Novak Đoković Foto: AP Photo/Daniel Cole

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, doputovaće u Madrid kako bi u ponedeljak prisustvovao ceremoniji dodele Laureus nagrade.

Đoković je potvrdio da neće nastupiti na Mastersu u Madridu koji je sledeće nedelje, ali će ipak biti u ovom gradu. Novak je glavni favorit za osvajanje priznanja koje je namenjeno najboljem sportisti sveta za 2023. jer je osvojio tri od četiri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i US Open), a na Vimbldonu je igrao finale. Pored Srbina u istoj konkurenciji nominovani su atletičari Mondo Duplantis i Noa Lajls, automobilista Maks Ferstapen te fudbaleri Erling Haland i Lionel Mesi.

Pročitajte još

Prošle godine, Mesi je dobio ovo priznanje.

„Oduševljen sam što sam ponovo nominovan za Laureus svetskog sportistu godine. Ovu nagradu sam osvojio četiri puta, i svaka je bila veoma posebna i nezaboravna na svoj način. Ovo je čast veća od bilo koje druge, jer je akademija Laureus ta koja donosi odluku i oni znaju kako je doći na vrh sport i šta je potrebno da se ostane tamo. Ove godine, kao i uvek, oduševljen sam kvalitetom sportista uz koje sam nominovan. To je ono što Laureus nagrade čini tako posebnim za nas i zašto želimo da osvojimo onoliko koliko i kada se takmičimo“, rekao je Đoković nakon što je nominovan.

Laureus nagrada se inače dodeljuje za sportiste koji su se najviše istakli u svakoj od kategorija.

Nominovani za Lureus nagradu:

U konkurenciji za najbolju sportistkinju sveta, nalaze se: Aitana Bonmati (fudbal), Šerika Džekson (atletika), Fejt Kipjegon (atletika), Ša’Kari Ričardson (atletika), Mikaela Šifrin (skijanje) i Iga Švjontek (tenis).

U konkurenciji za najbolji tim, nominovani su: Rajder kup tim Evrope (golf), reprezentacija Nemačke (košarka), Mančester siti (fudbal), Red Bul F1 (automobilizam), reprezentacija Južne Afrike (ragbi) i ženska reprezentacija Španije (fudbal).

U konkurenciji „povratnik godine“, nominovani su: Simon Bajls (gimnastika), Sebastijan Ale (fudbal), Katarina Džonson-Tompson (atletika), Siva Kolisi (ragbi), Džamal Marej (košarka), Marketa Vondrušova (tenis).

U konkurenciji „proboj godine“, nominovani su: Džud Belingem (fudbal), Linda Kaisedo (fudbal), Koko Gof (tenis), Ćin Haijang (plivanje), Džoš Ker (atletika) i Salma Paraljuelo (fudbal).

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare