EPA-EFE/DAVID CROSLING

Novak Đoković i Rafael Nadal imali su najveće rivalstvo u istoriji tenisa, odigrali su 60 međusobnih mečeva, a Srbin na kraju ima prednost od 31-29.

Kako je Španac najavio da će posle Dejvis kupa u novembru i zvanično otići u penziju, postalo je jasno da njega i Novaka više nećemo gledati zajedno na terenu, bar ne na zvaničnim mečevima.

Sudbina je htela da Đoković i Nadal odigraju poslednji zvanični meč u Rafinoj karijeri, a na Olimpijskim igrama u Parizu srpski teniser je lako savladao najvećeg rivala sa 6:1, 6:4. Tek na momente u tom meču prisetili smo se kakve sve trenutke su nam pružila dvojica, verovatno, najboljih u istoriji tenisa, ali hvala Bogu imamo čega da se sećamo iz njihovog rivalstva.

Od 60 mečeva zaista je teško izdvojiti 10 najboljih, verovatno ćemo neki izostaviti i možda nećemo biti po meri svakoga, ali slobodno nas dopunite u komentarima.

PROČITAJTE JOŠ:

10. Polufinale – Montreal 2013.

Po ko zna koji put u njihovim duelima odlučivale su sitnice, a Nadal je bio nešto iskusniji, pa je slavio sa 6:4, 3:6, 7:6 (2).

Rafa je posle u finalu lagano savladao Miloša Raonića sa 6:2, 6:2, mada Novaku možda i nije toliko teško pao poraz u Kanadi, jer je već dva puta pre toga bio šampion, nakon što je u finalima bio bolji od Mardija Fiša i Rišara Gaskea.

9. Finale – Rolan Garos 2012.

Bila je to prva prilika za Novaka da uzme titulu na drugom grend slemu u sezoni, ali Nadal je pokazao zašto je pariska šljaka njegova omiljena i zašto je kralj te podloge.

Uspeo je Đoković da otkine set najvećem rivalu u finalu, ali više od toga nije moglo, pa je bilo 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

8. Četvrtfinale – Rolan Garos 2022.

Iako je bilo četvrtfinale, svaki put kad igraju Novak i Nadal to je spektakl. Nije bio daleko Đoković da meč uvede u peti set, ali je poražen sa 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4).

7. Finale – US Open 2011.

Ovaj duel trajao je četiri sata i 10 minuta, a Novak je uspeo da slavi sa 6:2, 6:4, 6:7, 6:1.

Pokazao je Đoković da je bolji igrač na betonu, a 2011. godina ostaće upamćena kao jedna od tri najbolje u njegovoj dosadašnjoj karijeri, za koju niko ne zna koliko će još trajati. Falio je Novaku samo Rolan Garos te godine da kompletira kalendarski slem, a u Parizu ga je u polufinalu zaustavio Rodžer Federer posle četiri uzbudljiva i neizvesna seta.

6. Polufinale – Rolan Garos 2021.

Ovaj duel je pripao Đokoviću posle četiri sata i 11 minuta igre (3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2). Srbin je tada postao prvi igrač koji je dva puta savladao Nadala na Rolan Garosu, a po sopstvenom priznanju odigrao je jednu od najboljih partija u karijeri.

Počeo je tako što je Nadal osvojio prvi set sa 6:3, a onda je Novak podigao lestvicu i na kraju uspeo da slavi. Taj-brejk trećeg seta je jedan od najboljih, ali i najvažnijih ikada odigranih.

5. Polufinale – Masters Madrid 2009.

Pobedu je posle četiri sata i tri minuta odneo Nadal. Taj duel još uvek važi za najduži meč na ATP turu koji se igrao u dva dobijena seta – trajao je četiri sata i tri minuta. Duže od njega trajao je samo meč Huana Martina Del Potra i Rodžera Federera na Olimpijskim igrama 2012. godine – četiri sata i 26 minuta.

Bio je to njihov 18. međusobni duel, Đoković još nije uspeo da slomi Nadalovu vladavinu, pogotovo ne na šljaci, ali tada je bio izuzetno blizu. Imao je Novak tri meč lopte, ali je Nadal uspeo da se vrati i slavi posle taj-brejka (3:6, 7:6, 7:6 (9)).

4. Finale – Vimbldon 2011.

Možda kvalitetom i rezultatom ne toliko uzbudljiv kao neki drugi mečevi, ali ovaj je imao posebnu važnost, pogotovo za Đokovića.

Novak je slavio sa 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, pa je tako osvojio prvu titulu na tako željenom Vimbldonu, a posle njega postao je i prvi teniser sveta, po prvi put u karijeri.

3. Polufinale – Vimbldon 2018.

Još jedno polufinale koje se neće zaboraviti jeste ono iz 2018. godine na Vimbldonu. Đoković se tada vraćao nakon problema sa laktom i na kraju slavio sa 6:4, 3:6, 7:6(11), 3:6, 10:8. Stigao je tada Srbin do prvog polufinala grend slema još od US Opena 2016. godine, a dobio je treći set u taj-brejku sa 13:11. Ipak, Nadal je uspeo da uzme četvrti set, pa se ušlo u možda najbolji set koji su ikada odigrali. Đoković se izvukao od 15:40 pri rezultatu 4:4 i 7:7, a Nadal je spasao meč loptu na 8:7.

Na kraju je Novak slomio otpor Rafe posle pet sati i 15 minuta, a u finalu je savladao Kevina Andersona, koji mu je bio lakši posao.

2. Polufinale – Rolan Garos 2013.

Nadal je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 5:7, 9:7, nakon što je propustio nekoliko meseci zbog povrede kolena.

Novak još nije imao titulu na Rolan Garosu u tom trenutku, da je pobedio igrao bi u finalu protiv Davida Ferera, ali je poklekao u petom setu.

Pamtiće se „pecanje“ na mreži u gemu kada je Novak bio na korak do vođstva od 5:3, ali je umesto toga Nadal došao do 4:4 i kasnije posle drame rešio pitanje pobednika.

1. Finale – Australijan open 2012.

Najduže finale grend slema u istoriji tenisa. Meč koji je završen kasno u noć, potrajao je čak pet sati i 53 minuta i Đoković je pobedio sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 i 7:5.

Na kraju meča, preciznije na ceremoniji, Srbin i Španac nisu mogli da stoje na nogama, pa su im donete stolice i flašice vode.

Rafa je posle četiri iscrpljujuća seta, u petom imao prednost 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati u život, iako je delovao na kraju snage. Završio je posao u finalu oko 1.37 iza ponoći po australijskom vremenu, a posle odlučujućeg poena Đoković je pocepao majicu i „oslobio zver u sebi“.

Ma uživajte u snimku, a možete pogledati i ceo meč, ako baš imate vremena…

Nezaboravni su bili i dueli na Rolan Garosu 2014, US Openu 2010, u Kvinsu 2008, Rimu 2016… Zaista je teško nabrojati sve…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar