Novak Đoković i Nenad Zimonjić u Monte Karlu
Foto: Felice Calabrň / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković je fokusiran. Siguran u sebe. Pali iz svih oružja. Radi sve ono na šta je navikao navijače tokom 20 godina karijere. I mnogi se pitaju kako je došlo do tako velike promene? Jedan od faktora je bez ikakve dileme - Nenad Zimonjić.

Đoković je odlučio da uđe u novu etapu karijere, a na tom putu je barem u ovom trenutku Zimonjić. Rano je donositi bilo kakve zaključke jer je test protiv Romana Safjulina prošao bez ikakve rupe na putu, pa ubedljiva pobeda sa 6:1, 6:2 u drugom kolu mastersa u Monte Karlu ne govori da je sve savršeno.

Isto tako ne bi bilo katastrofalno da je nešto bilo loše. Na sreću, nije.

PROČITAJTE JOŠ

Zimonjić odlično poznaje terene u Monte Karlu, možda bolje i od samog Đokovića. Uostalom u dubl konkurenciji je sa četiri različitih partnera osvojio pet titula, dok je Novak i dalje na „samo“ dve titule. To mu je po broju titula najslabiji masters, pa je bilo potrebno da sada dobro otvori ovaj deo sezone na šljaci.

Novak je pronašao prave udarce, pa je tako nadvisio i sopstveni prosek od 8,91 kada je u pitanju ocena kvaliteta udaraca. To mu je bio prosek u prethodne 52 nedelje kada je osvojio sedam titula, od čega tri grend slema. To samo govori koliko je fokusiran bio Đoković. Gledano po tom proseku od Torina Đoković nije odigrao ovako dobar meč.

Sada mu je konačno tenis u prvom planu i tu ulogu je jasno odigrao Zimonjić. Baš onako jasno kako je u toku meča nekoliko puta dovikivao Novaku šta bi trebalo da uradi i kako da se postavi. Imao je pravi savet prilikom servisa, znao je kako da mu pomogne da ostane miran.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Delovalo je da je Novak dobio ono što mu je trebalo i da je teniski prodisao.

Ipak, rano je za zaključke jer je poznato da ovo nije fokus Novakove sezone. Fokus je još daleko.

„Ovo je olimpijska godina, Olimpijske igre su veoma retke, svake četvrte godine i kao i svake olimpijske godine stavljam Olimpijske igre iznad u smislu prioriteta u odnosu na oste turnire gde želim da igram najbolje, u odnosu na grend slemove, koji su najveći prioritet. Taj blok između Rolan Garosa, Vimbldona, Olimpijskih igara i US opena i ta dva tri meseca želim da igram svoj najbolji tenis i nadam se da će se to desiti“, rekao je Đoković i tako svima zapušio usta.

Novakovo glavno pitanje je i dalje isto –  da li može da održi ovaj nivo igre i na preostalim mečevima. Da li će moći da igra ovako snažno do kraja turnira i da konačno, prvi put nakon 2015. godine, stigne do polufinala.

„Veoma sam zadovoljan, čak i gemovi koje sam izgubio, imao sam brejk lopte. Jako dobar prvi meč na startu sezone, šljaka je podloga koja za moj stil zahteva nešto više vremena dok uđem u ritam, to je ranije znalo da bude nezgodno za mene, jer sam tako počeo i prošle godine, pa sam izgubio drugi meč. Imam dan više odmora, nadam se da ću nastaviti ovako da igram. Nastavljam da radim u istom tempu, mislim da smo na treninzima odradili dobar posao i to se videlo i u igri“, rekao je Đoković posle pobede i pred meč sa Lorencom Musetijem u trećoj rundi.

BONUS VIDEO Dva sjajna poena Đokovića protiv Safijulina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare