Đorđe Đoković je potpuno iskreno govorio o stvarima koje nikada pre nije. Otkrio je za Nova.rs kako je uspeo da dovede vrhunske igrače u Beograd, da želi da nastupi na Olimpijskim igrama, ali i zašto je napustio projekat KK Dubai kom je posvetio četiri godine.

Od 2. do 9. novembra će se u Beogradu gledati najbolji svetski tenis, a najveće zasluge za to idu na račun Đorđa Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Čak četiri igrača iz Top 20 na svetu i čak 17 iz Top 50 na planeti (uz Marina Čilića koji koristi zaštićeni renking 21). Impresivna lista učesnika je dopunjena sa trostrukim grend slem šampionom Stenom Vavrinkom koji je dobio specijalnu pozivnicu.

U Beogradu će publika moći da gleda sledeće igrače: Aleks de Minor (11. na svetu), Tomi Pol (13), Frensis Tijafo (17), Lorenco Museti (18), Alehandro Tabilo (23), Sebastijan Baez (26), Flavio Koboli (30), Fransisko Serundolo (31), Nuno Boržeš (32), Tomaš Mahač (33), Brendon Nakašima (35), Tomas Martin Ečeveri (37), Marijano Navone (38), Talon Grikspur (40), Lučijano Darderi (40), Fabijan Marožan (48).

Đorđe Đoković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kakva imena i kakva lista.

U najmanju ruku impresivno je bilo uraditi ovako nešto za samo dva meseca. Navijači će videti šou kakav nikada nisu na jednom teniskom meču u Srbiji, biće organizovan prevoz za sve klince iz Srbije koji žele da gledaju vrhunske igrače, biće mnogo sadržaja za navijače uz pristupačne ulaznice.

Srbija ima razloga za optimizam. Vrhunski tenis bi čitavu deceniju trebalo da stanuje upravo u Beogradu.

„Trenutan ugovor, trenutna licenca je na dve godine kao što je najavljeno, ali smo jako blizu da sklopimo dogovor da produžimo to na mnogo duži period, da ne pričamo o dve godine, već o decenijskoj licenci. Pričamo o dve različite opcije na stolu: jedna jeste iznajmljivanje, a druga je da se uđe u suvlasništvo licence. Trenutno tri vlasnika stoje iza te licence, nadamo se da ćemo do kraja godine zaključiti ugovor i osigurati turnir na duže staze. Imamo završne pregovore, pa se nadam da ćemo do kraja godine imati lepe vesti.“

Đorđe Đoković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Đorđe želi da predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama

Ima veliku želju da se i sam nađe na Olimpijskim igrama 2028. godine i to u sportu koji je postao izuzetno popularan i u Srbiji. Đorđe bi mogao da bude padel reprezentativac na Igrama, ali mu se život potpuno promenio pre godinu dana i sedam meseci kada je dobio sina.

„Profesionalno nikada nisam igrao padel, ali mi je to želja. Vreme ni ne dozvoljava da se bavim time do te mere. Imam žar za tim, ali od kada sam osnovao porodicu i dobio sina sve mi se potpuno promenilo u životu. Prioriteti više nisu isti i želja za povratkom kući je veća nego ikada, umesto da sedim u kancelariji za kompjuterom pre bih se šetao sa njim napolju i radio neke druge stvari. To je nova prizma života. I dalje sam jako mlad i želim da se pozabavim više padelom jer će gotovo sigurno postati olimpijski sport i da jednog dana zaigram profesionalni padel i eventualno zaigram na Olimpijskim igrama. To mi je ultimativni cilj, nisam uspeo kroz prvi sport tenis, pa da vidimo da li ću uspeti na drugi način. Ako ne siguran sam da će otići neko drugi bolji.“

Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Pravo oduševljenje je izazvala informacija da Srbija nema turnir samo ove i sledeće godine. Dogovoreno je održavanje turnira i tokom 2026. godine, a Đoković je istakao da je vrlo brzo realizacija desetogodišnjeg plana.

„Jako kasno smo dobili ovu licencu, nismo imali garancije pre toga, iako smo nekako verovali kao čitava organizacija. Bio sam u svakodnevnom kontaktu sa svima od vlasnika licence, do organizacije ATP, od prošlog aprila od Banjaluke je konstantna borba za tu licencu. To je kasno došlo nakon što je napravljen raspored ABA lige i Evrolige, nakon što je zakazan jedan koncert u Areni u periodu kada je trebalo da održimo turnir. Eto, Arena je jedini objekat u Beogradu, pored Beogradskog sajma da spojimo dve, tri hale gde je to moglo da se odigra“, istakao je Đoković.

Novak Đoković i Andrej Rubljov Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ipak, ove godine nije postojala druga opcija već da drugi izađu u susret događaju od državnog interesa.

„Nažalost, na Zvezdu i Partizan smo donekle negativno uticali jer smo morali da izmestimo i evroligaške i abaligaške utakmice, konkretno Zvezdi jako bitnu utakmicu sa Panatinaikosom, ali i čelnici su to razumeli. Jednostavno je ovaj događaj koji traje samo sedam dana u celoj godini, takve stvari se neće ponavljati jer imamo već naš grad urezan u kalendar za sledeću godinu i onu tamo. Sve ćemo lakše organizovati, nećemo se isprepletati sa rasporedom.“

Đorđe Đoković
Đorđe Đoković; Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Otkrio je kako dovodi igrače u Beograd. I u tome je mnogo napredovao.

„Imamo prijateljski odnos, dajemo im sve moguće, da dožive Beograd i naš narod, ali i da se provedu da nije sve teren i hotel. Taj pristup daje mnogo rezultata, na ATP turu se priča da organizujemo na visokom nivou i da se ovde osećaju lepo. Naravno, treba platiti te igrače, nisu to male sume, ali ove godine smo prošli najbolje do sada. Imamo najbolji mogući spisak, presek nam je 48. mesto na ATP listi, prošli smo jeftinije nego ranije. Pregovarački sam naučio cake, znam šta da uradimo da igraču bude bolje i da ne platimo punu cifru.“

Foto: ABa league/KK Dubai

Izgradnja projekta KK Dubai i odlazak

Veliku pažnju je privukla činjenica da je bio deo projekta KK Dubai, ali i da ga je kasnije napustio. Sada je otkrio do detalja šta se tu desilo.

„Ne krijem ništa, Dubai je prelep projekat na njemu sam radio četiri godine. Jedan od uspeha je da se to ne sazna, pričalo se da postoji Dubai koji može u Evroligu, ali se nigde nije objavljivalo. To je projekat gde sam se istinski posvetio i dao mnogo, uspeh koji sam postigao sa malom ekipom koja je radila na tome je vanserijski. Kad smo počeli da radimo na tome smejali su nam se ljudi, bilo je smešno da Dubai igra Evroligu, a kad smo spomenuli Jadransku tek su onda prasnuli u smeh. Međutim uspeli smo.  Dobra stvar koja je proizašla iz toga je da je Srbija dobila još jednog predstavnika u ABA ligi, tu postoje dve moje strane. Ponosan sam na to što sam ubacio Dubai u ABA ligu, Dubai je dobio ponudu za Evrokupu koju su čelnici Dubaija odbili iz nekih svojih razloga, da ne ulazim previše u to. Nisam se slagao sa tim i nisam želeo da odgovaram za te postupke, tuđi postupci bi se svalili na mene, iako nemam ništa sa tim. Nisam hteo da kvarim mnoge odnose koje sam stvorio u tom svetu.

Vidi neke dobre, ali i neke loše stvari sadašnjeg Dubaija.

„Nisam smatrao da je Dubai klub koji treba da igra samo Jadransku ligu jer je ABA liga trebalo da bude druga liga uz Evrokup, a kroz neke godine i Evroligu, to je bio generalni plan i dugo se radilo na tome. Kako će se stvari odvijati ne znam, ispratio sam prvu utakmicu sa Crvenom zvezdom gde su imali pet hiljada ljudi. Za mene je to neuspeh jer hala ima 14.000 sedećih mesta čitava ideja je bila da se napuni hala, da bude puna svaku utakmicu nezavisno da li se igra sa Zvezdom ili Spartakom ili nekom trećom ekipom. Želim im sve najbolje. Ja živim između Beograda i Dubaija, uvek volim da odem tamo i smatram da Dubai zaslužuje da bude u sutrašnjoj Evroligi. Bliski Istok je centar sveta, svi idu ka njemu, videli smo šta su uradili na Mundijalu.“

Miloš Teodosić
Foto: KK Dubai/ABA league

Dubai je potpuno drugačija priča od onih koje obično viđamo na Bliskom istoku gde prosto obasipaju novcem sve, a onda sve naprasno stane.

„Koncept Dubaija nije bio saudijski fudbal, već je bio zdrav projekat i zdrava franšiza gde se neće bacati pare na igrače. Neće se dovoditi igrače od 20, 30 miliona, već zdrav projekat koji će pospešiti ABA ligu i Evroligu, zdrava priča koja će se samofinansirati na velikom tržištu sa najvećim svetskim firmama tamo. Nije mnogo teško tamo napraviti zdrav posao, naročito kada pričamo o sportsko-zabavnom programu kao što je KK Dubai koji igra u Koka kola areni, jedna od najlepših hala u kojima sam bio, koja je izgrađena 2019. godine. Morao sam da izađem iz te priče na kraju, iz ove perspektive mi je drago što jesam i da se posvetim više porodici i drugim stvarim, turnir je, hvala Bogu, odmah nakon što sam istupio iz kluba. Da je drugačije ne znam kako bih postigao da se posvetim jednom i drugom, uvek mi je drago da se vratim u Beograd i tu pravim velike stvari.“

Ko će dobiti specijalne pozivnice za Belgrade open?

Prva specijalna pozivnica je uručena Stenu Vavrinki, trostrukom grend slem šampionu, ali kome će ići preostale?

„Imamo još dve pozivnice u glavnom žrebu i dve u kvalifikacijama i sve će ići domaćim teniserima. Loša stvar jakog turnira što nijedan domaći teniser nije direktno ušao na turnir, na moje veliko iznenađenje niko nije otkazao iz glavnog žreba, obično se to dešava zbog povreda, umora ili drugih ličnih razloga. Za sada niko ne otkazuje, do kraja nedelje ćemo reći tačno ko će dobiti koju vajld kartu. Izaći ćemo u susret maksimalno, ukoliko naši uđu direktno minimum jedna će ići našim mladim igračima koji su osvojili srebro ove godine. To su perspektivni igrači i pretenduju da budu top teniser, treba i njima pomoći i nadati se nekom čudu, prolasku kolo, dva ili u glavni žreb. To je uvek moguće, daću primer kada Dino Prižmić dobio specijalnu pozivnicu za kvalifikacije, prošao je u glavni žreb i prvo kolo i to mu je bila odskočna daska za dalje. Dušan Lajović je taj osvojio turnir, FIlip Krajinović je 2009. godine igrao prvo ATP četvrtfinale u Beogradu. Ovi turniri su uvek odskočna daska za naše tenisere to je sušta poenta svega. Ovaj turnir nije samo dobar ambasador ovog grada i naše Srbije, već pružamo priliku domaćim teniserima da se izgradi u svom gradu, bez velikih troškova putovanja, igraju protiv najboljih na svetu da zarade što je moguće veći broj bodova i da napreduju na ATP listi“, pričao je, između ostalog, Đoković za Nova.rs.

Snimak kompletnog intervjua možete videti na početku teksta.

BONUS VIDEO Đorđe Đoković otkrio za Nova.rs: Srbija dobija ATP licencu na 10 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare