Novak Đoković Foto:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, unajmio je veliku grupu advokata i kreće u pravnu borbu koja bi mogla iz korena da promeni tenis.

Đoković je osnivač Udruženja profesionalnih tenisera (PTPA), organizacije koja se zalaže za prava tenisera.

Ovoga puta, Novak kreće u borbu protiv jednog od problema koji muči tenisere, a to je kalendar takmičenja. I sami teniseri često govore o ovom problemu.

Turniri su gusto raspoređeni, sezona se završava sredinom novembra, a takmičarska sezona počinje već početkom januara. To je jako malo vremena za odmor tenisera, čime je rešio da se pozabavi trenutno četvrti igrač planete, kako prenosi britanski „Telegraf“.

Pročitajte još

„PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra, navodi britanski „Telegraf“.

Izvršni direktor PTPA, Ahmad Nasar, istakao je kako je tenis drugi najgledaniji sport na svetu, odmah iza fudbala, a da je po zaradi tek deveti.

„Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način. Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko“, rekao je Nasar za „Telegraf“.

Đoković je PTPA organizaciju osnovao sa Vasekom Pospišilom, a za izvršnog direktora imenovan je Nasar.

Ukoliko se Novakova akcija uspe, to bi izdejstvovalo tektonske promene u tenisu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare