EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Marko Paniki, bivši kondicioni trener Novaka Đokovića, otkrio je šta srpskog tenisera čini najboljim ikada u tenisu.

Imao je dugogodišnju priliku Paniki da se uveri koliko je teško i zahtevno, ali ujedno i lepo raditi sa Đokovićem, s kojim se rastao ranije ove godine.

Nekoliko meseci kasnije, Paniki je počeo da radi sa Janikom Sinerom, koji je Novaku „ukrao“ i Ulisesa Badija, poznatog fizioterapeuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je sa Goranom Ivaniševićem i Panikijem napravio neverovatne uspehe, ali se često u ključnim momentima obraćao kondicionom, a ne glavnom treneru.

„Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu“, rekao je Paniki za italijanske medije.

Objasnio je trenutni položaj Rafaela Nadala i Đokovića, koji je možda malo izgubio motivaciju za neke turnire.

„Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona“, jasan je Paniki.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkrio je i Novakovu „tajnu uspeha“, kao i kakva je razlika između njega na i van terena.

„Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani. Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se „hrani“. Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina“, objasnio je Paniki.

Nije tajna da je veoma zahtevan posao biti u trenerskom štabu Novaka Đokovića.

„Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: „Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?“. On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi“, prisetio se Italijan.

Đoković ima i specijalne tretmane oporavka, koji mu omogućavaju da i sa 37 godina igra na vrhunskom nivou.

„Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna“, zaključio je Paniki.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar