Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ruski teniser Danil Medvedev pobedio je Stefanosa Cicipasa i plasirao se u finale Australijan opena gde će igrati protiv Novaka Đokovića.

Medvedev je posle dva sata i 11 minuta igre slavio sa 6:4, 6:2 i 7:5 i dvadesetom vezanom pobedom je potvrdio da je u ovom trenutku najteži mogući rival za najboljeg tenisera sveta i osmostrukog šampiona turnira u Melburnu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski igrač je slavio u tri seta i nije dopustio Cicipasu da uradi ono što je radio više puta, da se posle izgubljena dva seta naglo uzdigne i počne da igra mnogo bolje.

Cicipas je to i uradio kada je vratio brejk prednosti, umalo napravio još jedan, ali u ključnim trenucima seta ipak popustio pred stabilnošću Danila Medvedeva.

Meč je počeo dobrim servisima obojice igrača. Grk se dobro kretao, Rus je poslao nekoliko udaraca u aut na početku ali se vrlo brzo pribrao i počeo da pogađa.

Medvedev se sjajno odbranio u prvom poenu četvrtog gema i onda elegantnim volejem na mreži uzeo poen posle kog Cicipas nije imao mnogo šanse do 2:2.

EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Veći problemi za Cicipasa u petom gemu. Na 30:30 Danil je odlično riternirao i došao do prve brejk lopte u meču.

Cicipas se izvukao iz neugodne situacije servisom, ali je Medvedev majstorski ispalio bekhend viner po paraleli za novu brejk šansu koju je iskoristio posle promašaja „Cicija“.

Grk je prekinuo mini-seriju rivala, ali je u nove neprilike zapao u devetom gemu kada je napravio duplu grešku za 30:30.

Medvedev ga je dobro napao paralelom, Cicipas je imao spreman odgovor i naterao je Danila na grešku, ali je onda i sam izbacio bekhend.

Šest neiznuđenih grešaka je napravio pre kraja prvog seta iz ovog udarca, ali je onda njime došao do vinera za prednost i kasnije 5:4.

EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Posle tri sigurna poena Medvedev je u desetom gemu došao do dve set lopte. Obe je spasao Cicipas svojim agresivnim pristupom.

Imao je Danil i treću, napravio je duplu grešku i tek onda sa dva uzastopna moćna servisa završio set.

Nastavio je da „briše“ linije i na početku drugog seta. Jednim vinerom baš u liniju napravio je brejk u ranoj fazi za 2:1, dok je kod Cicipasa bila vidna sve veća nervoza u dugom i iscrpljujućem gemu.

Nije Medvedevu bilo teško da uz servis koji ga potpuno sluša uradi ovako nešto bez izgubljenog poena.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

U sedmom gemu Grk je još jednom izgubio svoj servis i u odnosu vinera i neiznuđenih grešaka bio u minusu od osam poena, dok je Medvedev imao 23 vinera i 13 neiznuđenih grešaka, pa je brejkom sa nulom došao do 5:2.

Odservirao je Danil relativno lako u poslednjem gemu drugog seta i u njemu samo potvrdio ono što je nagovestio već posle tri odigrana gema. Dominirao je u drugom setu u kom je manje grešio i bio je stabilniji.

Strašan pasing šot odigrao je Medvedev na 15:15 u prvom gemu trećeg seta. Iz bekhenda je Rus naterao Cicipasa da prokliza na mreži i samo nemoćno isprati lopticu.

Terao je rivala iza osnovne linije sve dok nije pogrešio za 30:30 prejakim forhendom u dugom poenu, ali je onda forhendom iz trka opalio dijagonalu za prvu brejk loptu 30:40.

Stefanos Cicipas; Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Cicipas je novom greškom poslao lopticu pored polja i time je Medvedev praktično došao na korak do pobede sa 1:0.

Grk je nastavio da se samouništava u trećem setu nezanimljivog polufinala sve do petog gema. Po nekom nepisanom pravilu do tog momenta veže po dva dobra servisa, pa onda pogreši i tako ukrug.

Tek trećim asom je sprečio drugu brejk loptu rivala, da bi smečom na mreži došao do prednosti i onda iznuđenom greškom Moskovljanina – do gema.

I baš kada je delovalo da Medvedev lagano krstari ka trijumfu i drugom finalu karijere, Cicipas se probudio. Uradio je to protiv Đokovića na Rolan Garosu, pa onda i protiv Nadala u četvrtfinalu Melburna.

Konačno je Grk odgirao nešto bolje i napravio je brejk za 3:3. Pomoglo mu je što je Danil promašio nekoliko udaraca, da drugu brejk loptu pretvori u izjednačenje.

Danil je ušao u kratkotrajnu krizu, ali je na 30:40 za Cicipasa u osmom gemu Medvedev pogodio tri neverovatna servisa u veoma teškom trenutku.

EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Na taj način je podigao nivo svoje igre dovoljno da u sledećem gemu strašnim ravnih bekhendom uzme poen za 30:30.

Međutim, pritisak Cicipasa se isplatio, pa je izlaskom na mrežu iznudio „balon“ Medvedeva i poen za gem loptu, koji je kvalitetnim udarcima i osvojio.

Poveo je sa 5:4, Medvedev je ubrzo izjednačio i onda u 11. gemu napravio ključni brejk kojim je rešio i meč za finale. Medvedev protiv Đokovića do sada ima skor od tri pobede i četiri poraza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram