Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser planete Novak Đoković poražen je u polufinalu mastersa u Monte Karlu od Kaspera Ruda u tri seta sa 4:6, 6:1, 4:6.

Rudu je ovo bio prvi trijumf u šest mečeva nad Novakom, pa će Norvežanin u finalu u nedelju igrati protiv Stefanosa Cicipasa, koji je eliminisao Janika Sinera u tri seta.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je rešen u napetoj završnici trećeg seta u kojoj su Novaku sopstvene oscilacije „došle glave“ i koštale su ga pobede. Taman kad je počeo da igra dobro, da pogađa i tera protivnika da se brani i greši, samo odjednom je pao.

Vidi se da još uvek nema potrebnu fizičku spremu i sigurnost u svoje udarce, pa mu onda pati defanziva, zavisi od toga kako će da napada, a kada se iskombinuje serija loših servisa sa nizom loših udaraca, to je recept za neuspeh.

Kada se pogleda čitav turnir u Monte Karlu, Đoković nema razloga da bude nezadovoljan, jer nije imao tako visoka očekivanja, ušao je u polufinale prvi put posle devet godina i izgubio od trenutno spremnijeg tenisera, mada se razlika u klasi u nekim momentima drugog i trećeg seta videla i sa svemirske stanice.

To ne kraju nije bilo dovoljno, jer je Rud sačekao da se Novak samouništi sa tri olako izgubljena poena za tri meč lopte u desetom gemu trećeg seta. Dve je Srbin uspeo da spase, na trećoj je, u maniru početnika, napravio duplu servis grešku i time okončao svoje učešće na turniru u kneževini.

Smireno i stabilno je Novak otvorio meč i pokušavao je da menja ritam. Uzeo je prvo poen iz duge razmene, onda je skratio loptu i pogrešio, a onda odigrao drop-šot i iznudio grešku Ruda.

Pokušavao je da igra i bekhende i forhende oštro i ravno i to je prolazilo samo u prva dva, tri poena.

Rud je kasnije preuzeo inicijativu i od 30:30 do brejka došao Đokovićevom greškom, pa svojim vinerom kada je oterao rivala iza osnovne linije i primoravao ga da se brani dok je sve više ulazio u polje.

Na prvi Novakov viner se čekalo do trećeg gema kada je Rud već imao potvrđen brejk. Norvežanin je prednost overio sa dva strašna udarca i direktna poena po paraleli.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nije ostavljao Đokoviću gotovo nikakve šanse u njima, ali se Srbin potom malo konsolidovao. Ispalio je sjajan forhend za 15:15, onda i drop-šot za 30:15, pre nego što se servis vinerom upisao na semafor za 2:1.

A prvi put kad je Kasper počeo da greši, Novak je pripretio. Rudovi forhendi su odlazili u aut, Đoković je imao 0:30, a onda je prava šteta bilo to što je na 30:30 imao dobijen poen i izgubio ga je.

Izvrstan drop-šot, pa onda i lob, Rud vraća tviner, a Đoković pogađa mrežu plasiranim smečom. Uzalud je nakon toga bilo što je obrisao liniju vinerom za 40:40, jer je Norvežanin posle sedam minuta tenisa i još nekoliko izjednačenja opet potvrdio brejk za 3:1.

Kasper Rud, meč sa Novakom Đokovićem Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Đokoviću je forhend „došao glave“ u petom gemu kada je Rud napravio dupli brejk. Ništa nije prolazilo tim udarcem, Rudu je baš taj udarac radio i kako je vreme prolazilo činilo se da ima sve više samopouzdanja.

Tako je pritiskao Đokovića i drugu šansu pretvorio u dupli brejk i vođstvo 4:1. U šestom gemu je Novak odigrao tri veoma dobra udarca i dva su mu donela direktne poene, dok ga je jednom greškom i Rud „ispoštovao“ za brejk loptu.

Ni nju nije iskoristio srpski igrač, mada je Norvežanin već nagoveštavao da je zreo da izgubi servis.

Ritern, koji takođe nije bio idealan kod Novaka, odradio je posao u poenu kojim je Beograđanin došao do druge brejk šanse u gemu i tu priliku nije ispustio, pa je vratio jedan od dva brejka za 4:2.

Novak Đoković, meč sa Kasperom Rudom Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U sedmom gemu je Đoković igrao sigurnije i laganim bekhend volejem je završio posao za 4:3, ali je morao da vrati još jedan brejk i prebacio je pritisak na Ruda.

Do kraja seta je Rud servirao dobro i upravo to mu je, uz 16 Đokovićevih neiznuđenih grešaka, olakšalo posao da bez prevelike drame sačuva preostali brejk viška i da sa 6:4 stisnute pesnice ode ka svojoj stolici.

Prvi gem drugog seta doneo je žestok tempo i neverovatne razmene u prva četiri poena. Evidentno je bilo da Novaku fali servis, ali i da ga forhend, za razliku od prvog seta, sluša.

Upravo taj udarac je napravio prevagu, dok je drop-šot na 40:30 samo označio kraj muka od nekoliko minuta i vođstvo 1:0.

Novak Đoković, meč sa Kasperom Rudom Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Odmah je napravio i brejk, pošto je vezao četiri poena. Zaigrao je dublje i oštrije, dok su linijske sudije u dve situacije umalo oštetile svakog od tenisera.

Oba puta je Mohamed Lajani rešavao problem i ispravljao „krivu Drinu“, dok se videlo da je Novakova koncentracija porasla.

Tako je Rud na 15:15 napravio duplu servis grešku, Novak je potom odigrao nekoliko moćnih dijagonala i forhendom po paraleli uzeo poen za 15:40 i brejk šansu i odmah ju je iskoristio za 2:0.

Lagano je potvrdio brejk bez izgubljenog poena, a onda je još jedanput namučio rivala. Rud se na 40:40 izvukao snažnim drugim servisom i sačekao grešku Novaka iz drop-šota za 3:1.

Đokovićev početni udarac nije bio dobar, ali su mu oni u razmenama i dalje bili solidni, pa je imao 40:30, a da nije imao nijedan ubačen prvi servis. Upravo tada je pronašao još jedan drop-šot kojim je iznenadio Ruda za 4:1.

Kasper Rud, meč sa Novakom Đokovićem Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kasperova igra se potpuno raspala u šestom gemu u kom je napravio tri duple greške, a Đoković je odigrao samo jedan udarac i bez izgubljenog poena, ni kriv, ni dužan, napravio novi brejk za 5:1, posle kog je rutinski priveo drugi set kraju.

Rud se na startu trećeg seta smirio i osvojio prvi gem, a onda mu je u drugom pomogao Đoković da napravi brejk.

Dve čudne greške, jedna dupla iz servisa i samo jedan sjajan udarac Ruda bili su dovoljni za 2:0.

Rud je lako potvrdio brejk, pre nego što je i Novak uspeo da se upiše na semafor sa jednim izgubljenim poenom. Servis mu je radio, ali su udarci stali, dok se Rud ponašao u odbrani kao zid.

Novak Đoković, meč sa Kasperom Rudom Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ta njegova igra je potrajala svega nekoliko gemova jer se najveći u istoriji ipak pitao više kada je podigao svoj nivo igre.

Kad se to desilo, Đoković je nanizao tri poena i onda savršenom paralelom utišao sve Rudove navijače brejkom za 4:3. Nije mu dugo trebalo da poravna rezultat na 4:4 i upravo taj momenat je delovao kao „sigurica“ da će završiti meč kako je nameravao.

Međutim, kada je Rud uspeo da iščupa svoj gem za 5:4, Novaku se vratila neka nesigurnost, izgubio je fokus koji ga držao nekoliko desetina minuta i stvari su krenule nizbrdo.

VIDEO Novak je smanjio na 4:3 i imao je sve u svojim rukama

Jedan od momenata koji mu je presudio je loš smeč. U nekoliko navrata ga je igrao u rasponu od mlakog do očajnog i takav je bio onaj na 40:30 u desetom gemu trećeg seta.

Imao je Đoković inicijativu, mogao je da zagorča život protivniku i umesto toga je odigrao loš smeč, produžio poen i pogrešio iz forhenda.

To kao da ga je uzdrmalo u poslednjem gemu u kom je olako pravio greške. Prebacio je osnovnu liniju bekhendom, onda je istrčao na mrežu i volej poslao pored terena, pa je onda i Rud ispalio dobar ritern za 0:40 i meč lopte iz kojih Srbinu nije bilo povratka.

Spasao je dve dobrim rešenjima i izlaskom napred, servis ga je izdao u ključnom trenutku, pa će njegov protivnik da se bori za prvi trofej iz serije turnira veće od 250.

Đoković - Rud 1:2 (4:6, 6:1, 4:6)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare