EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Najavio veliki prodor i učinio Kinu ponosnom

Kineski teniser Jibing Vu osvojio je turnir serije 250 u Dalasu, a u finalu je bio bolji od Džona Iznera nakon velike drame sa 6:7 (4), 7:6, (3), 7:6 (12).

Vu je pomerio granice kineskog tenisa, pošto je postao prvi teniser iz te zemlje sa ATP titulom.

PROČITAJTE JOŠ:

Kina je do sada mogla da se ponosi sa dvostrukom grend slem šampionkom Na li, Žižen Žang je prošle godine postao prvi Kinez u top 100, ali sada je zasijao Vu, koji će sigurno biti upamćen, čak i da ne osvoji ništa više do kraja kairjere.

Vu je spasao čak četiri meč lopte protiv Iznera, uspeo je da se izbori i sa snažnim servisima Amerikanca, a u ključnim trenucima bio je dovoljno pribran i mentalno jak.

Izner je imao mnogo prilika da reši meč, ali je na 8:7 u poslednjem setu propustio meč loptu kada je otišao na mrežu i nju će verovatno sanjati narednih noći. Ostao je Izner na 16 titula, trenutno ima 37 godina, ali ne želi da odustane.

„Igra svaki poen na isti način. Nisam osetio da je uopšte nervozan. Teško je pronaći loptu koja bi mu izazvala nelagodu. Neverovatno čisto udata, veliki talenat. Imao je Vu i sreće, ali i čelične nerve i strpljenje. I već pokazuje da se dobro snalazi sa širom javnošću“, rekao je Izner nakon meča.

Vu je teniser iz grada Hangdžou, a pre nekoliko godina je osvojio juniorski US Open i u singlu i dublu. Važio je za velikog talenta i nadu kineskog tenisa, ali su ga povrede odvojile od terena na dug vremenski period.

Zbog problema sa zdravljem nije igrao od marta 2019. do januara 2022. godine i pao je na 1869. mesto na ATP listi. Pre turnira u Dalasu bio je 97. na svetu, a sada je skočio na 57. poziciju. Mnogi predviđaju da bi do kraja godine mogao da se ugura i u top 30, a titula u Dalasu mogla bi da bude samo naznaka onoga što će imati da pokaže na Turu.

Do finala u Dalasu je savladao veliki broj sjajnih igrača, a pobeđivao je Amerikanca Tejlora Frica, Kanađanina Denisa Šapovalova i Francuza Adrijana Manarina.

Zanimljivo je da je Vu nedavno bio prvi junior na svetu, u finalu Oranž boula 2016. godine izgubio je Miomira Kecmanovića, a njih dvojica imaju isto godina – 23.

Vuov uspon na najvećoj sceni počeo je još prošle godine, kada je osvojio tri čelendžera, a onda je oduševio i na US Openu, gde je izgubio tek u trećoj rundi od Danila Medvedeva.

EPA-EFE/JASON SZENES

Pregršt je zanimljivosti vezanih za ovog mladog Kineza, a jedna od najboljih je da je krenuo da igra tenis jer mu je mreža za badminton bila previsoka. To je učinio sa šest godina, a strast za sportom mu je verovatno prešla od oca koji je bio bokser.

Idol u mladosti mu je bio Endi Mari, a jedna od najranijih sećanja vezanih za tenis mu je tituča Davida Nalbandijana na Masters kupu u Šangaju 2005. godine.

Omiljeni sportista mu je Kevin Durent, a košarka mu je sport broj dva u životu. U slobodno vreme voli da čita knjige vezane za psihologiju, van terena je model, a mogao je da ode i u pevače. Sam za sebe je rekao da nije teniser bio bi pevač, a najviše uživa u pop muzici, koju redovno sluša.

EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Pored pevanja zanima ga i kuvanje, koje ga smiruje, a titulu u Dalasu proslaviće uz pivo i video igrice.

„Izgleda da imam prilično opušten mentalitet. Pokušavam da uživam u tenisu. Kao što ste rekli, ovo mi je prvi put, tako da – zašto da sve shvatam preozbiljno ako je prvi put, zar ne?“, istakao je Vu nakon pobede u četvrtfinalu.

U polufinalu je već napravio podvig protiv Frica, a tada je otkriveno da se bavi modelingom.

„Sa frizurom i šminkom, uvek ima prostora da se bolje izgleda“, rekao je Vu uz osmeh.

Jibing se odlično snalazi van granica Kine, nije mu problem da komunicira sa ljudima, a sada je postao i miljenik publike, jer je veoma simpatičan i nije sklon skandalima.

Posle finala sa Iznerom takođe je imao zanimljivu izjavu:

„Suočio sam se sa 100 asova (zapravo – 44). Dobro je što on ima onu stvar gde daje 100 dolara za svaki as, biće više dece srećno. Preuzeću zasluge za to, jer se ni ne krećem kada on servira“, rekao je uz osmeh Vu na ceremoniji dodele pobednika.

Vuov omiljeni udarac je bekhend, a voli rano da udara lopticu i u narednim godinama mogao bi da bude pretnja i za tenisere iz svetskog vrha.

„Ispisao sam istoriju za svoju zemlju, za svoj dom. Veoma sam ponosan na sebe“, zaključio je nakon titule u Dalasu.

Vu će sigurno biti primer mnogim mladim teniserima iz Kine, koji sanjaju da se ušunjaju na najveću scenu i nastave sa pisanje istorije.

BONUS VIDEO Čišćenje murala Novaka Đokovića na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar