Iva Jović upisala prvu seniorsku grend slem pobedu, foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Iva Jović (16), američka teniserka srpskog porekla, oduševila je na US Openu i prošla u drugo kolo već u debitantskom nastupu.

Devojka rođena 6. decembra 2007. godine dobila je specijlanu pozivnicu za US Open ove godine, jer je jedna od najtalentovanijih teniserki u celoj Americi, a već u prvom kolu odlučila je da oduševi tamošnju, ali i srpsku tenisku publiku.

Iako možda prolaz prvog kola ne zvuči kao neki veliki uspeh, kada to uradite sa 16 godina i to na grend slemu i to na debitantskom nastupu, onda i te kako taj rezultat jeste za ponos.

PROČITAJTE JOŠ:

Jović je u prvom kolu bila bolja od Magde Linet iz Poljske, inače 42. na WTA listi, a rezultat je bio 2:0, po setovima 6:4, 6:3. Za sat i po vremena je Iva završila posao i obezbedila prolaz u drugu rundu, gde je očekuje novi veliki izazov, protiv Jekaterine Aleksandrove, Ruskinje koja je 31. na svetu.

Šta god da uradi u tom meču Ivin rezultat će se pamtiti, ali ona na tome neće stati i kroz nekoliko godina mogli bismo da je vidimo kako hara najvećom scenom. Ali, nećemo žuriti, Jović će na terenu pokazivati šta zna, a mi ćemo to pomno pratiti.

Ko je zapravo Iva Jović?

Ova devojka nastupa pod američkom zastavom, iako su joj i otac Bojan i majka Jelena rođeni na Balkanu, a ona na teritoriji SAD. Ivin otac je rođen u Leskovcu, koji i danas posećuje sa svojom ćerkom, dok je majka Srpkinja iz Splita. Pre mnogo godina Ivini roditelji su se preselili u Ameriku, pa je i ona odlučila da igra za tu zemlju (sama ističe kako ima veliku podršku tamošnjeg Saveza), a ne za Srbiju, iako je bilo osnova za tako nešto.

Takođe, Iva ima i stariju sestru Miu, živi u Los Anđelesu, a tenis je počela da trenira već sa pet godina.

U Srbiju dolazi prilično često i provodi deo godine tu.

„Od malena svakog leta idem u Srbiju na dva, tri meseca. Imam familiju u Beogradu, onda odem u Leskovac. Pre tenisa, pre nego što je bilo ozbiljno, išla sam svakog leta tamo“, rekla je Jović.

Sa obzirom na poreklo drugačije nije moglo, već da se obožavaju specijaliteti iz Leskovca.

„Obožavam leskovačke ćevape, burek, pite.“

PROČITAJTE JOŠ:

Jović je svoje veštine brusila u klubu Džek Krejmer, koji je bio polazošte i za Lindzi Devenport, nekada prvu na svetu, Pita Samprasa, Trejsi Ostin, takođe bivšu broj 1… Svi oni i dalje, zajedno sa trenerima, savetuju Ivu, koja je sada napravila ozbiljan iskorak u karijeri, a tek je na početku…

Karijera Ive Jović do sada

Njen napredak ove godine je sjajan, pošto je stigla do četvrtfinala juniorskog Rolan Garosa i do polufinala Vimbldona u singlu. Sa druge strane, na sva tri prethodna juniorska grend slema je u ženskom dublu stigla do finala, a osvojila je Australijan open i Vimbldon.

Ove godine najmlađa je u glavnom žrebu za US Open, a trenutno je 389. na WTA listi (5. je juniorka sveta), iako je izvesno da je čeka veliki skok nakon završetka poslednjeg grend slema u sezoni.

Prema podacima sa „Vikipedije“, Iva je do sada zaradila 24.224 dolara od turnira, ima skor 24-9 u seniorskoj konkurenciji, a osvojila je jedan ITF turnir.

Očigledno je da voli da igra na sve tri podloge, iako na sajtu ITF stoji da joj je omiljena uprvao beton, na kom se igra US Open.

Još 2021. godine Iva je osvojiola U14 turnir, popularni „Orange bowl“, a u moru teniskih nada u Americi uspela je da se izdvoji, pokaže da obožava da igra i singl i dubl i da to radi sa velikim uspehom. Ne deli se svakome baš specijalna pozivnica za US Open, a kada je dobijete znate da ste posebni.

U junu 2022. Iva je imala debi u profesionalnog kategoriji, na jednom turniru u Los Anđelesu, gde je dogurala do finala i potvrdila kakav talenat poseduje. Već u oktobru 2023. osvojila je prvu titulu na turniru u Redingu u Kaliforniji.

Inače, pobedom nad Magdom Linet, Iva Jović je postala najmlađa Amerikanka koja je pobedila u glavnom žrebu US Opena još od 2000. godine.

Šta je poručila Iva Jović posle pobede na US Openu?

Najbitnije je da je sprovela u delo ono što je planirala.

„Imala sam plan i nije bilo potrebe za nekim prilagođavanjima ludim, jer je sve išlo kako treba. Iznenađena sam, ali na neki način i nisam“, poručila je Jović.

Istakla je da joj je prethodno iskustvo dobro došlo u tim momentima.

„Igrala sam na ovom istom turniru u juniorskoj konkurenciji, atmosfera je ista, pomoglo mi je to.“

Pojasnila je koje su njene odlike, ali i šta želi da postigne.

„Želim da budem najbolja što mogu da budem, na dobrom sam putu, ali još mnogo rada mi predstoji. S osnovne linije znam da nametnem pritisak, a volela bih da mogu da budem još prodornija rano u razmeni, da prvim udarcima mogu da probijem.“

Počela je da trenira tenis zbog sestre u Los Anđelesu.

„Bili su teniski tereni na krovu, počela sam zbog sestre. Uživam u procesu napredovanja, sve je do tebe, i onda je time veći.“

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bavila se još i gimnastikom, plivanjem i fudbalom. Istakla je i ko su joj idoli.

„Volim Đokovića i Belindu Benčič. Svi znamo koliko je Novak veliki, a Belinda se sjajno kreće i hvata loptu rano, volela bih da i ja mogu tako.“

Ima razloga za osmeh zbog nagrade do koje je stigla.

„140.000 dolara? Radimo na tome, haha.“

Završava onlajn školu (ICL), a imala je priliku i da se fotografiše sa Novakom Đokovićem, iako to ne naziva upoznavanjem.

„Imam selfi, ne izgleda sjajno, ali nismo se formalno upoznali“, poručila je Iva.

Iva Jović
Foto: Nova.rs

Nije očekivala da će se ovako profesionalno baviti tenisom.

„Nisam to očekivala dok nisam osvojila nacionalni turnir. Više sam mislila da se zabavljam, kad je počeo kovid, morala sam da prestanem timske sportove, pa sam se usredsredila na tenis.“

Redovno dolazi u Srbiju, posebno u Leskovac i Beograd.

„Svakog leta poslednje dve, tri godine, tu su mi baba, deda i bliska familija, Beograd je fin. Sa drugarima idemo u Zemun, na Adu…“

Razgovarala je sa tatom posle prve runde.

„Čula sam se tatom, nisam još sa mamom. Oni rade na poslu ne znam ni koliko su gledali, verujem da su oni u šoku.

Trenirala je u akademiji Petra Đukića u Beogradu, a ponekad na terenu koristi srpski.

„Ponekad se baš naljutim, pa neću da me sudija razume“, zaključila je uz osmeh Iva Jović.

I prošle godine na US Openu, Miodrag Dimitrijević, novinar Nova.rs, imao je priliku da porazgovara sa Ivom Jović, a šta je ona tada poručila možete pročitati u posebnoj vesti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar