Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Filip Krajinović, srpski teniser, i zvanično je završio igračku karijeru.

On se oprostio od tenisa otvorenim pismom nakon eliminacije u prvom kolu kvalifikacije za US Open.

PROČITAJTE JOŠ

„Zdravo svima,

Potičem iz malog grada na severu Srbije, Sombora. Tenis je u mojoj porodici uvek bio deo svakodnevnog života; moj otac, brat i oba strica odrasli su na terenima Teniskog kluba Žak Sombor. Otac me je svakodnevno vodio sa sobom da gledam kako igraju, učeći me prvim koracima u tenisu, ni ne sluteći da će to postati moja prva i najveća ljubav. Reket je bio veći od mene, ali moja želja da svaki dan provedem na terenu bila je veća od reketa. Proveo sam divno i nezaboravno detinjstvo na tim prelepim terenima, gde sam stekao prijatelje koji su i danas najvažniji u mom životu.

Svoj prvi turnir odigrao sam već sa osam godina i vratio se kući sa peharom u rukama. Kasnije sam postao državni prvak u kategorijama do 10, 12, i 14 godina, nakon čega me je moj teniski put odveo u Ameriku.

Veliku zahvalnost dugujem IMG Tenis Akademiji Bolitijeri i menadžeru @lindonk , koji me je pozvao i pružio mi najbolje moguće uslove u tom ključnom trenutku mog teniskog razvoja. Proveo sam pet nezaboravnih godina u njihovom okruženju, tokom kojih sam osvojio nekoliko prestižnih juniorskih turnira i stigao do polufinala na dva juniorska grend slema, što me je svrstalo među top 8 juniora sveta i omogućilo mi prelazak u seniorske vode sa 16 godina.

Ostvario sam svoj dečački san – delio sam teren i takmičio se sa najboljima u istoriji ovog sporta. Kao i u svakom sportu, usponi i padovi su sastavni deo puta. Moj put bio je turbulentno, zanimljivo, i ponekad, mnogima pa i meni, nelogično iskustvo. Iako ostaje žal za neosvojenim ATP turnirom, ponosan sam na svojih pet ATP finala, uključujući finale Mastersa u Parizu i prestižnog turnira u Kvinsu, što me je dovelo do mog najboljeg ranga, 26. mesta na svetu. Naravno, tu je i najlepsi deo moje karijere a to je Dejvis kup, gde mi je bila izuzetna čast da punih 15 godina delim svlačionicu sa šampionskom generacijom.

Kada se osvrnem na sve što sam postigao i na sve što mi je tenis pružio, neizmerno sam zahvalan i srećan što sam bio na ovom putu, gde sam stekao najbolje prijatelje i doživeo nezaboravne trenutke.

Želim da se zahvalim svojoj porodici, svim trenerima i sponzorima koji su bili uz mene do poslednjeg trenutka, do odluke da stavim tačku na ovo prelepo poglavlje života i započnem novo.

Teška srca želim da objavim kraj moje profesionalne teniske karijere.

Hvala @atptour hvala tenisu i svim navijačima na podršci. Zauvek ćete biti u mom srcu.

Filip Krajinović“, stajalo je u objavi srpskog tenisera.

Ko je Filip Krajinović?

Krajinović je u karijeri stigao do 26. mesta ATP liste (23. april 2018. godine) i nije uspeo da osvoji ATP titulu. Na Australijan openu je dva puta stigao do treće runde (2019. i 2021. godine), baš kao i na Rolan Garosu (2019. i 2022. godine). Na Vimbldonu i US Openu je uspevao da upiše tek po jednu pobedu 2022. na travi i 2020. na betonu.

Karijeru je počeo u TK Žak, a jedno vreme je radio na akademiji Nika Bolitijerija. Te 2007. godine je osvojio četiri juniorske titule (Pančevo, Atlanta, Teksas i Boka Raton) i tako najavio bogatu karijeru.

Najveća žal ostaje što nije uspeo da osvoji titulu, iako ga je jedna pobeda delila od toga na mastersu u Parizu 2017. godine. Pod dirigentskom palicom Petra Popovića stigao je do duela protiv Džeka Soka i Amerikanac je slavio sa 5:7, 6:4, 6:1. Jedan set ga je delio od najveće titule za bilo kog srpskog tenisera posle Đokovića.

Godinama je bio član Top 30 društva, a izgubio je svih pet ATP finala. Na šljaci Hamburg (serija 500) 2021. godine kada je bolji od njega bio Pablo Karenjo Busta i Budimpeštu 2019. (serija 250) kada je bolji od negja bio Mateo Beretini.

Na betonu je bolji od njega u Stokholmu 2019. godine bio Denis Šapovalov, a na travi 2022. godine neposredno pre Vimbldona opet Beretini.

Osvojio je 12 titula na čelendžerima i fjučersima uz još 13 finala.

Sjajan rezime, ali i velika žal što nije stigla barem ta jedna titula.

BONUS VIDEO Prva konferencija Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar