Karue Sel
Foto: Screenshot Karuesell

Karue Sel, brazilski teniser, uzburkao je javnost čim je stigao do Top 300. Odlučio je da se oglasi i ogoli istinu o tenisu.

Tužna istina je da samo prvih 150 igrača sveta može zapravo da živi samo i isključivo od tenisa. Tu je čak napravljen veliki pomak jer je ranije to moglo sebi da priušti samo 80 najboljih na svetu, ali je to i dalje od nivoa jednog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Primera radi samo u Premijer ligi 527 igrača živi od fudbala i zarađuje ogroman novac. Novac koji je za tenisere i dalje misaona imenica i upravo zbog toga je zatažio pomoć od Novaka Đokovića, tačnije od organizacije koju je osnovao.

Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) bi upravo trebalo da pomogne igračima da postanu plaćeniji i da se njihova prava i glas više čuju.

Sel je odlučio da se oglasi nakon što je ušao u Top 300 jer je ove godine zaradio tek 25.000 dolara. Obično je procena da samo za smeštaj i putovanje po svetu igraču na ATP nivou treba između 100 i 120 hiljada dolara…

„Danas sam ušao u prvih 300 prvi put u karijeri. Ali i dalje bih više novca zarađivao radeći u Mekdonaldsu. Meni je dobro jer imam drugi posao, ali zaista brinem zbog mojih sapatnika. Nivo tenisa je u prvih 400 mnogo porastao, mislim da kvalitet više nije samo u prvih 100. Samo idite i gledajte čelindžere“, poručio je Sel.

Pojasnio je kako pljačkaju igrače koji ostaju bez velikog dela kolača.

„Ne tvrdim da teniseri treba da zarađuju milione ali njih pljačkaju na sve strane. Prvih 50 bi trebalo više da zarađuju, isto važi i za prvih 100, 150, 200. Novca ima i zaista bismo voleli da videmo prave promene. Bez sindikata, igrači nemaju nikakva prava. Samo ćuti i igraj. Sada se manje bodova dobija na čelindžerima, a više na ATP turnirima. To je urađeno bez bilo kakve informacije igračima. Samo smo dobili mejl i j****** se.“

Koliko god da voli tenis, svestan je da ovako nešto ne bi poželeo ni sopstvenoj deci što najbolje govori koliko mu je teško.

„Mislim da su i igrači iz prvih 100, ali ne 25, manje plaćeni nego što zaslužuju. Pedeseti na svetu bi trebalo da dobija dva-tri miliona dolara godišnje. Onima sa vrha ne treba više, ali onima iz sredine treba. Volim da igram i treniram, ali ovakvu karijeru ne bih preporučio svojoj deci. Ja sam za to da igračima treba pomoći kako bi tenis kao proizvod napredovao.“

View this post on Instagram

A post shared by Karue Sell HQ (@karuesellhq)

Nije propustio priliku da istakne koliko je zapravo Federer veliki i da je on i njemu bio inspiracija.

„Pre nekoliko dana razmišljao sam o tome kako se čini da su ljudi zaboravili koliko je Rodžer Federer bio neverovatan. Zaista se nadam da će sve te počasti podsetiti sve na njegovu veličinu. On nije inspirisao samo moju generaciju, već sve generacije. Nije samo to šta je postigao u svojoj karijeri, već i kako je to radio. Niko ne može da igra tenis kao RF—NIKO (definitivno sam pokušavao, a sigurno si i ti). Moja teniska karijera i MTHQ ne bi postojali bez njega. Volim te, Rodžere. Hvala ti na svim uspomenama i nezaboravnim Jutjub snimcima!

View this post on Instagram

A post shared by Karue Sell HQ (@karuesellhq)

BONUS VIDEO Novak Đoković o igranju za Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare