Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković u nedelju od 15.00 igraće svoje deseto finale Vimbldona.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Rival će mu biti stari znanac Karlos Alkaraz.

Na putu do tog meča u nekoliko navrata je imao priliku da trenira sa velikom nadom srpskog tenisa Markom Maksimovićem.

PROČITAJTE JOŠ

Posle pobede u polufinalu protiv Lorenca Musetija, Novak se osvrnuo i na rad sa srpskim talentom.

„Trudim se da uvek izađem u susret i ko god od naših juniora se istakne na bilo kom grend slemu barem jednom treniram sa njima. Sa Markom sam, eto, nekoliko puta. On radi sa Ivanom Bjelicom koji je bio kod mene u centru. Marko, takođe, godinama i bio jedan od tenisera koje smo podržavali. Tako da Marka dosta dobro znam, poznajem njegovu igru i pratim razvoj“.

Osvrnuo se i na trenutan nivo srpskog juniora.

Drago mi je što je već na nivou grend slemova. To se od njega i očekivalo i znali smo da će da dođe dotle. Sada ide ta teža tranzicija iz juniorskog u profesionalni tenis. Nisam znao, trener njegov mi je rekao, imaju neka nova pravila da ako u završiš godinu u top 10 juniora dobiješ 8,9 vajld-karti za čelendžere naredne godine. To je neverovatno, fenomenalno. Zbog toga oni sada forsiraju i on igra juniorske turnire da što više bodova prikupi i bude plasiran među 10 da dobije te karte koje će mu mnogo pomoći“.

Naglasio je Đoković da prelazak na seniorski nivo neće biti nimalo lak.

„Jako je teška ta tranzicija, treba igrati i fjučerse. Naravno, ako neko ima baš kvalitet to ide svojim putem, ali većina tenisera dosta godina provede na tom nivou. Nikako da probiju, da dođu do vrha ATP Tura. Nije lako, stvarno nije. Igraš fjučerse u nekim mestima koja nemaju ni sudije. Mesta na kojima su standardi turnira svetlosnu godinu iza onoga što mi ovde doživljavamo. Tako da, to je psihički i fizički veliki napor da se akumuliraju poeni da bi došao do čelendžer nivoa. Onda on sam po sebi zahteva puno vremena da dođeš do prvih 100 da možeš da igraš Grend slemove. Marko je momak koji je jako vredan, koji je posvećen, koji sluša, prati, ima veliku želju i volju. Vidi se. Želim mu sve najbolje. Pratiću njegov razvoj. Tu sam uvek da pomognem mladim teniserima“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar