Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Najbolji teniser planete Novak Đoković čeka početak Australijan opena u dobrom raspoloženju i čini se da je povreda zgloba koju je vukao posle Junajted kupa već sada prošlost.

Svih prethodnih godina smo navikli na to da se Novak oporavlja „u hodu“ i da tako uspeva da održi svoj tempo i ostane ispred protivnika, ma koliko oni bili mlađi od njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspevali su Holger Rune ili Karlos Alkaraz i još neki „klinci“ da ga pobeđuju sporadično godinu, dve unazad. S obzirom na talenat koji poseduju, nije to ništa čudno, s tim da i dalje ne mogu to da rade konstantno, ne dozvoljava im.

Jedan je možda zapretio da to može da radi češće i zove se Janik Siner. Ako Siner zadrži onu formu koju je imao na kraju prethodne godine, biće pakleno izaći na kraj sa njim od Australije nadalje.

Đoković prvi meč igra u nedelju ujutru protiv Dina Prižmića iz Hrvatske i njegove reči zvuče tako da ne daje sebi mnogo šansi protiv najvećeg tenisera svih vremena.

Foto: Chris Putnam / Zuma Press / Profimedia

Nema veze što on ima 36 godina i što u maju puni 37. To pokazuje gde je Đoković, a gde su ostali.

„Nadam se da će biti pun stadion i da će biti odlično za igru. Nemam ja šta mnogo reći… Za mene će to biti odlično iskustvo i želim da vidim sebe kako se nosim sa igračem koji je osvojio sve što je mogao“, kazao je Prižmić, prošlogodišnji juniorski šampion Rolan Garosa.

Da pričamo o bilo kom drugom teniseru od 36, 37 godina, a da nije Novak, i reakcija njegovog protivnika bi bila drugačija i hrabrija.

O tome ne razmišljaju samo oni koji i inače nisu promišljeni i koji igraju kao da sutra ne postoji. Tako na terenu deluje i Ben Šelton.

Mladi Amerikanac je deo svog talenta nagovestio na US openu i počeo je da pravi opasne probleme Novaku u momentima kada je Srbin delovao potpuno nadmoćno.

Čim je malo popustio i izgubio koncentraciju, Šelton je to iskoristio i uveo treći set u taj-brejk. Njegova glavna prednost je što lupa po loptici iz sve snage i kad to prolazi, strašno je teško braniti ga.

Nije slučajno došao do polufinala u Njujorku i ukoliko je pauzu iskoristio pametno, već u četvrtom kolu on može da bude ozbiljna mina.

Ako nije, ispašće pre četvrtog kola i ostaće do daljeg upamćen po cirkusu sa spuštanjem slušalice. To spuštanje slušalice je i Đoković iskopirao upravo od Šeltona kako bi mu poslao poruku da drskost može da prođe samo kad imaš čime da je potkrepiš.

Amerikanac je u jedinom meču ove godine izgubio u tri seta od Romana Safjulina, ali je pred kraj prošle znao da pobedi i Janika Sinera, uzeo je titulu u Tokiju i kasnije skupo prodao kožu Sineru.

Kombinacija jakih servisa i razornih udaraca sa osnovne linije može da bude pogubna ako se pronađe negde kao zamena za Huan Martina Del Potra na ATP turu, a znamo da Delpova igra često nije odgovarala Đokoviću.

Pre tog četvrtog kola Novak za rivala u drugom kolu potencijalno ima Alekseja Popirina, a u trećem Tomasa Ečeverija, Endija Marija ili Gaela Monfisa.

Sa svima je nebrojeno puta izlazio na kraj. Četvrtfinale bi moglo da bude repriza prošlogodišnjeg finala sa Stefanosom Cicipasom, dok u polufinalu verovatno čeka Siner.

Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Italijan bi mogao da bude i najteži protivnik na ovogodišnjem Australijan openu koji počinje 14. januara i završava se dve sedmice kasnije.

Donji deo Novakovog kostura uz Sinera čine i Andrej Rubljov (5), Aleks de Minor (10), pa ne bilo preveliko iznenađenje da neko drugi od ove trojice dođe do polufinala.

Siner je dvaput pobedio Novaka u novembru i to najpre u tesnom meču u grupnoj fazi Završnog mastersa, a nešto kasnije i u polufinalu Dejvis kupa u Malagi.

Tada se zamerio Đokoviću jer je tom pobedom u singlu praktično izbacio Srbiju iz borbe za „salataru“ i Novak će svakako imati dodatni motiv da se revanšira Italijanu koji je svojoj zemlji doneo spomenuti trofej.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Siner je, istina, između te dve pobede protiv Đokovića, bio razbijen u finalu Završnog mastersa, ali kad je uspevao da uvede mečeve u napetu završnicu, uspevao je i da nađe izlaz iz opasnih situacija.

Kako drugačije objasniti da je hladnokrvno spasao tri meč lopte protiv Novaka i onda ga pobedio. Možete li da zamislite Medvedeva koji se ne bi samouništio u istoj situaciji?

Sopstvena nervoza bi mu došla glave. Rubljov, slična priča. Čak i Alkarazu bi se ruka verovatno zatresla u tom momentu mada se već do sada nebrojeno puta vadio iz teških situacija.

Siner za sada deluje da je na tom planu jednostavno napredovao više i ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga može da bude najteža prepreka na Novakovom putu do 11. titule u Melburnu i 25. ukupno.

BONUS VIDEO: Novak Đoković priča kineski, Olga Danilović u neverici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar