Foto: EPA-EFE/STR

Janik Siner našao je pravi recept za pobeđivanje Novaka Đokovića, koji je i dalje u svetskom vrhu, ali penzija jeste sve bliža.

Iako niko, pa ni sam Đoković, ne zna kada će svirati kraj karijere (sasvim realno da igra još godinama, ali i da završi karijeru naredne), jasno je da u poznim igračkim godinama ipak ulazi i kao autsajder u neke mečeve sa Sinerom i Karlosom Alkarazom.

Srpski teniser je ove godine osvojio „samo“ olimpijsko zlato, dok je nedavno u finalu Mastersa u Šangaju poražen od Sinera sa 2:0, po setovima 7:6 (4), 6:3. Bio je to njihov osmi međusobni okršaj Italijana i Srbina, a Siner je uspeo da izjednači na 4-4, iako je Đoković nekada imao prednost od 3-0.

PROČITAJTE JOŠ:

U poslednja tri zvanična meča Sinera i Đokovića, Janik je izlazio kao pobednik, spasao je tri meč lopte u Dejvis kupu krajem prošle godine, dok je na Australijan openu bio dominantan.

Novak ni u Australiji ni u Šangaju nije uspeovao da dođe do brejk lopte protiv Sinera, uspeo je da mu uzme set samo u taj-brejku na prvom grend slemu u sezoni, pa je jasno koliko je Janik napredovao u poslednje dve godine.

Siner je u 2024. ubedljivo najbolji teniser na svetu, došao je do prvog mesta ATP liste, osvojio je dva grend slema i pokazao svima da ima potencijal da postane legenda „belog sporta“ i jedan od najboljh u istoriji.

Foto: Tanjug / AP Photo/Andy Wong

S druge strane, Novak je uspeo da razbije maler s brejk loptama, ali na egzibiciji u Rijadu, odnosno na „Slemu šest kraljeva“, gde je u polufinalu opet poražen od Sinera, ali sa 6:2, 6:7 (0), 6:4.

Nema sumnje da Đoković i dalje želi da se nadmeće sa mnogo mlađima od sebe, ni Siner (4-4) ni Alkaraz (4-3) još uvek nemaju pozitivan skor sa njim, pa bi Srbin u 2025. mogao ponovo svima da stavi do znanja da je i dalje sposoban da osvaja najveće titule, mada to može da učini i do kraja ove sezone, ako bude igrao u Parizu i Torinu.

Možda Đoković više nije teniska mašina kao pre, impresivan je bio i u 2023, koja mu je jedna od najboljih u karijeri, ali i dalje ima „goriva“ i motiva, samo više ne želi da igra na mnogo turnira kao pre.

PROČITAJTE JOŠ:

Siner jeste taj koji ga najviše pobeđuje u poslednje vreme, mada je i Alkaraz, pre svega na Vimbldonu, naneo dva bolna poraza Đokoviću, ali je zato savladan u finalu Olimpijskih igara, u jednom od najbitnijih mečeva u Novakovoj karijeri. Iako je Janik taj koji ima kriptonit za Novaka, to može da bude baš motiv više za Đokovića u narednim mesecima, jer sigurno da želi da prekine negativnu seriju sa Italijanom.

I dok neki misle da će upravo Siner biti taj koji će pogurati Novaka ka penziji, mišljenja sam da će Đoković ipak sam odlučiti kada će završiti karijeru, a to možda i ne bude kada fizički bude bio potpuno iscrpljen, već kada jednostavno psihički ne bude više hteo da se muči i kad se potpuno bude okrenuo porodici i nekim drugim hobijima i poslovima u životu.

Foto: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Adrijano Panata postaje redovni Novakov kritičar

Još krajem 2023. godine legendarni italijanski teniser dao je zanimljivu izjavu.

„Ako Siner pobedi Đokovića dva ili tri puta u 2024, postaće noćna mora za beogradskog šampiona i gurnuti ga ka povlačenju. Istorija nas uči da se sve ponavlja. Borg je prestao da igra pojavom Mekinroa, Mekinro se povukao kada je stigao Boris Beker“, rekao je Panata.

Pogodio je da će Siner postati najbolji na svetu.

„Da, naravno da hoće. U ‘novom tenisu’, kako ja to nazivam, verujem da će Siner postati najbolji igrač na svetu. Znam ga pomalo, ali pretpostavljam da će njegovo obrazovanje, njegova skromnost, odlučnost i jasne ideje dovesti ga do toga da bude apsolutni protagonista dugo vremena“, poručio je Panata.

Foto: AP Photo/Andy Wong

U julu je izjavio da Novak više nikada neće pobediti Alkaraza i Sinera, pa je razuveren već na OI u Parizu, a nedavno je ponovo istakao da se Đoković „miri sa odustajanjem“.

„Igrao je dobro (u finalu Šangaja), ali ‘okruglo’ sat. Posle prvog seta to više nije bio meč, a mislim da se Đoković čak i miri sa odustajanjem. Verujem da igrač poput njega, koji je verovatno najbolji svih vremena u pogledu rezultata, nije igrač koji sebi može da priušti prerano napuštanje terena posle, ne bih rekao poniženja, ali dobre lekcije od Sinera. Malo sam razočaran, jer se divim Đokoviću. Uvek govorim da nisam voleo Đokovića, ali to nije u potpunosti tačno. Samo sam više voleo Federera“, pokušao je Panata da odbrani svoje viđenje.

Kuznjecova misli drugačije od Panate

„Borg je imao 26 godina kada se povukao, a Novaku je sada 37. Znači, poređenje nije potpuno korektno. A o kakvoj noćnoj mori pričamo kada je u pitanju tolika razlika u godinama“, istakla je nekadašnja ruska teniserka Svetlana Kuznjecova.

Svetlana Kuznjecova, Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Na tome se nije zaustavila.

„Novak je sve osvojio, čak i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Zato, čak i ako on uskoro okonča karijeru, malo je verovatno da bi to bilo zbog Janika“, dodao je Kuznjecova.

Đokovićeva poruka onima koji žele da se penzioniše što pre

Iako je Novak oborio gotovo sve rekorde koji se mogu oboriti uključujući one sa najviše osvojenig grend slemova u istoriji (24) i najviše nedelja provedenih na prvom mestu ATP svetske rang liste (428), i dalje ima onih koji osporavaju njegova dostignuća i onih koji žele da se što pre povuče.

Srbin je imao poruku za sve njih.

Novak Đoković u Rijadu na
Foto: Luo Chen / Xinhua News / Profimedia

„Kažu mi: osvojio si zlato, osvojio si sve, reci ‘zbogom’. Sa druge strane, neki misle da bi trebalo da nastavim dokle god mislim da mogu da budem favorit za grend slem titule. Ja sam bliže ovim drugima. Možda se predomislim, ne znam, ali zasad osećam da želim da nastavim. Još koliko? Putovanja i pronalaženje motiva padaju mi sve teže. Nije lako, pogotovo s decom, ne želim da budem odsutan od kuće dugo, ali i dalje imam nešto što me pokreće. Žao mi je onih koji žele da se povučem, jer će morati da me gledaju još neko vreme“, rekao je Đoković.

Novak veruje da može da osvoji još titula.

„U dubini duše osećam da mogu da osvojim još grend slem titula. Ono što me i dalje motiviše da se takmičim, naročito na slemovima, jeste osećaj da sam kandidat za osvajanje tih trofeja. Takođe, volim da nastupam u Dejvis kupu za Srbiju, sa kojom sam 2010. osvojio to takmičenje“, objasnio je srpski teniser.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar