Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Da li znate koja je jedina anomalija u grend slem karijeri Novaka Đokovića od kada se sredinom 2018. godine oporavio od povrede lakta?

Novak Đoković je od osvajanja Vimbldona 2018. godine osvajao svaki grend slem na kom se takmičio ili je gubio od kasnijeg šampiona. Jedina anomalija je nastala na šljaci Rolan Garosa 2019. godine.

Đoković je osvojio 12 grend slem titula u ovom periodu, tri puta je igrao finala, dva puta polufinale, jednom je ispao u četvrtfinalu (na Rolan Garosu 2022. godine od Rafaela Nadala kasnijeg šampiona), a jednom se povukao sa turnira (US Open 2019. godine) i jednom je diskvalifikovan sa turnira (US Open 2020. godine). Uz to je bio sprečen da tokom 2022. igra na Australijan openu (na kraju posle dva suđenja deportovan) i na US Openu gde mu je bio zabranjen ulazak u zemlju jer nije bio vakcinisan.

PROČITAJTE JOŠ

To praktično znači da je samo jedan jedini put bio poražen na terenu i to nas vraća na Rolan Garos pre pet godina. Dominik Tim je igrao u formi karijere i uspeo je da posle pet setova drame savlada srpskog asa sa 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5 i tako izbori plasman u finale gde je Nadal opravdao zvanje „kralja šljake“ i savladao Austrijanca sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Taj meč je trajao čitava dva dana zbog kiše.

„Ako ste primetili, 90 odsto brejkova se dogodilo na jednoj strani na kojoj je bilo mnogo lakše igrati. Bio sam blizu uzevši u obzir da sam bio u zaostatku čitav meč, uspeo sam da se vratim nekako, igrao sam dobro i sad poslednji brejk i nekoliko grešaka u ključnim trenucima i on je završio sa vinerom.“

Istakao je Đoković tada i uslove u kojima se igrao meč. Kako kaže – najgori ikada.

„Ne znam da kažem šta je taktika na ovakvom terenu i uraganskim uslovima kao što su bili. To je preživljavanje, baciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način da osvojiš poen. Ovo je stvarno, ovo nisam doživeo u životu… Jesam jednom protiv Ferera, mislim da je bilo polufinale US Opena, izgubio sam tad prvi set i onda su prekinuli i odložili za sutradan. Ali, ovakvi uslovi, ovako nešto nisam doživeo nikad na šljaci.“

Bio je to samo jedan izolovani incident u nizu nestvarnih uspeha srpskog asa sa navršenih 30 godina. Uostalom, kada se pogledaju ostali mečevi gubio je samo od šampiona i gotovo redovno bio u finalima. Podigao je procenat pobeda na grend slem turnirima na čak 88 odsto sa 366 pobeda i 49 poraza.

Novak je oborio sijaset rekorda i pokazao da su godine zaista samo broj. To je bio samo još jedan od pokazatelja da poraz od Janika Sinera na ovom Australijan openu nije kraj sveta, kraj ere Đokovića i početak veteranskih učešća. To je pokazatelj da u poslednjih pet godina svako ko želi da bude najbolji mora da pobedi najboljeg, a to je gotovo uvek Novak Đoković.

Upravo zbog toga nema razloga za paniku, baš kao što je nema ni u Novakovom timu. Sada mu je potreban nešto duži odmor, pa će jedini od Top 20 igrača propustiti čitav februar. To će mu biti onaj pravi odmor između dve sezone jer je decembra odmarao oko 20 dana, što je neobično malo za njega.

Sada ima pravu priliku da se resetuje i da bude potpuno spreman za „Sunshine double“ kako se nazivaju dva mastersa koji se igraju u SAD, najpre u Indijan Velsu, a onda i u Majamiju. Još uvek nije sa sigurnošću poznato da li će igrati na jednom, oba ili nijednom od njih sa obzirom na činjenicu da tada neće braniti nijedan poen, jer u SAD nije bio od 2019. godine.

Ali, na svoj sajt vratio je Indijan Vels na listu turnira…

BONUS VIDEO Polufinale Novaka Đokovića i Janika Sinera na Australijan openu 2024. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar