio i čim neko malo spusti gard usledi nokaut.

U maratonskom gemu koji je trajao 16 minuta Siner je uspeo da sačuva gem nakon osam izjednačenja. Novak je promašio jedan forhend, a onda u neverici pokrio rukom usta. Pogledao je ka timu i kao da je izgovorio „Da li je moguće?“. Ubrzo je uspeo da pronađe neku novu misao koja ga je gonila da meč što pre privede kraju.

Godinu je u ATP karavanu (ostao je još Dejvis kup) završio sa 90 odsto pobeda (55-6), a samo je 2011. (92 odsto) i 2015. godine (93 odsto) imao više trijumfa.

I dalje nismo svesni u kakvoj eri živimo, ali to ćemo postati kada jednom nestane. Poenta je prečesto i u putovanju, a ne samo u cilju.

Uživajte. Radiće ovakve stvari još najmanje godinu dana.

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera