Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da završi do kraja meč sa Hubertom Hurkačem u četvrtom kolu Vimbldona i stao je na 7:6 (6) i 7:6 (6).

Foto: Nova.rs

Uspeo je, pak, da dobije dva nestvarno napeta seta protiv poljskog tenisera koji sve vreme servira kao da mu je to poslednji meč u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto u Londonu može da se igra do 23 sata, a organizatori su napravili problem jer program na Centralnom terenu počinje kasno, onda je docnio i Novakov meč, pa nije bilo vremena da se završi na vreme do policijskog časa. Zato mora da se nastavi u ponedeljak u popodnevim satima.

Hurkač je meč otvorio savršenim servisima i brzo i lako je uzeo prva dva poena. U trećem ga je Novak lepo pročitao i odigrao pasing šot, ali je Hurkač u četvrtom pogodio sjajnu paralelu i na mreži uzeo poen za 40:15 posle čega je lako potvrdio osvojen prvi gem i vođstvo.

Novak je bez izgubljenog poena osvojio svoj prvi gem i zahvalio se Hurkaču na dve greške i dva nešto rizičnija udarca.

Đoković je i svoj drugi servis gem osvojio bez izgubljenog poena i morao je da se nada da će „bombe“ koje Hurkač šalje iz servisa, u nekom trenutku stati.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Hubert je u petom gemu na 2:2 promašio prvi bekhend za 0:15, ali je nakon toga nastavio po starom i uzeo je gem bez problema.

Đoković do kraja šestog nije izgubio nijedan poen u svojim servis gemovima i nanizao ih je 12, a vezao je i deset pogođenih prvih servisa dok nije promašio prvi. Imao je i tri asa i sve to bi za nekog manje raspoloženog igrača od Hurkača već bilo poražavajuće.

Umesto toga, Poljak je svojom igrom diktirao igru u svojim gemovima, Novak u svojim i niko nije mogao da stvori prednost do 4:4.

Tek u tom osmom gemu je Novak izgubio prvi poen kada je servirao, jedini do tog trenutka, ali su u desetom gemu nastupili prvi problemi.

Stao je prvi servis, dupla greška je Hurkaču donela 30:30, pa je Poljak bio na poen do set lopte jer je vodio sa 5:4.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Novak je u tom trenutku iz šešira izvukao strašan drop-šot za 40:30, ali je u gemu koji se ipak igrao na razliku sačekao dve greške rivala za 5:5.

Pravo uzbuđenje očekivalo se tek u taj-brejku i tamo ga je bilo. Hurkač je perfektno servirao i tamo, došao do je do mini-brejka duplom greškom Đokovića za 4:3.

Hurkač je obrisao dve linije za 6:3, ali je onda u ključnom poenu na 6:5, posle dva sigurna poena srpskog igrača, pogodio mrežu i stegla mu se ruka.

Tu je već bilo jasno da će Novak biti u prednosti i Srbin je to potvrdio, pa je posle tri greške protvnika izvukao praktično izgubljen set i poveo sa 1:0.

Hurkač je pogodio mrežu bekhendom za 15:15 na startu drugog seta i servisu Novaka, a onda je iz riterna Đoković napao za viner i 30:15, posle čega je bez problema u drugom delu igre poveo sa 1:0.

U trećem gemu je srpski igrač došao do prve brejk lopte pošto je Hurkač bekhend poslao nisko u mrežu, ali je onda naređao tri asa.

Dotle je Poljak imao oko dve trećine servisa koje Novak nije uspeo da mu vrati, a ipak je drugi reket sveta vodio.

Đoković je u osmom gemu uspeo da uhvati servis protvinika i onda sjajnim pasing šotom iz bekhenda kazni prerano i isforsirano istrčavanje Poljaka na mrežu za 0:30.

Onda je u dugom poenu strpljivo sačekao priliku da pogodi fantastičan viner iz forhenda za tri brejk lopte i 0:40. U tom gemu je spasao četiri brejk lopte.

Prve tri servisima, onda je na četvrtoj Novak već imao dobijen poen i Poljak je uz mnogo sreće poslao u Đokovićevo polje lopticu koja je imala takav odskok i rotaciju da se vratila u Hurkačovo.

Đoković se nagnuo da bi je zakucao u polje rivala, naslonio se na mrežu i Hubert je posle toga ispalio dve bombe iz servisa za 4:4.

Hubert Hurkacz Foto:EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Do 12. gema nije bilo većih trzavica, a onda je Hurkač jednostavno napravio nekoliko nerezonskih grešaka. U istom gemu je imao dve duple greške, a jednom nije smeo da traži čelendž iako je naknadni hokaj snimak pokazao da je loptica bila dobra.

Tako je od dobijenog, uveo gem u igranje na razliku i nekako uspeo da iščupa gem za taj-brejk. Odmah na startu je Novak uzeo mini-brejk tako što je Hurkač izbacio volej u aut, ali je Poljak brže-bolje izjednačio na 2:2 preciznom bekhend paralelom.

Hurkač je bio bliži tome da uzme i drugi set, ali je izgubio dva svoja servisa, a Novak ga je idealno pročitao i izgubljen poen je pretvorio u set loptu 6:5. Oba servisa je tada oduzeo Hurkaču i prvu set loptu nije realizovao, na drugoj je Hubi poslao nekontrolisan udarac u aut i to je označilo kraj meča za nedelju uveče, s nastavkom u ponedeljak.

Đoković - Hurkač 7:6, 7:6 - prekinut meč