AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak Đoković je najbolji kad je najteže. To bi ukratko bio siže njegove pobede nad Holgerom Runeom u osmini finala Vimbldona.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Kada su mnogi prognozirali da mu sleduje najteži ispit u dosadašnjem toku turnira, usledila je demonstracija sile srpskog tenisera koji je rezultatom 6:3, 6:4, 6:2 razmontirao Danca na sastavne delove.

Pobeda i teniska simfonija za kraj začinjena sviranjem violine bile su priča prošle večeri.

Znao je Đoković od prvog poena šta želi da radi na terenu i kako da uspostavi kontrolu.

A bila je to i simfonija destrukcije za rivala na terenu. Od starta je igrao agresivne i duboke lopte kojima je Runea terao iza linije, a onda bi brzim i efektnim udarcima menjao stranu i tempo i time faktički rešavao poene.

Da li bi usledio viner ili iznuđena greška nije bilo toliko ni važno, poeni su se kao na traci nizali na Novakov konto.

PROČITAJTE JOŠ

Prva tri gema sa nulom za manje od deset minuta faktički su mu doneli osvajanje prvog seta jer je taj jedan brejk bio dovoljan da za manje od pola sata povede sa 1:0.

Iako je Rune počeo malo bolje da servira i izbegao još jedan brejk, gubitak seta je bio neminovan.

Podatak da je Đoković u svojih pet servis gemova osvojio 20 poena, a izgubio samo tri možda i najbolje pokazuje nivo Novakove dominacije.

Treba reći da je sjajno plasirao skraćene lopte, a na mreži je bio perfektan sa osvojenih devet od devet poena i time pokazao da je spreman za sve aspekte bitke u ovom meču.

Drugi set je doneo i drugačiji odnos snaga. Rune je pronađeni ritam na servisu nastavio i u drugom setu i u prva tri servis gema je prepustio samo dva poena. Pao je i Novak u igri pre svega na planu kretanja gde je čini se bio za delić sekunde sporiji.

Novak Đoković protiv Runea Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND

Takođe, ni Rune koji je u prvom setu imao devet neiznuđenih grešaka, u nastavku nije grešio, a Novak je imao problem na riternu što je izazivalo i veliku nervozu kod njega.

I onda je usledio gem koji je još jednom potvrdio klasu Novaka Đokovića

Delovao je kao i svi u drugom setu i činilo se da će Rune nastaviti svoju seriju kada je na 40:15 napravio grešku, a Đoković namirisao priliku i uveo gem u egal. Usledila je borba i propuštena brejk šansa, ali Đoković nije popustio stisak i odjednom je usledio brejk i promena toka seta.

Već u sledećem je sjajnim servisima potvrdio oduzet servis, a potom odmah napao grogiranog rivala koji je posle velike borbe uspeo da odloži egzekuciju za jedan gem.

A, taj gem bio je još jedan dokaz klase. Đoković se po prvi put suočio sa brejk loptom i onda izvukao moćan servis, pa je potom i obrisao liniju u žestokoj razmeni i stavio tačku na ovaj set.

I taj momenat bio je poslednji trenutak otpora sa kojim se suočio. Već na početku trećeg seta ponovo je napravio brejk i uprkos povremenim dobrim potezima Runea, rutinski završio meč nakon što je i drugi put oduzeo servis.

Ovo je Novak kojeg želimo da gledamo

Ako se i očekivao teži meč, Đoković je odlučio da toga ipak neće biti. Sada je evidentno da forma ide uzlaznom putanjom, a svaki sekund proveden na terenu samo udara još čvršće temelelje za samu završnicu.

Novak Đoković protiv Runea Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Đoković je istakao još na startu turnira da će najveći izazov biti povratiti brzinu i kretati se na željenom nivou, a čini se da je na dobrom putu da se u potpunosti vrati tamo gde je sve vreme ove godine želeo d abude.

Trava je njegovo kraljevstvo i tu je u stanju da iskoristi mnoge prednosti u igri koje ima i da razobliči sve rivale i njihove slabosti. Ono što najvišđe raduje jeste ritern iako treba reći da je Rune loše servirao i ubacio svega 54 posto prvog servisa, ali je ovoga puta Đoković bio gotovo na svakom servisu rivala i uspeo da osvoji 40 odsto poena kada je Rune servirao.

To su podaci koji posebno raduju za nastavka turnira jer su mu na putu igrači poput Tejlora Frica koji briljantno servira ili potencijalno finale sa Janikom Sinerom.

Servis je ponovo bio na visokom niovu, a nastavio je da briljira na mreži gde je izlazio čak 37 puta i dobio 29 poena.

Sada sledi izazov u vidu Aleksa De Minora, Australijanca za kojeg je rekao da je možda i najbrži igrač na turu i da će morati dosta da trči.

Ako se po ovom meču mogu izvoditi zaključci, to neće biti veliki problem, a samo je pitanje načina na koji će Đoković razoružati rivala.

Poslao je poruku koje svi treba da se plaše-

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar