Janik Siner i Tejlor Fric
Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Sve je stalo u jedan jedini meč. Janik Siner i Tejlor Fric će odlučiti ko je novi šampion Njujorka, a taj meč će od 20.00 "zaključati" pred televizore mnoge ljubitelje tenisa. Ipak, šta sve treba znati o ovom okršaju?

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Fric je uspeo u sveameričkom polufinalu da sruši Frencisa Tijafoa posle preokreta sa 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 4:1. Iako je godinama smatran lider nove generacije Amerikanaca ispostavilo se da su i Tomi Pol i Frensis Tijafo pre njega stigli do grend slem polufinala.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sada je on prvi Amerikanac posle 15 godina koji je stigao do meča za titulu, a još jednom će predstavnik SAD imati izuzetno težak zadatak. Endi Rodik je u poslednjem finalu koji je igrao neki Amerikanac na Vimbldonu 2009. godine poražen od Rodžera Federera sa 16:14 u petom setu.

Ipak, po mišljenju mnogih teniskih stručnjaka, ali i bukmejkera (kvota na Sinera 1,22) za sve će se u finalu pitati najbolji teniser sveta u ovom trenutku. Momak koji je ove godine pokazao impresivan i konstantan nivo (primera radi nije izgubio nijedan meč od igrača van Top 20 i ima skor od 37-0) sada želi da postane prvi italijanski osvajač US Opena u istoriji. Već je postao jedini Italijan koji će odigrati više od jednog grend slem finala u karijeri.

Međusobni skor je u ovom trenutku 1-1, a zanimljivo je da su oba puta igrali u Indijan Velsu. Te 2021. godine je slavio Fric (godinu dana kasnije osvojio taj masters), a 2023. godine je Siner slavio posle tri seta. Ipak, ovog puta je podloga mnogo brža što ide u prilog Italijanu koji je pokazao da ima razorni forhend i to čak i kada ima tek sekundu da se spremi za njega poput onog posle pada protiv Džeka Drejpera u polufinalu.

Fric mora da dobije neke besplatne poene na servisu, ali je poznato da Siner dobro riternira pogotovo za bekhend strane. Ipak, Fric veruje da može da ostane u igri.

„Mislim da sam igrao dobro protiv Janika. Prošlo je neko vreme od kada smo poslednji put igrali, ali poslednji put me je dobio na Indijan Velsu. Ne znam, jako udara loptu, poznat je po jakim udarcima, ali sam uvek dobro vraćao njegove lopte“, poručio je Fric.

Doduše, Siner koji se ukazao od kraja 2023. godine je potpuno drugačiji nego onaj pre toga.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Fric želi da postane prvi grend slem šampion SAD još od Rodika 2003. godine, a Siner istovremeno želi da postane prvi igrač od Giljerma Viljasa koji je u sezoni kada je osvojio prvi grend slem stigao do još jednog (Argentinac je to uradio 1977. godine).

„Izaći ću na teren i daću sve što i to znam zasigurno“, poručio je Fric koji je dobro zapamtio kakav je međusobni skor između njega i Sinera. Uostalom, Fric je titulu u Kaliforniji osvojio iako su mu lekari savetovali da ne igra tog dana.

„Uvek sam uživao da igram protiv njega. Iskreno, mislim da mi neće biti stresnije nego protiv Tijafoa“, rekao je Amerikanac aludirajući da je protiv Tijafoa pre tog meča imao učinak od 6-1 i očekivalo se da slavi kao Amerikanac koji je najbolje plasiran na ATP listi godinama.

Siner mora sada da razmišlja i o pritisku koji će ga dočekati, on je u Njujorku znao da samelje i najbolje.

„To što smo u Americi znači da će publika nešto više biti na njegovoj strani. To je normalno, to je kao kada ja igram u Italiji i prihvatiću to“, poručio je Siner koji je izgledao neočekivano opušteno dok je vozio biciklu u svlačionici i ćaskao sa devojkom Anom Kalinskajom.

Šta je problem Sinera?

Zglob. Kratko i jasno. Da li će to što je nosio led posle meča učiniti da oseća bol i kakva je povreda zapravo u pitanju? Niko pravi odgovor ne zna i to će biti poznato pred samo finale.

„Fizioterapeut mi je opustio zglob brzo na terenu, pa sam se osećao bolje u početku. Posle je skroz nestalo dok sam igrao, što je dobro. Nadam se da ne postoji razlog za brigu. Opušten sam, jer da je nešto loše osetio bih odmah to više“, poručio je Italijan.

Siner je pojasnio i kako će izgledati njegova priprema za meč sa Tejlorom.

„Pa, ima veliki servis, veoma je solidan igrač sa osnovne linije, može da udara snažno i da daje dosta rotacije lopti. Može da miksuje prilično dobro, igrao je mnogo ove godine, ima mnogo ritma“, poručio je Siner.

Dakle, videćemo ili da prvi put Italijan osvoji US Open ili da Fric prvi put postane grend slem šampion. Samo dve od mnogi potencijalnih prvih stvari koje možemo da vidimo…

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar