Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona pobedom nad Lorencom Musetijem u petak uveče 6:4, 7:6 (2), 6:4.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Novak će se u nedelju sa Karlosom Alkarazom boriti za svoju osmu vimbldonsku titulu, 25. sa grend slemova u karijeri i boriće se da se revanšira Špancu za prošlogodišnji poraz u finalu u pet setova.

PROČITAJTE JOŠ:

Scena je postavljena, čeka nas repriza, a Novak ju je najavio uglavnom veoma dobrom, smirenom i kvalitetnom igrom protiv Musetija.

Nije delovalo da su na njemu danak ostavila dva dana pauze zbog predaje Aleksa De Minora u meču četvrtfinala, dok je Museti posle nekog vremena počeo da kasni na udarcima i činilo se da je potrošen posle maratona u pet setova protiv Tejlora Frica.

Đoković nije pokazivao znake slabosti ili bolova u kolenu što svakako može da bude dobar nagoveštaj pred nedeljno finale kada će morati da kvalitet svog tenisa podigne na daleko viši nivo od dosadašnjeg.

Videlo se od prvog gema da je Italijan skoro do maksimuma ušao našpanovan u meč. Nema mnogo iskustva na travi, ali se to u startu nije uopšte videlo.

Novak Đoković Foto:Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Štaviše, Novak je bio taj koji je tražio neki svoj ritam i udarce, kao da je od prvog poena ekspermentisao dok ne nađe dobitnu formulu.

Museti je već u prvom poenu odigrao jednu strašnu dijagonalu, a Novak je uz malo sreće od vrha mreže lopticu ipak smestio u polje protivničkog igrača.

Spomenuta formula je u prvih nekoliko gemova bila prilazna igra jer je tada iznuđivao greške Italijana, koji je prvu iz bekhenda napravio tek posle dvadesetak minuta igre i četiri gema.

Dotle je bilo 2:2, bez nekih većih problema, a prvi udarac je zadao srpski igrač u šestom gemu.

Lorenzo Musetti Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Đoković je konačno pronašao ritam na riternu i uspeo da pritisne Musetija što je odmah rezultiralo brejkom. Smeč za 0:15, onda još jedan snalažljiv bekhend smeč uz liniju, tek toliko da Museti može da ga vrati u polje rivala i da Novak odigra volej za 0:40.

Nakon toga je izašao napred srpski igrač, pritisnuo je Italijana i brejkom poveo sa 4:2, dok je publika momentalno dignuta na noge. Novak je signalom i tražio od navijača da svi ustanu. Time je pokazao koliko mu je ovaj trenutak bio važan.

A onda se desio neobjašnjiv pad u gemu na 5:3, kada je imao dve set lopte, obe je propustio u momentima kad se činilo da je u krstarećem modu.

Museti je prvu šansu za brejk iskoristio i smanjio je rezultat, ali onda se raspao u gemu u kom je i sam servirao za izjednačenje.

Novak je osvojio brza tri poena za 0:40 i nove tri set lopte, ispustio je još jednu i onda četvrtu pretvorio u 1:0.

Međutim, kad mu vreme nije desio se brejk za Musetija odmah u prvom gemu drugog seta. Iskoristio je svoju priliku posle Novakove duple greške i ispalio je dve strašne paralele uz liniju za 1:0.

Potvrdio je brejk tako što je na dve brejk lopte pronalazio gotovo identičan, snažan, precizan i širok prvi servis.

Đoković je osvojio treći gem, ali je vidno pojačao greške. Da li nestrpljivost, ili nešto drugo, grešio je i iz situacija iz kojih to obično ne čini.

Tako je u četvrtom gemu promašio forhend kada je prilazio napred, a onda još jednu, ne tako tešku dijagonalu dok je Lorenco sa 40:0 bio na putu da još jednom potvrdi brejk.

Uradio je to spektakularno, udarcem skoro sa trave, iz punog trka i totalne defanzive kada je prebacio lopticu tik preko mreže za savršen ugao, pogodak i 3:1.

Novak je dva gema kasnije dočekao da i Lorenco malo popusti na servisu, ali i da Srbin pojača ritern.

Lorenzo Musetti Foto:Ben Stansall / AFP / Profimedia

Srpski igrač je već u toj fazi drugog seta imao 18 grešaka, sedam više od protivnika koji je do sredine seta imao samo četiri promašena prva servisa od 24.

Utoliko je onda zanimljivije što je Đoković uprkos solidnim prvim servisima rivala vratio brejk za 3:3.

Prvo je Museti probao nestrpljivo da odigra neki volej gotovo sa osnovne linije i pogodio je mrežu. Novak ga je zatim nadmudrio na mreži pa je Italijan izbacio bekhend u aut, a onda su još dva poena posle solidnih servisa i još boljih riterna Đokovića pripala srpskom asu za 3:3.

Novak je nakon toga čuvao svoj servis i vrebao priliku da napadne, ali je Museti nije davao, pa se ušlo u igranje na razliku.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Serija grešaka koju je Novak započeo u 10. nastavila se i kroz 11. gem pa je tako olako izgubio dva poena sa dva loša udarca za 0:30.

Međutim, onda je i vezao seriju odličnih poena, posle punih pedesetak minuta nanizao tri strašna prva servisa i asa za 6:5.

Imao je Đoković šansu za brejk u 12. gemu tog seta, ali je Museti bio staložen i miran, pa je izborio taj-brejk i tamo se naprosto raspao u prvim poenima.

Đoković je samo za jednu stepenicu podigao nivo svoje igre, odmah napravio dva mini-brejka, poveo sa 3:0, a Museti je vezao dve greške do 6:2 posle čega povratka nije bilo.

Novak Đoković Foto:Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treći set je Novak počeo brejkom. Museti je dobijao poene u kojima je dobro servirao, ali čim bi dobio dublji ili oštriji ritern, kasnio je na udarce i nekontrolisano izbacivao lopticu u aut, pa je Srbin poveo sa 1:0.

Uspevao je da sačuva svoj servis bez neke veće drame, koja se desila zbog totalno čudne situacije na startu petog gema kada je na Centralnom terenu zabagovao čelendž sistem.

Nije mogao da se prikaže ponovljeni snimak poena koji je na kraju pripao Musetiju, baš kao i taj peti gem za 3:2 u Novakovu korist.

Lorenzo Musetti vs Novak Đoković Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Srpskog igrača je pauza koja je potrajala nekoliko minuta malo iznervirala, sutkinja u stolici je nekome telefonirala i meč je nastavljen.

Videlo se tada da će Novak da se fokusira na svoje servis gemove, ali i da će Museti pokušavati da skraćuje poene.

Uradio je to drop-šotom na gem lopti za 4:3, uradio je to i u prvom poenu narednog gema za 0:15. Nije mu se isplatilo jer je Đoković bez problema došao do 5:3 i tada prokockao čak tri meč lopte.

Foto: Nova.rs

Museti se čudesnim udarcima vratio u gem, nanizao sedam poena zaredom i čak poveo 0:30 u gemu u kom je Đoković servirao za pobedu.

Tek onda je Beograđanin pogodio smeč i servis u „T“ liniju za 30:30. Imao je Museti i brejk loptu u tom gemu, spasao se Novak dobrim udarcima i onda je nekako uspeo da privede meč kraju dok se usput „nadigravao“ i sa publikom.

Svirao je zamišljenu violinu, deo publike je vikao „buuu“, a Novaka je to još više motivisalo i valjalo bi da istu želju zadrži i za nedelju kada će igrati deseto finale trećeg grend slema sezone.

Ne propustite da vidite šta se dešavalo u drugom polufinalu

Đoković - Museti 6:4, 7:6 (2), 6:4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar