Janik Siner Foto:

Janik Siner, italijanski teniser, strepeće bar još nekoliko nedelja, s obzirom na to da je Svetska antidoping agencija istakla da još uvek vrši reviziju slučaja nakon koje će znati da li će se žaliti na prvobitnu odluku ili ne.

I dok čitav svet sa nestrpljenjem čeka istek roka od 21 dana (krajnji datum za žalbu bi trebalo da bude 30. septembar), polako se kristališu tri razloga iz kojih bi Italijan trebalo da bude sankcionisan od strane WADA zbog dva pozitivna testa na susptancu klostebol.

1. Siner je sam birao tim saradnika

PROČITAJTE JOŠ...

Čak i ukoliko bude uložila žalbu, WADA teško da bi mogla da „gađa“ suspenziju od četiri godine (pod uslovom da u prvi plan ne izađu neki novi dokazi protiv Sinera), a teško je očekivati i da bi suspenzija mogla da bude dve godine, s obzirom na to da je Siner u potpunosti sarađivao sa Međunarodnom agencijom za integritet tenisa tokom istrage.

Ono što, međutim, WADA može da „gađa“ u žalbi je delimična odgovornost Sinera za ovaj slučaj, što itekako ima uporišta u realnosti. Naime, Siner je odmah pošto je afera isplivala u javnost nakon pet meseci uspešnog skrivanja otpustio kondicionog trenera Umberta Feraru i fizioterapeuta Đakoma Naldija jer se, navodno, „nije osećao sigurno“.

No, Siner se ne bi našao u toj situaciji da upravo on nije i zaposlio ovaj dvojac. Ignorisanje Sinerovog udela bi značilo i otvaranje mogućnosti sportistima širom sveta koji se bave individualnim disciplinama da svu krivicu svale na trenera.

2. Rezultat testa je jedino merilo – sve ostalo su samo nijanse koje bi trebalo da odrede dužinu odsustva

Janik Siner Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Kada su antidoping pravila u pitanju, situacija bi, bar u teoriji, trebalo da bude krajnje jednostavna – pozitivan test je pozitivan i sa sobom povlači suspenziju. Kolika će ona biti zavisi od svih onih pratećih stvari.

U slučaju da je do pozitivnog testa došlo nenamernom konzumacijom ili upotrebom zabranjene supstance, suspenzija je minimalna, dok bi namerna upotreba nedozvoljenih sredstava trebalo da povlači drakonske sankcije. No, u praksi je situacija drugačija, pa tako dolazimo u situaciju da sportisti koji su, bar prema rezultatima istrage, nenamerno došli u kontakt sa zabranjenom supstancom (na primer Simona Halep ili Stefano Bataljino) prolazili sa žestokom kaznom, dok su neki drugi (poput Sinera) uspevali da se, bar na „prvu loptu“, izvuku.

U prvi plan je izašla sposobnost odbrane i angažovanja advokata, dok je borba za očuvanje čistoće sporta ostala u zapećku.

3. Primer sportistima da nema povlašćenih i nedodirljivih

I na kraju, možda i najvažniji razlog od svih – poruka koju ovo šalje drugim sportistima. Svetska antidoping agencija bi trebalo da predstavlja vrhunski autoritet i nešto sa čim, jednostavno, nema šale. Onaj ko prekrši pravila – slučajno ili namerno – biće za to sankcionisan. U zavisnosti od težine prekršaja bi trebalo da zavisi i to koliki će uticaj cela situacija imati na karijeru, ali suština je jasna – svi koji se bave sportom su jednaki.

Ili bi bar trebalo da budu.

WADA ima jedinstvenu priliku – jer ne dešava se često da najbolji na svetu bude pozitivan na doping – da na delu pokaže da joj je zaista zaštita sporta i sportista najveći interes.

Sa druge strane, odluka da Sineru „progledaju kroz prste“ bi poslala poruku da su u sportu svi jednaki, samo su neki malo više jednaki od drugih.

Konačno razrešenje situacije bi trebalo da usledi u narednim nedeljama.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare