Foto: Youtube Brian Sutterer MD Screenshot

Novak Đoković je 5. juna operisao medijalni meniskus desnog kolena, a manje od mesec dana kasnije se već takmiči na Vimbldonu. To je navelo mnoge da prilično burno reaguju, ali se sada oglasio i jedan čovek iz struke.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Švajcarski mediji su optužili Đokovića da je „izmislio operaciju“ jer su videli kako je već protiv Vita Koprive u prvom kolu Vimbldona bio na izuzetno visokom nivou (6:1, 6:2, 6:2).

PROČITAJTE JOŠ

Suluda teorija zavere koja se pojavila jeste da je Novak sve to blefirao (pa ipak se povukao sa Rolan Garosa?!) i da „nije operisan“.

Neverovatno, ali istinito, pa je odlučio da se oglasi Brajan Saterer, čuveni američki doktor.

„Novak Đoković se vratio i dominira na Vimbldonu nakon što je operisan pre manje od mesec dana, što je mnoge ljude ostavilo u dilemi. Oni se pitaju da li je uopšte bilo operacije?“, poručio je Saterer na početku razbijanja mita o lažiranju.

Zatim je pojasnio da su takvi slučajevi retki, ali da ova situacija nije zabeležena prvi put u istoriji. Naprotiv.

„Pomisao da Đoković izmišlja povredu je presmešna. Šta više, činjenica da je uspeo da se vrati posle povrede koju je imao za tako kratko vreme jeste impresivna, ali nije i nezabeležena u istoriji i nije toliko nemoguća“, kazao je doktor.

Novak je imao parcijalnu menisektomiju, a ta metoda i nije opasna, pa se zbog toga na nju i odlučio Novak. Postoje dva tipa: reparacija meniskusa ili takozvana „resekcija meniskusa“, a on pretpostavlja da se Srbin odlučio za potonju, iako to nikada nije zvanično objavljeno.

„Za tu operaciju je potpuno drugačije i vreme za opravak (…).  S obzirom da je Đoković elitni sportista koji je operaciju radio na vrhunskoj klinici, i sasvim je zdrav i spreman, nije neuobičajeno što se oporavio za manje od mesec dana. Štaviše, verujem da je bilo još tenisera, ili drugih profesionalnih sportista, koji su uspeli da se vrate za isti period kao i Đoković. Ništa tu nije ludo ili neočekivano, iako je i dalje ekstremno impresivno što može da se vrati i da igra na nivou kao pre povrede.“

Poznati lekar je dalje pojasnio detalje.

„Svakako to što je viđeno one nadmašuje nemoguće u medicini i nikako ne bi trebalo da otvori teorije da Đoković sve izmišlja. To je bizarno, morate da shvatite da su to dve potpuno drugačije metode i potpuno drugačiji period oporavka. Đoković je operisan kako bi se vratio za mesec dana, najviše šest nedelja, tako da je veoma moguće što je uspeo da zaigra brzo. Impresivno je šta radi, ali nije nemoguće“, zaključio je poznati fizijatar.

BONUS VIDEO Novak Đoković došao u Minhen da bodri Srbiju, izašao i na teren pred utakmicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar