Foto: John Walton/PA via AP

Najveće pitanje od početka Vimbldona koje sve vreme lebdi u vazduhu tiče se Novaka Đokovića i njegovog kolena zbog kojeg niko nije očekivao da ćemo ga gledati u Londonu.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Kada je morao da se povuče sa Rolan Garosa zvog povrede meniskusa nakon koje je operisan već sledećeg dana, ni najveći optimisti nisu verovali da ćemo ga gledati na Vimbldomnu, a pitanja su išla i u pravcu Olimpijskih igara.

Uostalom, doktori su mahom tvrdili da su šanse male da igra u Londonu, a to je rekao i hirurg koji ga je operisao.

PROČITAJTE JOŠ...

To ipak nije sprečilo Đokovića da ih sve demantuje i da se oporavi u veoma kratkom roku. Kada je iz priča drugih sportista shvatio da je tako nešto moguće, nije čekao nijednog trenutka i odmah je krenuo da radi punom parom.

„Neverovatno je kako je uspeo da se vrati, ja sam operisao ligamente i sedam nedelja mi je trebalo da ponovo uzmem reket u ruke“ objašnjava mi jedan novinar iz Češke koji tenis igra rekreativno.

Ipak, Đoković je malo drugačija zverka.

Doktori su možda želeli da se Đoković oporavlja duže, ali Novak je očigledno imao drugačije planove.

„Pričao sam više puta o Fricu i saznanje da je neko na tom nivou uspeo da se oporavi za tako kratko vreme, dalo mi je samopouzdanje i smirenost. Tri nedelje je otprilike granica da se vratiš na teren. Nije idealno u kontekstu saveta doktora koji smatraju da treba od tri do šest nedelja i što duže se oporravljaš to bolje, ali je to sve individualno. Zavisi od treninga, oporavka i nisam imao ni jednog sekunda sumnje da mogu da igram na najvišem nivou“.

Foto: John Walton/PA via AP

Očigledno je da je u ovoj fazi karijere Novak spreman i na veći rizik nego što je to možda uobičajeno. Činjenica da neće imati još mnogo prilika da igra na Vimbldonu koji mu je omiljeni turnir iz detinjstva verovarno je ubrzala njegovu odluku čak i u situaciji kada su iza ugla Olimpijske igre koje su mu glavni cilj ove godine.

Iako rizik postoji da bi zbog nekog nepredviđenog razvoja događaja Vimbldon mogao da bude koban, rizik je gotovo identičan i da povredu nije imao, a to nije sprečilo nijednog igrača da se pojavi na najznačajnijem grend slemu.

Objasnio je Đoković da je imao veliku želju da zaigra na svom omiljenom turniru pogotovo u kontekstu skorijeg kraja karijere.

Ali, najvažnija poruka zbog koje nema razloga za brigu bila je ona o stanju njegovog kolena.

Foto: John Walton/PA via AP

„Rekao sam da nisam došao da igram samo par rundi i ova nedelja mi je dala samopouzdanje da mogu da igram na najvišem nivou“, samouvereno je istakao srpski as aludiwrajući na brojne sparing mečeve sa najboljim igračima sveta.

Đoković je svima stavio do znanja da želi da se bori za titulu uprkos svim prognozama. I to nisu bile tek izgovorene fraze, jer spokoj na njegovom licu i ton njegovog glasa sugerišu da ovo nije priča u prazno i da se oseća spremnim za veliki poduhvat.

Godina možda nije bila dobra, povreda je dodatno nacila senku na njegove šanse, ali ako neko zna kako se pobeđuje i osvajaju titule na Vimbldonu, to je onda Đoković.

Novak Đoković na VImbldonu 2024
Foto: Ashley Western/Colorsport/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sedam titula su referenca sama za sebe, a mnoge odgovore dobili smo gledajući njegove treninge.

Novak je delovao fokusirano isključivo na igru, isprobavanje udaraca, voleja, servisa i nijednog trenutka nije ostavljao utisak čoveka koji ima na umu da je izašao iz povrede i da kod njega postoji zadrška.

Da na nozi ne nosi steznike koji imaju funkciju da mu koleno održe stabilnim, niko ne bi mogao da kaže da je ovaj čovek pre tri nedelje bio na operacionom stolu.

Kretnje, udarci, fokus i stara dobra nervoza kada mu nešto na treningu ne ide su bile tu. Svi vesnici koji govore da je Đoković spreman.

A prilika da uveća svoje tenisko nasleđe izjednačavanjem rekorda Rodžera Federa sa osam titula na Vimbldonu nije nešto što bi želeo da propusti.

Ovde je konkurencija ipak nešto slabija zbog činjenice da nema mnogo vrhunskih igrača na travi, a žreb na startu turnira mu je dosta olakšao situaciju.

Glad koju nikako da utaži ove godine sa trofejima u kombinaciji sa činjenicom da je otpisan na turniru na kojem niko od njegovih rivala nije došao ni blizu onoga što je on uradio biće pogonsko gorivo koje mu je bilo potrebno.

Dame i gospodo, sa Novakom je sve u red. Ponovo podseća na vuka, životinju sa kojom se identifikuje i niko ne treba da sumnja da će biti opasan i da je spreman da još jednom zadivi teniski svet.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar