Dejvid Atenboro
Foto: Worldwide, Model Release: no, Credit line: / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zašto su teniske loptice fluoroscentno žute? Ako ste se ikada to zapitali niste mogli ni da pretpostavite da se iza toga krije jedan od najpoznatijih ličnosti planete i čovek uz čiji su glas odrasli milioni - Dejvid Atenboro.

Ser Dejvid Atenboro. Njega znate zasigurno kao jednog od najpoznatijih britanskih novinara svih vremena, kao čuvenog i istaknutog prirodnjaka i čoveka koji je napravio istorijske dokumentarce o planeti Zemlji.

Ipak, malo je poznato da je čovek koji je toliko uticao na samu Zemlju, toliko uticao i na sam tenis. Daleko manja lopta je bila mnogo, mnogo bitnija u jednoj fazi njegove karijere.

PROČITAJTE JOŠ

Ser Dejvid Atenboro je ponosno ušetao u kraljevsku ložu „Centralnog stadiona“ i sa 98 godina pokazao da tenis i dalje obožava.

Čovek koji je snimio neke od poslednjih plemena, neke izumrle vrste, čovek koji bolje poznaje planetu od bilo kog drugog je odlučio da je najbolje da ponedeljak popodne provede uz tenis.

O tome koliko je on veliki svedoči i reakcija Dejvida Bekama kada ga je video. Oduševio se kao malo dete, Atenboro je tako oduvek delovao na ljude.

Prvi Vimbldon je održan 1877. godine, ali se čekao 50 godina pre prvog TV prenosa. Čak i kada je počeo prenos on je izvođen u crno-beloj boji jer tada televizori u boji još uvek nisu ni postajali.

Odjednom je sredinom 1960-ih televizor u boji postao izum koji je privlačio ubedljivo najviše pažnje. Svaka bogatija kuća je pokušala da dođe do njega, a u Jugoslaviji se čitav komšiluk okupljao da bi gledao prenose u boji.

Te 1967. godine je Atenboro kao mladi izvršni direktor poslao četiri kamere u boji na Vimbldon.

Atenboro je tada radio za BBC 2 i želeo je da upravo njegov kanal bude prvi koji će odraditi prenos u boji. Pozvao je Vimbldon da im saopšti tu odluku.

„Bila je to sjajna priča. Dobili ste dramu, dobili ste sve. To je bio državni događaj“, poručio je tada.

Ipak, sportski prenosi su imali problem po dolasku televizora u boji. Bele teniske loptice, kakve su se tada koristile, često su se uklapale u pozadinu na travi i bilo je teško gledaocima da to prate.

Atenboro je bio onaj koji je predložio da se koriste fluoroscentno žute boje koje će biti lako vidljive u prenosu i poboljšaće iskustvo gledaocima.

ITF je napravio dugu analizu i došao do zaključka da je to prava odluka jer je najvidljivija i može da se koristi na svim podlogama.

Promena je odobrena i igrači su počeli da koriste žute umesto belih loptica. Od tada je postala standard na svim turnirima sveta.

Prvi put je počela da se koristi na US Openu 1973. godine, a najduže se čekalo na Vimbldonu gde su bile bele loptice sve do 1986. Ironično, zar ne?

U zemlji u kojoj je pokrenuta revolucija ona je poslednja i usvojena, da nije bilo Atenboroa ko zna koliko bi se dugo tenis mučio…

BONUS VIDEO Novak Đoković došao u Minhen da bodri Srbiju, izašao i na teren pred utakmicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar