Novak Đoković Foto: Lionel Guericolas/MPP / Starface / Profimedia

Dugo se u teniskom svetu nije osećalo kako vazduh treperi pred jedan meč kao što je to slučaj sada. U 14.45 će na teren Karlos Alkaraz i Novak Đoković, a u polufinalu Rolan Garosa ulog je ogroman. Određuje ne samo sadašnjasto, već prošlost od godinu dana unazad kada se nisu susretali i budućnost.

Foto: Nova.rs

Mnogo je neverovatnih rekorda koji se vezuju uz ime Đokovića, a nakon što je pre 20 godina obarao one u kojima je određivan kao najmlađi koji je (pa dopuniti po želji) sada je stigao do najstariji koji je (dopunjava se iz turnira u turnir). Sa 36 godina i dalje dominira svetskim tenisom na način koji se baš retko viđao kroz istoriju.

Ostali sijaju samo kada se on ne nalazi na terenu, a o tome najbolje govore dva podatka – upisao je 19 grend slem pobeda zaredom (nije igrao na US Openu koji je osvojio upravo Alkaraz) ili bolje rečeno osvojio je poslednja dva grend slema na kojima je učestvovao.

PROČITAJTE JOŠ

Od početka 2021. godine je učestvovao na osam od 10 grend slem turnira (propustio Australijan open i US Open 2022. godine) i tom prilikom upisao čak 50 grend slem pobeda. Koliko je to impresivno najbolje govori činjenica da u istom periodu Medvedev ima 34 pobeda, dok je mladi Španac stao na 29.

I to je samo potvrdilo da era Đokovića i dalje traje (manje ili više dominantno od 2011. godine), a sada će mu se na tom mestu naći Španac. I miljenik publike, neutralnih navijača, ali i mnogih stranih novinara sada će imati vraški težak zadatak. Po prvi put će odmeriti snage sa Đokovićem na grend slemu i moraće da bude na svom maksimumu kako bi mogao da mu parira.

REUTERS/Benoit Tessier

Iako je blagi favorit pre početka susreta, mnogi zaboravljaju koliko iskustva i koliko je zapravo jak Đoković kada se igra u formatu od tri dobijena seta. Ovi podaci su pokazali uz onaj da u pet odigranih taj-brejkova (47 poena) nije napravio nijednu neiznuđenu grešku.

Mnogi bi voleli da sada Alkaraz zagospodari tenisom i da predvodi novu generaciju. Mnogi bi voleli da se Novak prosto skloni sa puta i da prepusti štafetu mlađima. Ipak, zašto bi to uradio jer i sada kada je u proseku stariji od svakog rivala po 10 godina igra na višem nivou.

Ono što Srbin radi na terenu nije viđeno apsolutno nikada, a ne postoji meč na kom jedan rekord ne poveća ili ne obori.

I za sve hejtere eto jedne loše vesti – Đoković je tu i planira da dominira još dugo, za sve ostale uživajmo u partijama čoveka koji bi već u Parizu mogao da postane najbolji teniser svih vremena.

BONUS VIDEO Đoković izjednačio protiv Runea u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar